11. maj 2009 10:49
VilmaS, čestitam, dobra si da se kar sama lotiš izrezovanja kosti, pa take zahtevne pečenke sploh.
Kar se tiče razmerja med začimbami, sem šla malo na italijanske strani pogledat, pa nikjer ne navajajo količin in razmerja, tako, da boš morala najbrž res kar sama poskušat. V glavnem pa se začimbe od pokrajine do pokrajine razlikujejo, kjer uporabljajo koromač, ga v glavnem celega in svežega.
Pač pa skoraj vsi nadevajo (poleg začimb) tudi z jetrci in vranico. Suh rožmarin je pa hujši kot svež (voda izhlapi, olje pa ostane).
V glavnem sicer priporočajo pečenje na živem ognju, so pa vmes tudi recepti za peko v pečici.
Vtipkaj porchetta ricetta, boš dobila eno morje receptov, ne vem sicer, koliko so koristni, neka orientacija so pa le. Nekaj jih je tudi takih za manjšo količino, tako, da ti ni treba vsakič peči celega prašička.
Pa še ena zanimivost, mogoče si že vedela, jaz sem pa to danes prvič prebrala. Porchetta kljub imenu ni nujno samo iz prašiča, ampak jo pečejo tudi iz ovce, zajca in purana.
Ko boš pa zadela tisto zmagovalno kombinacijo pa ne pozabi poslikat in poslat na forum, da se bomo malo slinili! Sem tudi prebrala, da je treba porchetto porabiti še isti dan, tako, da če boš imela s tem probleme, se prostovoljno javim (najbrž ne samo jaz) na pomoč.
nola