23. jun 2009 23:00
Sarin, sama sem sicer tipična "mačkarca", psa še nisem imela, vendar pa rada berem razne živalske forume (no, pa nekaj pasjih prijateljev od znancev imam tudi) . Na forumih sem tako izvedela, da je v bistvu čisto vsak pes lahko primeren za v stanovanje . Važno je, kako ga vzgojiš in kako stanovanje zaščitiš pred nevarnostmi, ki bi lahko prežale na psa, ko je sam doma (električni kabli, odprta okna, nizka balkonska ograja in podobno), pa seveda, koliko časa imaš na voljo za dolge oz. pogoste sprehode, pasjo šolo itd.. Kolikor berem razne pasje zgodbe (recimo tule jih je dosti o mešančkih iz zavetišča http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,274.0.h ), je videti, da je najbolj pomembno, da ti je blizu karakter psa . Po mojem se ti splača malo preučiti posamezne pasme, da boš videla, kaj bi vama ustrezalo, potem pa še kaj povprašati poznavalce na forumih ali pa rejce.
Tule imaš predstavljenih kar nekaj pasem:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?action=collap
No, kljub tem, da imam doma samo mačka, pa ti lahko iz prve roke (kot redna obiskovalka - in obiskovanka)povem, kako izgleda bivanje z zlatim prinašalcem, ki ga imajo pri žlahti. Ta pes ima sicer urejen lep, senčen pesjak s pasjo uto, vendar je navajen tja hoditi samo spat (pa še to ne pozimi, ko je mraz). Sicer pa je ves čas v njihovem stanovanju in je tako priden in umirjen, da te velike 35-kilske mrcine še opaziš ne. Res! Ko pridem tja na obisk, me seveda pozdravi, "preljubčka", potem pa se mi zvije k nogam kot mačka Res pa je, da je vsaj 2x dnevno deležen dolgega sprehoda, kjer se lahko zdivja in je verjetno tudi zato toliko bolj umirjen, ko pride domov.
Khhhhmmm - tako navdušeno opisujem tega psa, da mi nihče več ne bo verjel, da sem "vsa mačja"...no ja, če bom kdaj podlegla pasjim čarom, bodo to mopsovi, hehe. Neznansko mi je namreč všeč ta njihova dobrodušna lenobnost in cartljivost (vsaj tistih dveh, ki sem jih imela priliko spoznat) - so že kar malo podobni starejšim, lenim mačkam
Mojca