14. maj 2009 18:56
Uuuuuu... te suhe rože smo pa včasih doma meli Petya
14. maj 2009 18:56
Uuuuuu... te suhe rože smo pa včasih doma meli Petya
14. maj 2009 18:58
Naj dodam, da ni razloga, zakaj ne bi vrsti H. arenarium rekli smilj. Ker JE smilj. Botanično ime drži, kozmetična raba imena je pa meni druga reč, postranska, ker je pogojena z ekonomsko računico. Ja, imortela, nesmrtna, asociira na nesmrtnost tistih, ki jo bodo uporabljali. No ja, verjemi, če hočeš.
In na fotkah krem je res nekja podobnega H. arenarium, sem preverila.
rimljanka - zasebno mnenje
14. maj 2009 19:09
Ja, in zakaj se pravzaprav rabi tole začimbo. jaz bi imela sredi mize v vazi, tako so lepe te ciklamaste rože, moja najljubša barva po modri seveda.
Anamarija
14. maj 2009 19:42
Te ciklamaste so za okras, anamarija1. Oni rumeni smilj, ki raste tudi v naši Istri (in še kje), pa se uporablja v juhah, enolinčnicah, pri začinjanju mesa, parjeni zelenjavi, riževih jedeh,vloženi zelenjavi. Vse dobi blag vonj po kariju. pred serviranjem veljice odstranimo. (povzeto po zgoraj omenjenem viru).
rimljanka - zasebno mnenjeneznan uporabnik
14. maj 2009 20:27
rimljanka, res je zmešnjava s temi imeni, sploh domačimi. vem, da se nekje reče suha roža tudi ognjiču, oziroma naj ni bilo preko hrvaščine speljano iz nevena, ki ne vene. se bo treba lepo v latinščino zakopat in razčistit zadevo. je takole raziskovanje pravzaprav eno luštno potovanje, pa še premikat se ti ni treba haha. do sedaj sem osvojila naše travnike in gozdove (no, to sem se pa premikala) in ugotovila, da je večina stvari za pojest. in če našim doma ne povem točno kaj jejo, pravijo da je dobro. jaz se pa muzam in spravljam denar od gospodinjstva v štumf! tole zdele pa že mal pretiravam, lepo se mejte in uživejte med rožcami! japaja
14. maj 2009 21:29
rimljanka je napisal/a: |
Naj dodam, da ni razloga, zakaj ne bi vrsti H. arenarium rekli smilj. Ker JE smilj. Botanično ime drži, kozmetična raba imena je pa meni druga reč, postranska, ker je pogojena z ekonomsko računico. Ja, imortela, nesmrtna, asociira na nesmrtnost tistih, ki jo bodo uporabljali. No ja, verjemi, če hočeš. In na fotkah krem je res nekja podobnega H. arenarium, sem preverila. rimljanka - zasebno mnenje |
Nekaterim vrstam smilja se v angleščini reče everlasting, se mi zdi.
lp
cervus
14. maj 2009 22:34
Sem ga nabrala na Ižu. Uporabljam ga predvsem za v mineštre, oz.jedi na žlico.
Je pa res, da ga malo ljudi pozna.
kobra 1
15. maj 2009 7:26
ojla Anamarija,pridna deklca. Ampak ste od vraga tle-vse veste. Danes grem v priporočeno vrtnarijo-upam,da je Laški smilj tisto pravo. Za našo družino je nepogrešljiv v receptu pečenega purana na maslu, kisli smetani in siru. Še enkrat hvala za odgovore-rešle ste mojo kuhno pred propadom. lep dan! ham-njam
15. maj 2009 19:04
eto,smilj na mojem vrtu. Bila sem v vrtnariji. Mojemu Smilju je ime Cary.Sicer ne vem, če sem prav napisala,okus je pa pravi. caw-baw ham-njam
15. maj 2009 19:29
Nisi, ena miš. Tako ali tako je pa neumnost, da pišejo, da je to kari (curry). Ker res nima nobene zveze z njim, no. Tvoj naj bo kar laški smilj, bo najbolj prav in res, verjemi. In uživaj ob njegovem vonju. Samo, tolko, da veš, ima rad negnojeno zemljo in ne prav veliko mokrote, pozimi pa rad premine. Je le rastlina toplih krajev, pri nas je v naravi le na Primorskem, pa še to bolj ali manj v obmorskem delu.
rimljanka - zasebno mnenjeKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Pečena prosena kaša s suhim sadjem in skuto
Suzanine palačinke