30. dec 2010 22:08
Tudi sam sem letos doživel neprijetno izkušnjo. Spomladi sem na sejmu Flora v Celju kupil asimino za mojega prijatelja. Na pogled je bila lepa in vitalna. S prijateljem sva jo takoj posadila, vendar ni niti poskušala odgnati. Taka je ostala še nekaj časa nato pa se je posušila. Skoraj zagotovo bi lahko rekel, da je koreninski sistem pomrznil preko zime v drevesnici. Glavni vzrok, da nekaterim sadike asimin pomrznejo preko zime je po moje v samih sadikah. V drevesnicah želijo vzgojiti čim lepše in čim večje sadike zato jih običajno močno pognojijo. Zato se vegetacija ne zaključi pravočasno, ampak se nadaljuje pozno v jesen, Zaradi tega les ne dozori dovolj in taka sadika delno ali v celoti pomrzne. Če pomrzne samo vrh sadike še ni take škode, ker poženejo stranski poganjki. Večji problem nastane, če ni snega in zemlja zmrzne malo globlje. Ker imajo sadike asimin skromen in plitek koreninski sistem v takih razmerah propadejo. Če imamo pa pri nakupu srečo, da dobimo sadiko, ki je dobro dozorela in če bo snežna odeja varovala koreninski sistem bo pa brez problema preživela do pomladi. Ker pa nikoli ne vemo kaj smo kupili in kakšna bo zima je po moje boljše če jih zaščitimo. Sedaj bom končal, da ne bodo samo moji posti na forumu. Srečne in vesele praznike vsem. Lp miranz