Infrardeče ogrevanje

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

20. jan 2011 10:04

IR peči se še delajo, ker imajo vseeno neke svoje prednosti. Ne nazadnje so IR grelci tudi pod steklokeramično ploščo.

Star dizajn:

star IR

Nek nov dizajn:

novejši IR grelec

Če misliš to drugo, je v principu isto.

Sergej

Tanaya  

član od: 10.12.2010

sporočila: 152

20. jan 2011 14:49

Ja manca51 prav imaš, Sergej C je pisal o infri (tako im pravimo pri nas), ki smo jih imeli v kopalniici.(Mi jo imamo še zmeraj in je uporabna kadar želim na hitro segret prostor, da se stuširam. Sem "zmrznjena"). Kolegica ima IR panel v kopalnici. Najbolje ga je imeti na stropu(najbojši izkoristek), vendar se lahko montira tudi na steno. Če te zanima imam ponudbo in cene od enega distributerja, sem pa na netu našla tudi cenejšo varianto. Ta prva firma tudi izposoja panele (za kavcijo)tako, da jih lahko izprobate, če vam ustrezajo. Moja kolegica je zadovoljna, jaz si bom jih naslednjo zimo tudi nabavila. Ne porabijo veliko elekrike, ne dvigujejo prahu. Citiram Kako deluje Infra rdeče ogrevanje: Grelni element (IR panel) oddaja infrardečo energijo. Najlažje si to predstavljmo kot če v temni sobi prižgemo žarnico. Energija se enakomerno razprši v vse smeri in zajame cel prostor. Pri potovanju ne ogreva zraka, tako da se toplota absorbira komaj pri stiku. Na ta način se vse stvari v prostoru segrejejo enakomerno. Gre za neposreden način segrevanja, brez prenosnih medijev in s tem brez izgub. Ker nas IR ogrevanje greje neposredno, imamo prijeten, topel občutek že pri temperaturah ki so za nekaj stopinje nižje kot sicer. Recimo da smo navajeni na sobno temperaturo 22°C, bomo pri uporabi IR gretja, termostat lahko nastavili na 19°C. Pri tem pa vemo, da vsaka stopinja manj, prinese prihranek do 7%. Za ponazoritev si lahko predstavljamo kako prijetno toplo je lahko , ko se v kratkih rokavih sončimo ob smučišču, pa čeprav je lahko samo nekaj stopinj. Sonce nas tako kot IR paneli grejejo direktno in na naraven, zdrav način. Pomemben doprinos k prihranku prinese tudi dejstvo, da ker primarno ne ogrevamo zraka, nam toplota (topel zrak) ne pobegne takoj pod strop. Praktično ni stroškov zdrževanja, ne rabimo dodatne kurilnice, odpadejo stroški prevoza kurilnega olja, v prehodnih obdobjih zadostuje že minimalno dogretje prostora ,ki ga uporabljamo, ne da bi morali ogreti celoten centralni sistem, itd... Tanaya Sporočilo je spremenil(a) Tanaya dne 20. 2011 14:51

Sergej C  

20. jan 2011 21:50

Samo Tanja, ne smeš pozabit povedat, da ti grelci ne grejejo okrog vogala. Poznajo senco - tako kot vsaka svetloba in v senci ne grejejo. Za res prijeten topel občutek v res hladnem prostoru potrebuješ vsaj tri lepo razporejene okrog sebe. Za dogrevanje v kopalnici so verjetno primerni. Da bi z njim ogrel kakšno ledenico, pa ni govora - preverjeno.

Sicer ne vem o točno kakšnih grelcih je govora. Pred časom sem gledal nek prospekt grelcev, ki so se propagirali kot IR - torej grelci, ki oddajajo toploto pretežno s sevanjem. Kot maksimalno temperaturo površine navajajo 80 st.C. Vendar zadeva ne zdrži osnovno teorijo sevanja. Po Stefanovem zakonu je jakost sevanja sorazmerna četrti potenci absolutne temperature. To po domače pomeni samo to, da ta njihov grelec seva natanko toliko kot vsak grelec iste barve pri isti temperaturi!

Torej bi pred kakšno večjo investicijo vseeno svetoval malo previdnosti, ker se lahko hitro kupi mačka v žaklju.

Sergej

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

20. jan 2011 22:54

Ja , Tanaya , poznam . Res je vse , kar si napisala . Najprej , sredi novembra sva z možem kupila en tak , samostoječ panel mojemu očetu za rojstni dan . Oče je star 83 let in ga vedno zebe , najbolj v noge . Čeprav je sprva gledal zelo skeptično na to , je sedaj zelo zadovoljen , da ga ima . Pred kratkim sva nabavila še tri takšne panele ( nekoliko večje kot je očetov ) za doma . Dva bova montirala na strop , -sta bele barve - , tretjega , ki je pa črn in res lep, pa na steno ( kot sliko ). Pa veš , da lahko na te panele naslikaš tudi umetniško sliko , pa s tem ne zmanjšaš funkcije gretja ? Pa tudi preko njega lahko obesiš sliko brez strahu , da bo kaj zagorelo . Naj bo za danes dovolj , kaj več bom napisala , ko jih bom že nekaj časa uporabljala - upam , da še to zimo. L p manca51

Tanaya  

član od: 10.12.2010

sporočila: 152

21. jan 2011 15:42

Ja, sem zasledila, da jih lahko poslikaš s primernimi barvami. Izgledajo res lepo, že brez poslikave. Jaz ga bom tudi montirala kot sliko na steno. Na stropu v dnevni sobi bi me mal motilo. Sem pa razmišljala, da ga dam na steno v (bodočo) otroško sobo, ko bo čas. Sem se prestrašila, ko sem zasledila da se ogrejejo do 100 stopinj. Bomo dali višje oz na strop, da ne bo dosegljiv otroku(da se nebi spekel). Sergej: Piše da se ogrejejo do 100 C .Pravim, zadeve nisem preizkusila. Zato pa se mi zdi fanj da imajo možnost, da se zadeva preiskusi (za kavcijo). Sigurno pa je dobro pridobit mnenja od ljudi, ki zadevo dejansko imajo. No, Manca51 nam bo v kratkem sporočila kako je zadovoljna, koliko elekrike porabi zadeva. Jaz pa šele naslednjo zimo. Zdaj je na vrsti kuhinja Lep pozdrav Tanaya

manca51  

21. jan 2011 23:40

SergejC , praviš , da ne veš točno za kakšne grelce gre ? Odtipkaj na Googlu IR paneli. Potem pa malo pobrskaj in najdi galerija . Našel boš 22 sličic ( uporaba panelov v kopalnici , hodniku , na steni na stropu ...)ali pa išči Sunlife paneli - te imam , drugih pa ne poznam . Kupila sem jih pa v Mariboru . Lp manca51

Sergej C  

22. jan 2011 0:15

Zelo neprepričljivo Manca! Sploh glede prihranka elektrike. Če misli kdo nabavljat na tej osnovi, naj vsekakor zahteva dokaz z meritvami našega ali EU pooblaščenega laboratorija. Si upam gladko stavit, da jih nimajo in boste dobili zgodbico: Če ne verjameš, si butl.

Sergej

manca51  

23. jan 2011 22:23

SergejC , o kakih butlih ti to ? .... L p manca51

Sergej C  

24. jan 2011 0:04

O klasični taktiki mrežnega marketinga, ki na neprijetna vprašanja in dvome odgovarja s posmehom.

Vzel sem si še nekaj časa in po tehničnih forumih malo poiskal kaj o teh grelcih. Zanimivo, niti eno temo nisem našel. Pa se fantje na strojništvo.com več kot intenzivno ukvarjajo z gretjem in njegovo racionalizacijo. Dvomim, da bi spregledali možnost takšnega prihranka energije. Če je kdo v dvomih, priporočam, da tam vpraša za mnenje. Fantje so več kot usposobljeni za to. Sam poznam osnove. Nisem pa nikoli preračunaval kakšne so recimo dejanske izgube toplote zaradi IR sevanja skozi okna.

LP

Sergej

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

24. jan 2011 13:27

En C/P za Sergeja: Večina stekel, ki se v vidnem delu spektra uporabljajo kot materiali za okna* in leče optičnih sistemov, ima zgornjo mejo prepustnosti med 2,5 in 4,5 mm [1, 3]. Enako vlogo lahko torej opravljajo le za najbližji del IR svetlobe, za valovne dolžine nad 5 mm pa so povsem neprosojna in torej v ta namen neuporabna. Nisem pa našel sevalnega diagrama IR grelnih teles, da bi kakšno rekli o izgubah skozi okna. lp Vlado

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti