6. avg 2003 13:49
Živjo Sonja, Po raziskavi bližnjega trga sem se odločila za nakup Moulinex-ovega (ne vem, če sem napisala prav) sokovnika z dodatnim gumbom za samočiščenje (zelo uporaben pri prehodu iz enega na drugo sadje). Glede na moje potrebe zadošča. Ne morem pa narediti primerjave, ker nimam izkušenj s sokovniki drugih znamk. V reviji društva Preporod sem takrat zasledila njihovo priporočilo za nek izredno drag (cca 120.000 SIT) sokovnik, ki menda soči zelo učinkovito tudi zelenjavo, kar pa za mojega ne morem trditi. Vsekakor se mi je zdel strošek prevelik... Ne pozabi, da lahko pomaranče in limone sočiš z navadnim "ožemalnikom" - hitro in priročno (predvsem v službi) - samo izmeta je več (tu je tudi "fora" dobrih in slabih sokovnikov). Sokovnik pa se mi zdi potreben zaradi možnosti pestrega prehranjevanja (kar pitje sokov tudi je). Pa še to: naj te ne zavedejo kupljeni sokovi, ki so menda narejeni iz 100% deleža sadja. Sigurno so na nek način (verjetno toplotno) obdelani, da podaljšajo rok trajanja (več mesecev!!!). Pri postu je obvezno uživanje SVEŽE pripravljenih sokov, kajti le tako zaužiješ vse njegove hranilne vrednosti, ki se, pri daljšem časovnem zamiku med sočenjem in zaužitjem, izgubijo. Aktivno gibanje je obvezno, da ti ne oslabi predvsem srčna mišica. Vsak dan sem beležila kg, srčni utrip, zapisovala spremembe na telesu, število klistiranj (izredno pomembno, da iz črevesa izločiš strupe, da ne gredo ponovno nazaj v telo)... Sama sem vsak dan najmanj 1 uro hodila (hitrost prilagodi maximalni zmožnosti; prej sem bila čisto brez kondicije, sedaj že veselo tečem), delala sem vaje iz yoge (da ti energijo, ki jo s tekom npr. izgubljaš) in masaža (v 10-ih dneh 4x). KOMBINACIJA vsega je dala pozitivne rezultate. Morda še zanimivost, ki sem jo ugotovila: Ko ješ naravno hrano, je tudi tvoj pot in ostali izločki čist, oz. nima tako močnega vonja. Včasih sem prisegala na jabolčni kis (saj veste vsako jutro in zvečer žlička kisa v kozarcu vode) in rabila nekaj let, da sem "pogruntala", da je tudi moj vonj kisel - takoj sem ga nehala piti. Vzdrževanje teže: dopoldan se prehranjujem s sadjem, popoldan 1 obrok s pravilnim kombiniranjem hrane, če sem lačna, zopet sadje / čez vikend mi, resnici na ljubo, ne uspeva najbolje. Pss: malce goljufam s sladkarijami, pa še s čim (ha,ha) Pri postu pa je treba biti resen in se dosledno držati navodil, sicer raje opusti misel na to! Zopet sem se razpisala, pa vendar vem, da nisem napisala vsega, kar niti ni moj namen. Preden se česarkoli lotiš: preberi literaturo, premisli, ČE ti odgovarja, naredi načrt in se ga drži. Vse je v glavi (in ne želodcu). Pozdravček Lipa