Ose in sršeni

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

22. jul 2009 10:49

Jep .. golazen je res grda beseda ampak sršeni so ena redkih živali, v katerih jaz ne najdem povsem nobenega čara in lepote (pa mi je bilo zgoraj opisanih os kar malo žal, meduze recimo so mi pa prav lepe. Osir je bil prava umetnina narave in res nisem imela dobrega občutka, ko sem ga iz radovednosti raztrgala in si ga ogledala še od znotraj). Nasprotno resnično se jih bojim, predstavljajo mi eno tako nasilno - napadalno žival - če ga pogledaš od blizu je ko Robocop jebelacesta. Pa čisto dobro vem, da imajo tudi oni svojo vlogo v sistemu, najbrž so za kakšno stvar tudi pomembni in nepogrešljivi..in imajo pravico biti tu. Ampak če si ljudje jemljejo pravico da zbirajo podpise za peticijo proti gradnji doma za upokojence, potem imam lahko tudi jaz pri sršenih malo NIMBY sindroma a? Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

22. jul 2009 14:02

Dokler so v gozdu, naj kar bodo in v miru lovijo ličinke in po svoje urejajo ekosistem. Ko so pa v našem dimniku... brrr! so pa res golazen. Malo stvari se tako bojim, kot njih, pa nobena druga žival se v mene tako ne zaganja. Zdaj malo tehtam: effect je stal 10 eur, pa zunaj še vedno vse brenči. Če probam še s to Vespo, pa spet ne bo nič... Mogoče bomo pa le poklicali onega za 100 eur in bo vsaj sigurno mir...

čoko

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

22. jul 2009 18:48

Ampak za kondicijo so pa fajn tele ose. Se danes grabila mrvo in sem "pograbila" še vhod zemeljskih os, (nisem vedela, da so tam sredi travnika), da vi vidite kakšna vojska se je usula ven, smo z otroci tako leteli po hribu dol kot rakete. Ma to bi bilo za skrito kamero, da dol padeš...

jade

natasa83  

član od: 21.9.2008

sporočila: 19

7. avg 2009 16:17

joj, tudi mi imamo letos nenormalno veliko os....če sediš zunaj na terasi je to nemogoče...skoz nekaj leta okrog tebe!!! :// na podstrešju so bile ose pa smo jih že uničili...ampak od kje se te vzamejo nevem ::// po drevju in pred teraso pa na balkonu pri rožah imamo naštimane te čaše ki notri daš sok ter žličko kisa - zto da čebele ne gredo nanj....pa nič....naše ose se ne dajo :::/// samo 1 je šla na led.... bog ne daj da sediš zunaj in imaš kakšno hrano ali pijačo na mizi....takoj se ti naselijo na hrano :// js sem alergična na pike žuželk, bojim se za otroka, ker sta skoz navajena kakšno reč "malčati" zunaj medtem ko se podita okrog po vrtu......tako da moramo biti res pazljivi... imate še kakšen predlog kako se jih znebiti, da bi lahko v miru pred osami sedeli na terasi in se ne bali kdaj te bo kakšna pičila:) lep sončen preostanek dneva vsem:::)) natasa83

neznan uporabnik

7. avg 2009 16:33

Letos je res nenormalna ekspanzija čebel in os. Praktično vsepovsod so. Zadnjič na Šmarni gori sem morala dobesedno teči pred njimi .. v službi v kafiču nas napadajo (pa smo v industrijski coni, sredi betona), zadnjič sem bila v enem zdravilišču, pa nihče ni upal sedeti zunaj, ker so bile ose vsepovsod, še doma na balkonu so, pa jih do zdaj nikoli nisem videla - vsaj v takšnem številu ne. Kaj se dogaja? Jaz imam tudi doma alergika, ki sicer hodi na imunoterapijo, vseeno pa me je presneto strah, ker je ob zadnjem piku bilo zelo kritično ... Torej, se pridružujem natasi83 .. kako pregnati ose, čebele vsaj iz bližine doma? V naravi se jih pač poskušamo izogibati, res pa mi je neprijetno, ko mi vdirajo v stanovanje. Nekje sem slišala, da jih prežene cigaretni dim, ampak sem videla, da ima to ravno obratni učinek. jancka

branka171

sporočila: 218

7. avg 2009 17:15

Če imate kakega čebelarja v bližini si je pametno sposodit obleko in iti v akcijo s pipsom ali s čim pač že . branka171

buba11  

član od: 11.2.2005

sporočila: 28

7. avg 2009 17:39

Mojo hčerko staro 5 let je pred enim tednom pičil sršen direkt v glavo in jaz cela panična sem ji dala mrzle obhladke in k zdravniku. tam sve čakale uro in pol da so nama rekli da če bi imela alergijo da bi bila reakcija takoj če pa ni bilo nobene reakcije pa ni problema sve pa morale piti 4 dni sirup flonidan ali claritine buba11

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

7. avg 2009 22:06

Mene pa bolj skrbi to, ker starejši ljudje pravijo, da če je veliko os in sršenov, potem bo huda zima. anitram1

natasa83  

član od: 21.9.2008

sporočila: 19

8. avg 2009 21:30

anitram1...ja res je...ravno danes nam je moj tast razlagov to zadevo...:::(( ne no...ne maram pretiranega mraza.... ah, čisto nič več na svetu nam ni prav ane??? ::)) evo...jaz sem danes proti osam poizkusila : 3 breskve sem narezala na koščke, malo prevrela v vodi...spasirala...ohladila...dodala malo kisa in obesila spet v te čaše...in......čudežno...danes so šle na led...zadnjič pa na noben način ne...je bil pa zadnjič sok iz jabolk...tako da nevem....danes sem 2 krat zamenjala ..sok v čaši pa je bilo notri polno preminulih os... ::)) natasa83

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

8. avg 2009 22:45

Čao, do sedaj je pri nas (in okolici) pomagal edino effect spray. Preizkušene so bile vse možne metode, ampak ta s sprajem je bila edina učinkovita. Zaenkrat je pred sršeni mir, ose so pa neutrudljive letos..... Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti