Predporočna pogodba

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

9. okt 2009 15:25

Predpročna pogodba nima nobenih pravnih posledic in je potem vseeno, ali obstaja ali pa je ni.

Obstaja pa možnost sklenitve delitve premoženja med zakoncema, ki se sklene v obliki notarskega zapisa med trajanjem zakonske zveze.

To pomeni, da zakonca sestavita dogovor, v katerem piše, kaj ima kdo. Simpl ko pasulj.... se se tak dogovor sklene pred prepiri.

Delež na skupnem premoženju, ki je pridobljen med trajanjem zakonske zveze, se ugotavlja glede na prispevek posameznika. V delu, premoženju, skrbi za premoženju, vzgojo otrok ipd. To pa traja, dokazovanje traja, pritožbe se vrstijo. V praksi lahko pride do krivičnih rešitev. Deležu na skupnem premoženju se ne moreš odpovedati, ker bi to bila predporočna pogodba. Lahko pa pri vsakem nakupu zapišeta, koliko je od koga.

Dokazovanje izvenzakonske skupnost pa je veliko težje. Ne ve se, kdaj se začne, ali sploh obstaja, še to, kdaj se konča, je včasih težko.

Veliko ljudi ima težave z urejanjem premoženjskih zadev, pri čemer je najbolj znano obremenjevanje s krediti in leasingi in drugačne pogodbe. ZA te velja, da takega dogovarajanja med pratnerjema niso zmožni. Nekateri pač ne zmorejo.

TAke pa lahko odrešiji notarji in odvetniki. Skrbi in denarja, pa saj se vse plača.

Na mizi imam zahtevek žene, ki zahteva polovico nepremičnine, ki jo je mož dobil kot dediščino od pokojne žene. Kolikor je noro, CSD , tožilstvo in policija upošteva, da je ta polovica res njena.  To je resnični primer, ki je toliko nor kot so nori posamezniki, ki se ne znajo dogovoriti o ničemer: ne pred zakonom, ne med zakonom, po zakonu pa sploh ne.

O družinskem zakoniku pa bomo govorili, ko bo veljal. Za zdaj še ne.

F r i n a

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

9. okt 2009 16:44

frina je napisal/a:

Predpročna pogodba nima nobenih pravnih posledic in je potem vseeno, ali obstaja ali pa je ni.

.......................................................................................................

......................................................................................................

F r i n a

Morda res nima pravnih posledic, ima pa dejanske, in sicer vpliva na ( zmanjšuje ) možnosti za uspeh zakona, zaradi tega sem presenečen, da je my dear lady frend to spregledala. Lahko sicer temu rečete tudi vraževernost, vendar ime ni važno, važno je, da deluje ( " ma koliko mi o tome šutili " ), sicer o tem vam kdo dru lahko pove veliko več.

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

12. okt 2009 11:14

Nekako se mi zdi, da predporočna pogodba prihaja tam izza velike luže, kjer se premoženje ob razvezi deli bistveno drugače kot pri nas. Ko torej (praviloma) žene uspejo izvleči zase tudi del premoženja, pri pridobivanju katerega niso sodelovale oziroma ga je partner že imel od prej. Saj, pri nas so stvari dokaj jasne, a vedno se lahko zaplete, ker je nekdo prepričan v svoj prav ali pa zgolj želi imeti več, kot mu po zakonu pripada. Sicer o tem veliko ve frina in je težave že tudi nakazala. Zase bi rekla, da o predporočni pogodbi ne bi razmišljala, ker sem nekako tip "če ni za bit, je pa za it" in tale "iti" pojmujem tako, da spakiram svoje obleke v kovček, zaprem vrata in grem, potem pa bi čakala na predlog za delitev premoženja. In se verjetno strinjala kar s prvim, samo da ne bi bilo težav. Ampak tako mislim zdaj, če pa bi se znašla v dejanski situaciji .... kaj vem, morda bi ravnala drugače in se ne bi kar tako odrekla rezultatom svojih žuljev. Čeprav - preprirala se pa nikdar ne bi. Če se oba strinjata, potem naj pogodbo podpišeta. Če se oba ne strinjata , je pa to lahko tudi prvi preizkusni kamen neke zveze. Mamamia mamamia

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

12. okt 2009 11:32

Pri teh predporočnih pogodbah jaz najprej pomislim, da se v startu ženi ali moži nekdo, ki ima veliko pod palcem z nekom, ki ima malo ali nič. In je nevarnost, da se slednji poroči (predvsem) zaradi denarja! Če pa se poročita dva, ki nimata nič, razen drug drugega, pa ta potreba skoraj odpade, ker bo hkrati žal ali na srečo bivanje skupaj nekomu (ali obema) pomenilo zagotavljanje nujne eksistence. Ker je sam živeti predrago oz. ne gre....Kolegica odvetnica mi je nekoč rekla: ko bi ti vedela koliko žena ostaja skupaj samo zato, ker same ne morejo preživeti..pa še res je! meni osebno bi se upiralo, sicer pa, če sta oba zato sploh ni vprašanje, če pa nista, je pa treba to že v startu razčistiti! Splošnega recepta tu ni!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti