Asimina

miranz  

član od: 5.1.2010

sporočila: 26

30. dec 2010 22:08

Tudi sam sem letos doživel neprijetno izkušnjo. Spomladi sem na sejmu Flora v Celju kupil asimino za mojega prijatelja. Na pogled je bila lepa in vitalna. S prijateljem sva jo takoj posadila, vendar ni niti poskušala odgnati. Taka je ostala še nekaj časa nato pa se je posušila. Skoraj zagotovo bi lahko rekel, da je koreninski sistem pomrznil preko zime v drevesnici. Glavni vzrok, da nekaterim sadike asimin pomrznejo preko zime je po moje v samih sadikah. V drevesnicah želijo vzgojiti čim lepše in čim večje sadike zato jih običajno močno pognojijo. Zato se vegetacija ne zaključi pravočasno, ampak se nadaljuje pozno v jesen, Zaradi tega les ne dozori dovolj in taka sadika delno ali v celoti pomrzne. Če pomrzne samo vrh sadike še ni take škode, ker poženejo stranski poganjki. Večji problem nastane, če ni snega in zemlja zmrzne malo globlje. Ker imajo sadike asimin skromen in plitek koreninski sistem v takih razmerah propadejo. Če imamo pa pri nakupu srečo, da dobimo sadiko, ki je dobro dozorela in če bo snežna odeja varovala koreninski sistem bo pa brez problema preživela do pomladi. Ker pa nikoli ne vemo kaj smo kupili in kakšna bo zima je po moje boljše če jih zaščitimo. Sedaj bom končal, da ne bodo samo moji posti na forumu. Srečne in vesele praznike vsem. Lp miranz

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

30. dec 2010 23:15

Ni nujno, da je sadika usahnila zaradi zmrzali. Ene se pač malo težje ukoreninijo tu. Najbrž so bili tudi kaki, fižol,  krompir, koruza in tobak skupaj s paradajzi malo negotovi, ko so se kar naenkrat znašli in the old country.

Pred leti sva s prijateljem v isti drevesnici kupila vsak eno sadiko asimine, jaz sem jo posadila na prosto, on pa v lonec. Sadiki sta bili sicer majhni in ne preveč ugledni, ampak korenine so bile vsekakor še žive.

Moja je životarila kakšno leto. Ni bil kriv mraz, tisto zimo ni bilo hudega mraza - sem iz Pirana in tudi pri nas zna snežiti in zmrzovati - ampak moja je prvo poletje kakor brez volje napravila nekaj listov, prezimila, na pomlad še nekaj brstela, potem pa kar nekako prešla. Ker nimam 'zelene roke' bi si še danes očitala, da sem jo ali posušila ali utopila , ampak tudi prijatelju je usahnila, čeprav je zanjo skrbel njegov oče, ki je izkušen vrtnar. Klima je bila enaka kot pri nas, morda še za nekaj stopinj bolj zahtevna (Dolina pri Trstu). Pri njih je sadika prvo leto zelo napredovala, mnogo bolj kot moja (čeprav v loncu), pozimi so lonec zaščitili, spomladi je zelo odgnala, naslednje leto je pa ni bilo več.

nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 30.dec 2010 23:35

miranz  

31. dec 2010 14:41

To kar si napisala je nekaj povsem drugega. Sadika, ki sem jo kupil je zgledala prav lepo, se je videlo, da je jeseni lepo zaključila rast. Če bi bile spomladi koreninice žive, bi začele črpati vodo, sokovi bi se začeli pretakati in bi začela vsaj brsteti. Tako pa je ostala takšna, kot je bila jeseni ob zaključku rasti. Ne vidim nobenega drugega vzroka kot, da je koreninski sistem preko zime propadel. Ta moja izkušnja me spominja na nekoga iz bivšega foruma, ko je pred leti sredi zime kupoval asimino v neki vrtnariji na Gorenjskem. Asimine so imeli zunaj na mrzlem nezaščitene. To se mu je zdelo čudno pa mu je prodajalka prijazno pojasnila, da to za asimine ni problem. Spomladi jo je posadil na stalno mesto in celo leto zaman čakal,da se zbudi. Lp miranz

miranz  

15. apr 2011 13:06

Pozdravljeni vsi Asimine bodo počasi začele cveteti. V domovini asimine je narava poskrbela za opraševanje, pri nas pa je to še dokaj nepredvidljivo. Zanimanja čebel in čmrljev za cvetove asimine skoraj da ni. Iz izkušenj vidim, da so to vlogo za enkrat prevzele muhe, pa še te so na cvetovih samo v lepem vremenu. Drugi problem pri asiminah je, da moški in ženski organi cveta ne dozorevajo hkrati in je tudi zaradi tega oplodnja težja. Zato bi priporočal vsem, ki jim bodo asimine letos cvetele, da sami pomagajo pri oprašitvi. Z otroškim čopičem, ki ima mehke dlačice nežno sežemo v notranjost cveta in gremo potem od cveta do cveta. Ker pa ne vemo, kot sem že napisal, kdaj so organi cveta sposobni oploditve, je treba postopek v času cvetenja večkrat ponoviti. To lahko naredimo enkrat na dan ali vsak drug dan, tako dolgo, da začnejo cvetni listi odpadati. Na ta način je po mojih dosedanjih izkušnjah oplodnja več kot trikrat boljša, kot če vse skupaj prepustimo naravi. Lp miranz

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

15. apr 2011 14:29

Miranz res lepo da skrbiš za tiste ki ne vemo. Mi imamo asimino že ene 5 let. Ni bila velika ko smo jo dobili tako da tudi sedaj še ni prav velika. Ima pa vsako leto par cvetov in letos ima že kar veliko nastavkov je pa visoka slab meter. Bomo poskusili to z opraševanjem.

Hvala za nasvet.

Irena

irena66

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. apr 2011 22:09

Moja asimina je stara pol leta in je eno samo tanko stebelce. Ima pa zelene listke in komaj čakam, da vidim, koliko je napredovala v enem tednu. A jo moram kaj pognojiti? Hvala za odgovor že vnaprej!

naor

miranz  

18. apr 2011 21:53

Pozdravljena naor Nehvaležno je takole svetovati, ker ni nekega univerzalnega recepta, tako kot za kakšno jed, bom pa poizkusil vsaj nekaj napisati. Če si ji ob sajenju namenila ugodne pogoje za rast, potem bo vse odvisno od same vitalnosti sadike in njenega koreninskega sistema. Moje mnenje je, da bi tudi sadika asimine morala prvo leto zrasti vsaj 30 cm in več, čeprav pravijo, da je njihova začetna rast počasna. Če zraste samo 5 cm na leto, tako kot navajajo nekateri, potem to ni normalno in je zagotovo nekaj narobe. Kakršno koli dognojevanje z dušikom lahko tvoji asimini v zdajšnji fazi prej škoduje kot koristi, ker ji lahko požge tanke koreninice, ki jih rastlina zdaj tvori. Predlagam ti, da za enkrat skrbiš, da bo imela vedno dovolj vlage in spremljaš njen razvoj. Ko bodo prvi listi zrasli do polne velikosti pa jo lahko pognojiš preko listov s kakšnim foliarnim gnojilom, ki vsebuje čim več mikroelementov ( za sadno drevje ). Pri tem upoštevaj navodila proizvajalca gnojila. Orientiraj pa se po sami rasti in barvi listov. Če so listi bolj rumeno zeleni, jo lahko pognojiš dvakrat do trikrat v razmaku 14 dni. Prepozno dognojevanje ni priporočljivo, ker se vegetacija zavleče pozno v jesen in poganjki nimajo časa dozoreti. Take sadike v hudi zimi rade deloma ali v celoti pomrznejo. Lep pozdrav in veliko uspeha, ter veselja pri vzgoji. miranz

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

19. apr 2011 5:54

miranz je napisal/a:
Pozdravljeni vsi 
Drugi problem pri asiminah je, da moški in ženski organi cveta ne dozorevajo hkrati in je tudi zaradi tega oplodnja težja. Zato bi priporočal vsem, ki jim bodo asimine letos cvetele, da sami pomagajo pri oprašitvi. Z otroškim čopičem, ki ima mehke dlačice nežno sežemo v notranjost cveta in gremo potem od cveta do cveta. Ker pa ne vemo, kot sem že napisal, kdaj so organi cveta sposobni oploditve, je treba postopek v času cvetenja večkrat ponoviti. To lahko naredimo enkrat na dan ali vsak drug dan, tako dolgo, da začnejo cvetni listi odpadati. Na ta način je po mojih dosedanjih izkušnjah oplodnja več kot trikrat boljša, kot če vse skupaj prepustimo naravi.
miranz

To ni problem, to je povsem naravna prilagoditeb na neželeno samooprašitev, ki manjša gensko pestrost potomcev. V naravi se je skozi dolgo evolucijsko pot izkristaliziralo to, kar je dobro, boljše,.....

rimljanka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

19. apr 2011 9:04

Miran, prisrčna hvala za odgovor. Bom z veseljem upoštevala tvoje nasvete.

naor

spela  

član od: 31.8.2001

sporočila: 350

19. apr 2011 10:03

Ker nas genska pestrost potomcev naše asimine prav niča ne zanima, bomo letos upoštevali nasvet, katerega je posredoval miranz. lp

Spela

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti