8. maj 2009 18:36
Sploh ne vem, kako naj komentiram, ker nisem ena tistih, ki mora imeti na vsak način prav, ko pride do hrane. Na srečo sem ugotovila, da so drugi narodi "podrli" mnoga za nas v kamen vkresana pravila, ker so pač kuhali po svoje.
Ežoj, nič se ne bova kregala. Poglej kaj sem napisala. Ivačič je bil nekaj posebnega v svojem času.
Danes je njegova knjiga res mala enciklopedija. Ravno tako, kot je bila nekoč tista Velika Splošna Enciklopedija v 8 velikih knjigah "biblija vsega znanega". Danes je pač zastarana, čeprav še vedno najdeš podatke, ki so zgodovinsko točni. Upam samo, da špargljev iz svojega vrta ne kuhaš po 40 minut?
Ivačič ni uporabljal začimb in jedi so bile dobre. Bi pa upala postavit moj frikase poleg njegovega na tekmovanje. Pa ne zato, ker jaz mislim, da je moj boljši, ampak zato, ker sta moja starša rekla, da česa tako dobrega še nista jedla. Enako je z mojim piščancem na pivovski pločevinki. Mamo sem morala kar opogumljat, da je naredila govedino po burgundsko (ker rabiš ogromno dobrega vina za kuhanje). Zdaj je pa zelo pogosto na njeni mizi.( Pa še en vic, BTW: Veliko kuham z vinom. Včasih ga celo dodam jedem.)
Mnogim ljudem manjka odprtosti (ali pa neizkušnje) kar se začimb tiče. Pa nimam nobenega naroda posebej v mislih, ljudje smo povsod enaki. Prav tako mi ni všeč komentar, Ja gremo nekam na večerjo, kjer se dobi dobra domača hrana. Dobro domačo hrano imam samo doma. Pri nas smo, kar se hrane tiče, zelo avanturistični. Če že gremo ven na večerjo, gremo po navadi tja, kjer pripravljajo nekaj, česar še nismo jedli ali pa na sushi (tega nisem in ne mislim delat doma). Na srečo imam dovolj izkušenj, da če smo jedli kaj res odličnega, to ponovim doma in spravim na redni repertoar. To postane naša nova "domača hrana". Da bi šli pa ven na hamburger ali zrezek z gobami, mi še na misel ne pride več.
Poznam tudi ljudi, ki se hršijo s tem, kako odlično kuhajo. V isti sapi razložijo kako nobena jed nima 2x enakega okusa. To po moje res ni ne vem kakšen kuhar. Ko enkrat res znaš, bo jed vsakokrat enako uspešno skuhana in imela več ali manj enak okus.
Pa še o mesu: Res dober kos govedine ne rabi nobene začimbe. Piščanec (tudi tisti bio) rabi malo pomoči pri okusu. Pri svinjini ravno zaradi okusa ne delam več gužve, čeprav sem recept za marinirano svinjsko ribico objavila pred nedavnim. Tudi res sveže ribe ne rabijo ničesar.
Ampak, ko dodaš začimbe (ali kos pravega lesa) in tudi najbolj nekonvencionalen kos mesa skuhaš ravno tako, kot je treba, to poruši mnoge slovenske kuharske "zakone".
Kar sem v prvem postu napisala je bilo iz gole ljubezni do začimb, kombinacij začimb in kako le te oplemenitijo okus, ko jih pravilno, pa čeprav v relativno večjih količinah dodaš hrani. Bolj me jezi trdovratenje, da če meni nekaj ni prav, drugim pa je, je z njimi nekaj narobe.
Tudi teti torti dam prav. Nič ni hujšega, kot če ena sama samcata začimba premočno izstopa.
Mene še danes ščep cimeta v kombinaciji z jabolki, v mislih posadi na klopco v kuhinji moje stare mame. Ona je bila edina v naši družini, ki ga je uporabljala in meni je bil okus neznansko všeč.
Vanja
Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 08. 2009 18:40