3. nov 2009 17:04
Seveda se strinjam z vendelino in julijo, vsak ima pravico in dolžnost, da se odloča o svojem zdravju.
In s tem mislim tudi na to, da naj se vsak zase odloči, komu je bolje verjet - strokovnjakom z IVZ in infekcijske klinike ali propadli novinarki in kupu anonimnih internetnih čvekačev (seveda ne mislim na KulSlo), ki zdravijo svoje manjvrednostne komplekse z razglašanjem nekih absurdnih teorij zarot.
Stroka je povedala svoje, ampak kaj, ko je strokovno mnenje tako suhoparno in nezanimivo...
Mislim, da je še najbolj konkretno povedal dr. Sterle v včerajšnjem zapisu na 24ur:
http://24ur.com/novice/slovenija/cepljenje-pr
"Če bi cepili milijon ljudi, bi jih imela mogoče polovica ali četrtina blage bolečine na mestu cepljenja, če pa tega milijona ne cepimo, jih bo približno 25 odstotkov dobilo novo gripo, kar pomeni, da bodo imeli bolečine po mišicah nekaj dni," je poudaril Strle. Povedano drugače: Če ima po cepljenju en odstotek kratkotrajno vročinsko bolezen, to pomeni, da jo bo od milijona cepljenih dobilo deset tisoč, če pa ne bodo cepljeni, jih bo imelo 250.000 vročino, ki bo trajala pet do sedem dni, je razložil.
Prav tako se ne pričakuje, da bi zaradi stranskega učinka cepljenja kdo umrl. Če bo od milijona necepljenih zbolelo 250.000 ljudi, pa jih bo po dosedanjih predvidevanjih umrlo od 0,1 do 0,5 odstotka, kar pomeni od 250 do 1250 ljudi, opozarja Strle. Po njegovih besedah so tako koristi od cepiva velikanske.
Žal lahko že napovemo, da bodo za tistih 1000 umrlih spet krivi zdravniki in zdravstveni sistem, ker ne bo zadosti postelj v bolnišnicah, ne bo zadosti (zdravih) zdravstvenih delavcev, ki itak ne obvladajo svojega dela in se jim žvižga itd itd...
Sicer pa upam, da to še ne bo tista epidemija, ki nas bo spet poučila o koristnosti cepljenja.
Skratka, jaz se bom cepila (če se bom le uspela zmigat do najbližjega cepilnega centra - me malo moti dejstvo, da moram jaz tja, namesto da bi prišli oni k meni v službo z injekcijo ).
Je že tako, da tisti, ki smo v stalnem kontaktu z ljudmi, skoraj gotovo pridemo v stik z virusom. "Posebnost" tega virusa pa je ravno velika prenosljivost oz. kužnost, tako da zboli bistveno več ljudi kot pri običajni sezonski gripi. Poleg tega pa menda izraziteje napada prav mlade ljudi (starejši naj bi bili morda že nekoliko imuni od preteklih epidemij in cepljenj).
Tudi če je virus res "produkt farmacevtske industrije za kovanje dobička", zato ni nič manj nevaren...
Limone, pomaranče & co bom pa tudi jedla pa pila čajčke
Nasja
Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 03.nov 2009 17:14