7. maj 2009 18:56
ZAČETNICA je napisal/a: |
Aha. Pa je to premdet latinščina kot jezik sam?Ker mi se samo strokovno izrazoslovje učimo...Začetnica |
Točno to je. Vsa priredja in podredja ininfinitiv cum accusativ in take fine stvari :)
saša
7. maj 2009 18:56
ZAČETNICA je napisal/a: |
Aha. Pa je to premdet latinščina kot jezik sam?Ker mi se samo strokovno izrazoslovje učimo...Začetnica |
Točno to je. Vsa priredja in podredja ininfinitiv cum accusativ in take fine stvari :)
saša
7. maj 2009 19:03
Pa saj je latinščina kar simpatična. Sem jo celo na maturi imela kot izbirni predmet. Margot
8. maj 2009 10:19
Femica - boš morala dopolniti naslov: Zastave .... + latinščina .
Z učenjem latinščine sem se pobliže srečala, ko je hči hodila v gimnazijo. Ker se je pri nas precejšen del učenja odvijal za kuhinjsko mizo in ker marsikdaj o zanimivih učnih snoveh tudi družinsko debatiramo, je še mamici kaj ostalo . Že takrat sem videla, da je latinščina izredno uporabna in kar se mene tiče bi jo dala v izbirne predmete tudi že v devetletki (morda celo je, ne vem, ker ne sledim). In čisto nič narobe ne bi bilo, če bi za naše "vrtičkarje" poleg tečajev ostalih tujih jezikov pripravili kakšnega iz latinščine. Neverjetno, koliko laže razumeš, si zapomniš in pravilno uporabljaš tujke ali strokovne izraze, če že od prej poznaš osnovni smisel besede. No ja, nekaj jih izvira tudi iz starogrščine, ampak še to bi bilo pa že preveč.
Cila
8. maj 2009 10:36
Cila je napisal/a: |
Neverjetno, koliko laže razumeš, si zapomniš in pravilno uporabljaš tujke ali strokovne izraze, če že od prej poznaš osnovni smisel besede. No ja, nekaj jih izvira tudi iz starogrščine, ampak še to bi bilo pa že preveč. Cila |
Bolj res ne bi moglo biti, Cila.
rimljanka - zasebno mnenje
8. maj 2009 21:27
Moj najljubši predmet na faksu, končala sem solo zgodovino, imajo jo tudi na umetnostni zgodovinarji, arheologi.
Loni Makaroni
9. maj 2009 21:16
Femica, tista o "nisem našla nikjer"....je malo nategnjena, ampak okej. Francoska trikolora se uporablja od takrat, ko je ustvodajna skupščina po francoski revoluciji sprejela ustavo (skratka, zdajle bi morala pogledati na site officiel de la France....pa bi se mi vmes tole sesulo, ergo iz glave pa ne znam točno, če je to od 1792 ali pa 1794). Jaz sem slišala za dve razlagi in sicer, da gre za barve treh stanov Francije (upor tretjega stanu je v bistvu začel revolucijo), ki so vsi enakopravni državljani v moderni državi.....Kieszlowski je pa to interpretiral malo drugače (referiram se na filmsko trilogijo) in je barve zvezal s sloganom: svoboda, enakost, brastvo. De tout facon, če si padla v francoski esprit, te jaz podpiram. Ti lepo pojdi na kak izlet v bližnjo in drago mi Francijo. Iz Pariza se boš potem peljala z rapidom do Versaillesa in tam ti bodo do detajlov razložili tudi to zgodbo z zastavo. Drugače pa lahko čisto vsak hodi na predavanja latinščine na FF in na koncu tudi naredi občanski izpit. Jaz sem to naredila dve leti zaporedoma. Priporočam. Vendelina jr.
10. maj 2009 7:18
Margot je napisal/a: |
Pa saj je latinščina kar simpatična. Sem jo celo na maturi imela kot izbirni predmet. Margot |
Matr, ste pa čudni: a se spomnete koliko deklinacij in konjugacij ( tam kjer sem se jaz to učil, se je temu tako reklo, morda se tukaj reče drugače ) ima latinščina? Pa vse smo to mogli vedet.
ežoj
10. maj 2009 7:34
Zato smo pa sedaj tako pametni (poleg vseh ostalih vrlin, lepote, razsodnosti in naravnega šarma, med katerimi je seveda na prvem mestu skromnost)
lp, proxima
10. maj 2009 9:16
ežoj, meni je bila res všeč. In je kar logičen jezik. Ko si enkrat dobil glavni glagol, si potem samo po končnicah (če slučajno niso bile izjeme) skupaj zlagal in si dobil celoten stavek. In če mi ne bi bila všeč , je ne bi izbrala za maturo. In nasploh imam rada jezike. Po drugi strani pa mi nista bili niti malo všeč ne kemija ne fizika. To each their own. Margot
10. maj 2009 9:17
Pa naj omenim, da sem jo v 4. letniku imela 9 ur na teden, pa se mi vseeno ni zagabila. MargotKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Čarobna zelena torta
Bovla z metuljčki