13. okt 2009 14:34
Bela01, hvala za vse, kar si napisala, in se s tem popolnoma strinjam. In super, da si razjasnila tiste zadeve, koliko psov v leglu dobi rodovnik. Pa še druge zadeve v zvezi s tem.
Ljudje preveč krat kupujejo psa, ne da bi si dali dopovedati, katera pasma je za koga primerna. In ne upoštevajo tudi drugih pomembnih okoliščin.
Mi smo vedeli natančno vedeli, kaj hočemo, pa je trajalo osem mesecev, preden se je naše malo sladko pseto znašlo pri nas doma. No, zdaj je to pseto staro skoraj pet mesecev in je vse prej kot malo, ša raslo bo in se krepilo ... A če bi bil to naš prvi pes, nikdar ne bi vzeli te pasme (can corso), ker bi bila prezahtvena. Vidimo v pasji šoli, kaj počnejo psi s svojimi lastniki, in se samo za glavo držimo (ne mi, bolj trenerji). A ker smo imeli pred tem rotvajlerja in potem bullmastiffa (ki je itak bolj mačka kot pes, tako mirne in lenobne, predvsem pa filozofske pasme zlepa ne najdeš - no, vsaj naš je bil tak), smo se brez zadržkov odločili za caneta. In uživamo z njim, in on z nami, kar nam seveda izkazuje na številne načine. A potrebuje močno, dosledno a ne grobo vzgojo, sicer bi kmalu vsi mirno stali v vrsti pred njim ....
In smo se temeljito pozanimali o leglih in se odločili za eno psarno in se potem tudi sami odpravili 800 km daleč po psa, da smo se še na lastne oči prepričali o nekaterih zadevah. No, psice tega vzreditelja imajo samo eno leglo vsako leto, kar priča o nekem načinu dela.
Dobro, malo me je zaneslo, ampak se mi zdi, da take debate lahko pripomorejo k večji ozaveščenosti pri odločitvi, kakšnega psa imeti doma.Ker pes ni igrača, ki jo lahko odvržeš v koš, ko se je naveličaš.
Mamamia
mamamia