6. okt 2009 15:27
rimljanka je napisal/a: | ||
Torej naj bi držalo tole: Nov avto - varnost, star avto - ne varnost. Sem mislila, da je varnost/ne varnost odvisna še od vzdrževanja, šoferja......me ras zanima, če je narejena kakšna resna analiza povezanposti starosti avtov in prometnih nesreč v nekem koledarskem letu. |
Dejstvo, da je po 4 letih pred podaljšanjem regsitracije potreben tehnični pregled vozila, je zadosten dokaz, da se s starostjo vozila poveča verjetnost neizpravnosti vozil. Neizpravna in tehnično nepregledana vozila pa po zakonu pomenita nevarnost v prometu. Nevarnost pa ni izpričana z zadovljnim ksihtom šoferja za volanom, ampak z NE - varnostjo. Drugače za vožnjo z nepregledanim vozilom ne bo mogla biti predpisana kazen, saj mora obstajati domneva, da tako vozilo pomeni nevarnost. ZAkon nikli ne kaznuje samo neugodnega pogleda na vozilo, ki kazi okolico.
Konstruktorji vozil se v zadnjih letih ukvarjajo z povečevanjem varnosti osebnih vozil in bi težko trdili, da imajo stara vozila enake varnostne sisteme kot pa novi.
Na svoj avto sem čakala 3 mesece, vmes sem hodila peš, samo zato, ker sem čakala na model, ki ima maksimalno varnost, ki bo v prihodnosti obvezna.
Pred leti sem bila žrtev prometne nesreče, v kateri sem zaradi naleta drugea vozila imela poškodovano hrbtenico in sem preživela samo zato, ker sem pred tem dokupila vzglavnik, ki v ta avto, ki je bil odlično ohranjen, ni bil vgrajen ob izdelavi, vsa nova vozila pa so ta vzglavnik imela. Zato toliko govorim o varnosti.
F r i n a