28. jun 2009 20:18
Če bi mene mladostnik vprašal, če naj gre na maturalca, ker da se mu zdi škoda "toliko denarja zapravljati za diskoteke in pijančevanje".....bi za začetek pomislila, KAJ mi je v resnici hotel povedati. Ker mladostnik si želi zabave in če razmišlja, da bi preskočil zabavo na maturalcu, potem želi to preskočiti zaradi tega, ker družba, s katero naj bi se zabaval, preprosto ni fajn. In tako ni fajn že odkar hodi v to šolo In bi vprašala mladostnika, kaj se dogaja v šoli - ker to je hujše kot pa tisti teden na maturalcu. Kako se počuti v razredu? Ali je car ali pa je odrinjen od družbe. Se malo norčujejo iz njega ali ga ignorirajo? Ker tiste zgodbe iz ameriških najstniških filmov, ko nogometni carji hodijo z najlepšimi navijačicami, za ostale pa ni prostora....te stvari niso tako neverjetno filmske. In tudi niso odrinjene zgolj na kontinent na drugi strani morja. Imamo pri nas tudi to. Skratka, jaz mislim, da ni fazon iti ali ne iti na maturalca. Mladostnik je vprašal za to, da bi dobil blessing od staršev, da mu ne bi bilo treba iti nekam, kjer bo določeno število dni ves čas izpostavljen neprijetnim sošolcem. Ker preživeti pol dni z njimi ali ob njih, to še gre, 24/7 je pa prevelik zalogaj. Ker preprosto mi je pošastno težko prodati idejo, da obstaja kje kak osemnajstletnik, ki si ne želi zabave. Je pa hudič, če nima ta prave ekipe za zabavo. In če ni ekipe, si mladostnik pač skreira izgovor v smislu....je brezveze, samo pijančevanje, škoda denarja....saj grozdje je itak kislo in te stvari. Anyway, jaz vsakemu človeku želim, da oddela svojo dozo mlade norosti. In to ob pravem času. Pri sedemnajstih, osemnajstih....moraš plesati vso noč, moraš vsaj eno noč prespati na plaži (da zjutraj ugotoviš, kako to ni tako blazno filmsko), moraš malo pogledovati za sošolko, sošolcem, moraš biti malo poreden in to daleč od oči staršev, moraš kazati musklne z igranjem odbojke na plaži,, moraš zaintrigirati najbolj postavnega športnika, da ti namaže hrbet s kremo za sončenje, moraš iti z ekipo na morje, pa se izkaže, da nobeden nima s sabo šotora, ker smo se vsi zanašali na drugega, ali pa imaš šotor, pa ga ne znaš postaviti in malo pogledaš, kdo od bližnjih frajerjev ti bo postavil šotor....skratka, moraš narediti eno dozo stvari za to, da imaš dvajset in nekaj let kasneje na to simpatične spomine in ti gre nasmeh na usta medtem ko v nekem južnem rezortu pišeš na forum.
Da se vrnem na osnovno vprašanje: sin te ni spraševal, če naj gre na maturalca, iskal je potrditev za to, da mu ne bo treba iti. Kar z drugimi besedami pomeni, v bistvu te ni spraševal o maturalcu. Zato ga vprašaj, kaj ti je v resnici hotel povedati.
Vendelina jr.