Rada bi dobila sadiko začimbe Smilj.
Mogoče kdo ve kje se jo da dobiti.
Hvala za odgovore in lep dan!
ham-njam
Rada bi dobila sadiko začimbe Smilj.
Mogoče kdo ve kje se jo da dobiti.
Hvala za odgovore in lep dan!
ham-njam
14. maj 2009 13:35
Poslala sem ti ZS. Včeraj sem ga kupila v eni vrtnariji.
barbara9
14. maj 2009 13:36
Nisem še slišala za to začimbo, vendar ena mš, sem te takoooooo pogrešala, lepo, da te spet berem!
lp!
Anamarija
14. maj 2009 13:46
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1471
Tukaj je Rimljanka prilepila sliko.
Atina
14. maj 2009 16:19
Ko greš na morje, ga le naberi, da ga ne boš po nepotrebnem plačevala
http://vrt.jananovak.com/prva_vec.php?archive=&id=
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=15
lp
cervusneznan uporabnik
14. maj 2009 16:52
ne morem razvozljati: kakšna je razlika med smiljem in immortelo oz. suhocvetnico? na pagu je te immortele povsod dovolj, sem si jo zapomnila po značilnem vonju. domačini so mi reklji, da je to smilj. v ljubljani v l´occitanu potem vidim to čudo, ki jo kakor specialno gojijo na korziki. po vonju mi je oboje delovalo enako. sem malo pobrskala po googlu a mi ne gre skupaj.. pomoč? japaja
14. maj 2009 17:08
evo, japaja:
http://en.wikipedia.org/wiki/Immortelle
zdaj je pa vse jasno, kajne?
lp
cervus
14. maj 2009 17:08
Če je imortela to, kar ima omenjena firma na svojih reklamnih fotkah, potem zanesljivo NI nista isti vrsti, morda celo rodova ne.
rimljanka - zasebno mnenjeneznan uporabnik
14. maj 2009 18:02
evo, zdej mi je že skoraj bilo jasno, pa mi spet ni jasno. na wikipedii pravijo, da je immortela tudi helichrysum, kar pa pomeni smilj. rimljanka, kadar boš imela čas? kolikor sem brala na forumu, si v botaniki domača. se pa ne mudi, me tako ali tako že nekaj časa matra tale smilj in če do sedaj nisem čist razčistla, bom pa še mal počakala. in poizvedovala naprej. namreč na pagu so mi rekli, da v glavnem to zažigajo ob peki rib, da ne diši preveč po ribah. o kakšni pretirani zdravilnosti ni nihče nič omenil (mogoče niso hoteli izdati skrivnosti?) zdaj berem, da je smilj zdravilen za žolč itd. no ja, vršičke sem žže nabrala, zdele bo kmal bezeg, za žolč pa ne skrbim, ker jeze ne tiščim v sebi, tisti šopek smilja mi bo pa za okras pa me čist briga a je nesmrten al ne in je res tolk specialen, ga ga samo za l´occitane gojijo na korziki. japajaneznan uporabnik
14. maj 2009 18:46
NAJDLA!!!! smilj (peščeni): helichrysum arenarium smilj ("ta nobl", ki se mu ne sme rečt smilj ampak immortele): helichrysum italicum pa sm spet pršparala par evrčkov hehe. bom šla kr lepo mim trendiš trgovine rajši na en dobr kofe. rimljanka, zdaj imajo res najbrž druge slikce v svojih brošurah, je bolj moderna pravična trgovina in shea butter, ampak njihov začetek je bil pa s smiljem. japaja
14. maj 2009 18:53
japaja, saj sta oba lahko smilja (to je ime rodu). ta, ki raste ob jadranu, je laški smilj (Helichrysum italicum), tisti, ki je z drugega konca Mediterana pa ne vem, kateri vrsti pripada. Wiki pravi, da raste ista vrsta povsod v Mediteranu, a to ni ravno zanesljiv bvir. Pri roki pa nimam nobenega papirnega zanesljivega vira.
Na netu se tako ali tako ne najde nič pametnega o imorteli, ime se uporablja za rastline vsaj 4 različnih rodov, kar je, botanično vzeto, nesprejemljivo. je pa zanesljivo, da tista rumena socvetja, ki jih omenjena firma reklamira nma vhodih v trgovine pa pri vsaj enem pripravku, ni ta vrsta. je najbrž nekja okrasnega ali pa meni neznana rastlina.
Vsekakor pa, da bo zmeda še večja, naši vrtnarji to prodajajo (vsaj nekateri) kot kari. Res diši po njem, to je pa tudi vsa sorodnost. Drži se zadnjega dela zadnjega stavka, ki si ga napisala.......jaz se ga tudi.
Aha, še to. Poišči Lesley Bremness: Zelišča, Pomurska založba (stran 47).
Sorodnica je tudi tole: Helichrysum bracteatum, suha roža ji rečemo.
rimljanka - zasebno mnenje
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Kakijeva nevesta
Svaljki s čemaževim pestom