25. jun 2009 3:32
Najprej korenckovi: se strinjam
s0ncek* je napisal/a: |
...nivojski pouk je dobra rešitev za tiste, ki so pač v najboljši skupini. Učenci nižjih skupin že samo razvrščanje dojemajo kot "saj itak nisem dober, zakaj bi se pa sploh trudil za dobre ocene" in potem se v skladu z nekimi neumno postavljenimi pričakovanji učiteljev in družbe nasploh tudi začnejo obnašati. [...] in če nekoga pri desetih letih uvrstimo v nižji nivo, bo z načinom dela v tem nivoju kljub temu, da bo v prihodnosti sposobnosti razvil mogoče še višje kot kdo iz višjega nivoja, toliko zamudil, da bo njegov prehod v višji nivo praktično onemogočen ali pa vsaj zelo otežen. Upoštevati pa je treba tudi to, da se niti učitelji v nižjih nivojih ne trudijo toliko, kot učitelji višjih nivojev (niso vsi taki, večina pa). Res je fino, če je otrok "zgoraj", nikoli pa ne pomislimo, kaj se dogaja s tistimi "spodaj". |
Sem kar nekaj let delala z mladimi v t.i. 'nižjem' nivoju in lahko rečem le to, da imajo ogromno možnosti za napredovanje. Pravzaprav je vse odvisno od tega, kako jim (kdorkoli - starši, strokovni delavci, učitelj) je ta nivo predstavljen. Jaz sem mojim vedno rekla, da imajo krasno priložnost, da ujamejo ostale - ker smo pač v manjši skupini in jim ni treba biti nič nerodno, če česa ne znajo ali ne razumejo. Na koncu je bilo celo tako, da so pisali teste za 'višji' nivo in dosegali lepe ocene (eno leto je bila njihova povprečna ocena celo 4 - pri testih za višji nivo!).
Osebno tudi mislim, da je v 'nižjem' nivoju (uporabljam navednice, ker mi je ta izraz tako zoprn) težje poučevati in zahteva mnogo boljšega učitelja. Tiste, ki blestijo, zlahka zaposliš, pa še motivirani so navadno malo bolj (ali pa vsaj nimajo negativnega odnosa do premeta). Ampak dejstvo je, da z učenci na 'nižjem' nivoju lahko dosežeš mnogo večji napredek, lepše uspehe, več osebnega zadovoljstva.
Žal se pogosto zgodi, da uspešnejše učence dobijo v roke kvalitetnejši učitelji, tiste s težavami pa - recimo temu slabši učitelji. To ni prav. Prav slednji potrebujejo boljšega, bolj zavzetega učitelja, ki se bo zanje zavzel in jim razložil snov tako, da jo bodo ne le razumeli, ampak tudi nadoknadili primanjkljaj in ujeli ostale.
tulka