15. jul 2009 17:04
My dear Vendy,
če kolegico zanimajo pravila, ki urejajo delo in zaposlitev v kapitalistični državi, potem res ni fer z moje strani, da ji nekaj povem, kaj bo morala brat med vrsticami.
Torej, draga Teka,
živimo v kapitalistični ( lopovski ) državi, v kateri je vladajoči razred, razred kapitalistov ( torej lopovov), in vsa zakonodaja je temu podrejana. Če en ukrade pivovarno, morda tudi mal zaropotajo, pa se na koncu bodo zmenili za polovico pivovarne. Ti, in drugi delavci in ostalo ljudstvo nimaš(mo) nobenih pravic, lahko si le tiho, da se te ne zapomnejo in potem ti bo še težje. To je čisto enostavna resnica, ki smo si je včasih učili v šoli, v današnjih kapitalističnih šolah se tega ne uči. Žal mi je, da je tako, tako smo si ( menda ) sami želeli.
My dear Vendy
če Teki kaj ne bo jasno o kapitalizmu in izkoriščanju, upam da priskočiš na pomoč s pojasnilom, ti si le bližje šoli kot jaz ( čeprav ne vem, a si ti končala šolo v kapitalizmu, če si, so te verjetno indokrtinirali ), pa nenazadnje si družboslovka.
Glede Repeta ( et consortas ), sploh ne dvomim v njihove retorične bravure, kakor tudi tvoje ( ki jih večkrat tudi občudujem ), med tem, ko pride do tega ( retiričnih bravur ), jaz se vrnem na izhodišče in si korak za korakom poskusim priti na čisto. Če stvari tako pogledamo, imamo današnji kapitalizem očke Friedmana, ki je planet pripeljal tam kjer je. Osnovna logika je maksimiranje profitov, to je osnovno gonilo. Če imamo robo, ceno zastavimo tako da izvlečemo maksimalno denarja, ne glede na vrsto robe, a so žlice, puške, paradajz ali zdravilo je vseen. Ta logika je pripeljala do zdejšnje krize. Po drugi strani smo imeli socijalizam, ki je bil poskus postavitve družbe na novih osnovah. Če si se ti v času socializma borila z nelegalnimi metodami, to se pravi, da si se borila za to kar imamo zdej. Priznam, jaz nisem bil na tvoji strani, jaz sem približno vedel kakšen je kapitalizem. Pa še enkrat glede repeta et konsortas: dokler je zaradi svojih pogledov, Pučnik čepel v arestu, Bučar bil ob kruh, Repe in njegovi so zelo pazili kako premikajo rit, da jim kdo ne bi spodnesel profesorskega stolčka, takrat so bili retorično vešči, kakor tudi danes ( stolček je na mestu ).
Pa da preveč ne zastranim: imamo kapitalizem in vladajoči razred ne bo predal oblasti brez boja ( ker bi mogli vrnit pokradeno ). Kako se bo stvar iztekla, ne vem ( bandiero roso pa pripravim ).
ežoj