17. avg 2009 16:35
Morda sem zadevo bolj implicitno povedala - moj kiks, ker se mi je zdelo samorazlagalno - po tem, ko si človek enkrat formira oblačilno bazo, se stroški nakupovanja garderobe realno zmanjšajo. Je pa res, da traja več let, da si formiraš kolikor toliko spodobno bazo, ampak gre. Skratka, nismo tako bogati, da bi vedno kupili samo najceneje. Je bolj racionalno, če se kupuje s premislekom. Ker temeljna oblačila (suknjiči, krila, hlače....) se kupujejo ob predpostavki, da jih bomo nosili vsaj naslednja tri leta. V resnici zdržijo več let.
Oblačilno bazo za od sredine april do sredine maja-od sredin septembra do sredine oktobra tvorijo:
- trenčkot (začneš s kakšno ne-temno in ne-preveč-svetlo barvo, ergo nekaj drap-sivkastega in potem z leti in z možnostmi denarnice, dopolnjuješ z drugimi barvami trenčev)
- temen hlačni kostim
- temen kostim s krilom
- žameten blazer
- kežual krilo in kežual hlače
To je baza, ki jo z leti dopolnjujemo. Pri tem ne delamo kakšnih silnih odstopanj v barvah, čim več enake barve, po možnosti konservativne črne, modre, sive.
To bazo potem nadgrajujemo z bluzicami in majčkami. Majčke iz umetnih vlaken (tisti materiali, iz katerih je tudi perilo) so čisto okej, pa majčke iz finih naravno-umetno mešanic so tudi okej in te majčke stanejo od 5 EUR navzgor in to se kupuje sproti (tako, kot sproti kupujemo nogavice). Pri bluzicah se tudi dobijo zelo različni cenovni razponi. In kupujte, kadar pač denarnica to zmore. Enkrat svetleče, enkrat čim bolj plain. Bolj kežual kombinacije se dajo lepo narediti tudi s kvalitetnimi moškimi srajcami manjših števlik (moram Vanjič enkrat pokazati, kako se to lepo naredi) - sracje so cenejše kot kakšne umetelne bluzice z n-detajli, ki itak samo motijo. Umetelne bluzice z n-detajli se nosijo k najbolj ozkim hlačam ali pa k pencil skirt-u in če vaša postava ne prenese takih hlač ali krila, je brez veze kupovati umetelno bluzico, da se jo potem skrije pod blazer.
To bazo seveda dopolnjujemo s čeveljci in torbicami.
Blazerji, obleke, krila, volnene hlače morajo imeti podlogo - okej so izjeme pri kakšnih jersey oblekicah, ampak za prihajajočo sezono to ne pride v poštev.. Nepodloženi suknjiči, pa tudi, če stanejo samo 1 EUR, so predragi. Oziroma, škoda denarja za to, da se oblačilo lepi na ostala oblačila ali pa, da se umaže takoj, ko ga pogledamo. Tudi se zgodi, da dobite kak višjecenovni brand, ki kje nima podloge - to se ne vzame, pa tudi če je ne vem kakšen brand.
Pri oblačilni bazi ostanite zveste svoji barvni skali. Z leti boste postale lastnice več kostimov v enaki barvi, več blazerjem, ki si bodo med sabo podobni in to boste z vedno novimi dodatki vedno znova uspele transformirati v novo oblačilo. Ena moja mala črna oblekica je stara že enajst let in je hudičevo kvalitetna in je brezčasna.Ima še kar precej sorodnic, ampak ko se z njimi kolobari, traja kar precej časa, da pride prva spet na vrsto in tako se dobi možnost ponavljanja podobnega oblačila. Pa pred devetimi leti sem kupila oblekico v kombinaciji z jakno-plaščkom. Vmes so se malo spremenile fazone na reverjih in tistega plaščka nisem nosila, po petih letih je pa stvar spet aktualna (in da ne govorim, da lahko oboje kombiniram s tremi različnimi torbicami in različnimi pari čevljev) in na vprašanje, če imam novo oblekico, odgovorim, da sem "na novo reciklirala omaro". Sama sem tako z leti postala lastnica več sivih, temnomodrih in črnih kostimastih zadev za hladnejši-do-ne-najbolj-topel-del leta. Ne širim kroga barv, ker je to preveč razsipno.
Pa naj ponovim tisti imperativ: Če ob lepem kosu oblačila nimaš doma že vsaj treh stvari, s katerim se da ta kos kombinirati, potem se ta novi kos ne kupi. Pa naj bo še tako ultimativno lep. Če pa doma že imaš tri stvari, ki se kombinirajo s tem novim kosom, je treba premisliti, kaj ŠE je treba dokupiti. In potem se mora tudi ta dokupljeni kos kombinirati s še vsaj tremi stvarmi, ki jih že imaš. Skratka pravilo 1+3+1+3. Dokler ne naredite tega razmisleka, pa raje ne peglajte kartic.
Vendelina jr.