2. jun 2009 18:30
Vanja_v_ZDA je napisal/a: |
Hvala Margot, iščem ga v Slovenščini. Imam sicer tri, ja 3. Dva izvoda sta bila izdana 1994 z groznim prevodom, enega sem našla v Mariborskem antikvariatu, ta je pa iz leta 1959, ki je boljši kot iz 1994.. Najbolj poetičen je bil tisti iz 70.h let. Aja, pa angleško verzijo imam tudi, prav tako star prevod iz 60-ih let. Tudi angleški novejši prevod je nepremirljivo slabši od starega, če primerjaš enega z drugim. Prav en tip iz Trubarjevega antikvarijata me je poslal v knjigarno za vogalo. Ko sem omenila, da iščem staro zaradi lepšega prevoda, me je prav začudeno gledal. Verjetno si je mislil, da sem malo a. Vanja |
Mali princ je bil prvič preveden in objavljen v slovenščini v zborniku Potovanje po veliki Garabaniji- panorama francoske proze, ki je izšla pri mariborski založbi Obzorja. Urednik in prevajalec je bil Boris Grabnar.
Vse naslednje izdaje od leta 1964 pa do letos je prevedel Ivan Minatti, redno jih izdaja MK, razen prevoda Gorana Gluviča iz leta 2004, ki ga je založila založba Karantanija.
Verjetno je ta, ki ga imaš iz leta 1959 Grabnarjev prevod, čeprav mi ni jasno kje in kako je bil izdan. To me zelo zanima in če boš tako ljubezniva me bo zelo veselilo, če mi posredajuš več podatkov o knjigi. Mogoče rajši na ZS, saj najbrž knjižne raritete niso zanimive za vse.
Zelo me zanima tudi izdaja iz leta 1994, kdo pa je prevajalec in kdo je knjigo založil? Najbrž je izšla v zamejstvu, saj v COBISSu ni zabeležena.
V sedemdesetih je bil MP pri nas res ponatisnjen (če se ne motim, preveri na COBISSu) samo trikrat, leta 1973, 1976 in leta 1979. Za slovenske izdaje v drugih državah pa ne vem, me pa seveda zelo zanima.
Naše izdaje iz sedemdesetih let so vse (po mojem skromnem mnenju) v sijajnem Minattijevem prevodu, če iščeš to, boš prihranila pretty penny, saj niso nobena rariteta.
nola