7. okt 2014 20:19
torej, moja asimina je stara 10 let in je sorte sunflower. sprva je rasla res zelo počasi (kakšni dve leti), potem pa mi jo je sosed, ko je metal sneg čez ograjo na mojo stran, po pomoti odlomil - ostalo je je kakšnih 40 cm. hitro si je opomogla in že kar naslednje leto pridobila vso višino. naslednje leto pa - o groza. nabavil sem psa in mi jo je čisto polegel in odlomil. tam, kjer je stala, sta se lahko samo naslutila dva mini-mini poganjka v velikosti 1 mm2. ampak, zgleda, da je že uspešno formirala korenine, še isto leto je pognala 8 šib, od katerih sem 7 porezal. otala je samo ena, ki pa je zrasla v res čudovito drevo. leto ali dve kasneje je že merila 1,3 m in imela kakih 20 cvetov, ki pa so čez poletje skoraj vsi odpadli. sadežev je bilo prvo leto samo kakih 5 - 6.
drevo je potem seveda vsako leto pridobivalo na višini, sadežev pa nikoli ni bilo ne vem koliko. včasih sem se malo igral "čebelico majo", pa ni kaj dosti pomagalo. v zadnjem času sem na enem forumu zasledil, da jo oprašujejo muhe, samo privabiti jih moraš. drugi so obešali na njo razne koščke slanine in podobno, jaz pa sem kot sem že povedal, na njo obesil prazno konzervo od pasje hrane. izgleda da je pomagalo.
letošnji sadeži so manjši - med 200 in 300 g, samo jih je res dosti. rekord je dosegel sadež (pred 3 leti) z 650 g. kolega ima večje drevo (predvidevam da je stara kakih 5 let), ki pa jo je letos presadil. cvetela je, ampak so vsi sadeži odpadli.
lp
cingelj
cingelj