Obvezni predmet : starševstvo

Brihta  

član od: 8.10.2008

sporočila: 129

tema odprta - 31. mar 2009 11:34 | ogledi: 1.913 | odgovori: 20

Porodila se mi je ideja, da bi bilo za človeško populacijo vsekakor dobro, če bi dijaki v vseh srednjih šolah vsaj eno uro na teden poslušali diskusije o vlogi ženske kot matere in o vlogi moškega kot očeta. Vem, da je veliko literature na to temo in zudi razni seminarji, a vse to je preveč prostovoljno.

Menim, da je še vedno veliko ljudi, ki o starševski vlogi razmišlja neodgovorno in se nanjo ne pripravijo sami. Mnogokrat se vse zgodi prehitro in mladi ljudje na starševstvo niso pripravljeni. Seveda potem vstopijo babice in dedki, tukaj pa večkrat nastopi problem, da se mlada starša počutita nesposobna in stvar uide iz rok.

Kaj pa menite vi?

Brihta

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. mar 2009 12:05

V bistvu je malo hecno, da je treba opraviti pregled higienskega minimuma za delo v najbolj zakontem kafiču, za starševstvo pa ni treba nič. Predlog se mi zdi sicer malo neelaboriran (recimo, da ima še precej rezerve). Tudi nisem prepričana, da si v srednji šoli psihično zrel za resnično poslušanje takih vsebin. V srednji šoli ti je največji projekt imeti fanta/punco in da to traja več kot dva tedna in morda ti je še projekt, kako privarčevati denar za to, da se bomo čez vikend kam peljali (če bodo starši posodili avto) Kar pa mislim, da manjka (in to je malce okorno, pa vendar, v eni drugi temi nakazal kolega šembas) je zavedanje o odgovornosti. Odgovornost posameznika za to kaj dela in česa ne dela (in zakaj česa zavestno ne dela in zakaj kaj opušča, pa ne bi smel), odgovornost posameznika do drugih ljudi, odgovornost posameznika za svoje mnenje in sprejemanje posledic za svoje mnenje in delovanje (anonimno mnenje bi imel vsak, ko je potrebno biti javen junak, jih je pa precej manj), skratka, to make a long story shorter, biti odgovoren do sebe (in ne samo s prstom kazati na druge, js pa nč kriu), to je nekaj, kjer ima vsak še nekaj rezerve. Eni še obupno veliko. Skratka, menim, da pri nas odgovornost vsakega in odgovornost do vsakega - da to ni posebej visoko na lestvici vrednot in da bi morali v to smer popravljati moralno vertikalo. Ker odgovoren posameznik bo tudi v odrasli fazi zmogel odgovorno razmišljati in tako vzgajati otroke. Oziroma ne bo imel problema s tem, če česa ne bo znal in bo poiskal pomoč in se ne bo trkal po prsih v stilu "jaz sem mama/oče, jaz že vem, kako je najbolj prav". Neodvisno od tega, v kakšnem družinskem vzorcu je. Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

31. mar 2009 12:07

No, sem prepričana, da tole ne bi delovalo bogve kakodobro. Nekaj vsiljenega, pa pod "mus" ne gre, sploh v pubertetnih časih ne.

Kdo bi diskutiral, da bi oni poslušali? Ker oni pa res niso v letih in z izkušnjami, ki bi jim omogočale ne vem kako konstruktivno diskusijo.

Se pa zelo zelo strinjam, da bi bila šola za starše(vstvo) nujna. Ampak, ne kot predmet v šoli, lepo prosim.

rimljanka - zasebno mnenje

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

31. mar 2009 13:06

Kaj pa vem kako bi šlo to v srednji šoli, nekateri so zreli, drugi ne. Tud kasneje se mi zdi, da ni ravno dobro, da je obvezno za vse, le za tiste, ki bodo starši postali. Ne more hodit nekdo, ki si otrok ne želi ali jih ne more imet.

katti

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

31. mar 2009 13:33

Super Brihta, meni je pa tvoja ideja zelo všeč. Prvega dojenčka sva domov prinesla pri 30+ in mi je kar takoj manjkala kakšna lekcija. Verjetno pri 30+ bolj razmišljaš (in kompliciraš) kot pri 20+, ampak tako je. Ti 'dajo' majceno bitjece za domov in bolj malo navodil za zraven. Ko kupiš avto dobiš vsaj eno buklo. In še precej bolj predvidljiv je en avto, kot pa en doječek. Ne vem sicer koliko bi si zapomnila iz srednje šole ali pa na kakšnem nivoju bi diskutirala v srednji šoli. Dejstvo je, da bi morala malo razmišljati v tej smeri in to ni slabo. Ideja iz ameriških filmov, ko najstniki dobijo za domov dojenčka lutko, ki ga je potrebno hraniti in previjati je pa tudi streznitev za kakšn-o-ega, ki v oblakih živi. Preveč vključeni dedki in babice so pa vedno problem pri samozavesti. Ne glede na to koliko si star. kuharica Mici

Brihta  

član od: 8.10.2008

sporočila: 129

31. mar 2009 13:35

Se strinjam, da je v prvem in drugem letniku večina dijakov še nezrelih za take teme. V tretjem in četrtem letniku pa jih je že kar neka,j mogoče celo več kot polovica, ki bi se jih vsaj polovico povedanega prijelo. In srednjo šolo sem omenila zato, ker je edino tu zbrane večino bodoče starševske populacije. Seveda ne bodo imeli vsi svojih otrok, a bodo mogoče kdaj posvojitelji in tudi posvojitelji so starši. Res je, da je vse kar je obvezno že apriori odbijajoče. Ampak za dobro populacije, pa bi bilo vseeno dobro nekaj narediti na tem področju. Ampak kako in kaj? Mislim, da smo ozaveščeni dovolj, a če ljudje ne slišijo, jih je treba nekako prisiliti. Veliko je snovi pri šolskih predmetih, ki so en sam balast. Mar bi bilo kratenje človekovih pravic, če bi jih zamenjali z družbeno odgovorno temo? Brihta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

31. mar 2009 13:52

Takšne teme se lahko obravnavajo tudi pri katerem od družboslovnih predmetov. Ne bi bilo nič slabega dijake napeljati na pogovor o tem, nasvezadnje bi se pokazale vse razlike v dojemanju vloge moškega in ženske, staršev, enakpravnosti in še česa. Dober profesor bi znal pritegniti dijake za razpravo, jo morda usmeriti v kakšno smer, izzvati različne poglede in debato o tem, kdo ima prav in zakaj, kaj je sprejemljivo in kaj ne, da so razlike nekaj običajnega in podobno.

Mi smo v gimnaziji, že pred 30 leti, imeli na sporedu takšne teme, razrednik je z nami govoril tudi o splavu (prav takrat se je spreminjala zakonodaja s tem v zvezi) in s tem v zvezi tudi o odnosih med moškim in ženskom, njuni vlogi in pomenu, pa o starševstvu in še čem. Moram reči, da veliko njegovih besed pomnim še danes in sem o njih razmišljala tudi v nekateri težkih življenjskih situacijah in so mi tiste diskusije kar pomagale pri nekaterih odločitvah.

Aja, te diskusije smo imeli včasih kar pri urah fizike, do njih je prišlo tudi spontano, spet drugič pri sociologiji, pa pri filozofiji in psihologiji, kakor je naneslo. Včasih smo debato predlagale kar sam dijakinje, včasih so se profesorji dogovorili med seboj za kakšno temo. Tako da se verejtno da kaj narediti tudi kar tako, brez prisile in učnega programa.

Ali pa je danes res tako togo vse zapisano, da ni niti malo odstopanja od programa? Če je tako, je to slabo.

Mamamia

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

31. mar 2009 14:50

Vidim, Brihta, da zelo dobro poznaš učne načrte. Velja to za vse SŠ in vse programe? Za stare, ki se iztekajo in za prenovljene?

Ker, o takih rečeh komajda  verjamem, da sodiš kompetentno, če nisi res dobra poznavalka.

Sama si res ne predstavljam, da bi v OBVEZNEM predmetu, ki bi se izvajal eno uro na teden, kaj bistvenega pridobili. Se strinjam, tej populaciji je misle na otroke, družino,.....milijon kilometrov  stran............ In, če mene vprašate, prav je tako.

Me zanima tudi, kdo bi imel primerno izobrazbo za "poučevanje". Ker, sama si pa res ne predstavljam, da bi to lahko bilo poučevanje.

Vsaka resna šola ima razredne ure, povsod se, če se tema sproži in nanese, tudi govori o tem. Ko je zanimanje in ni na silo. Efekt je seveda v tem primeru neprimerno večji, kot bi bil, če bi bil to nek vsiljen, obvezen predmet. Upam, da ne misliš, da za oceno. Kako je z vzgojnimi predmeti (ki niso imeli ocen), pa itak vemo.

Konec koncev je modelov vzgoje malo morje, nikakor ni, da bi se učiili enega.............kaj prinaša pretirano permisivna vzgoja pa še kako občutimo. Žal mnogo več slabega kot dobrega.

rimljanka - zasebno mnenje

Margot  

član od: 12.12.2008

sporočila: 260

31. mar 2009 16:07

Mi smo se pa v srednji šolo o tej tematiki pogovarjali pri psihologiji in sociologiji, če je pogovor nanesel na ta. Pri verouku pa je bila ta tematika sestavni del učnega načrta. Margot

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

31. mar 2009 16:21

Hm, če sodim po sebi, ne vem, če bi mi kaj koristil tak predmet v šoli, zanimalo me definitivno ne bi in bi se dolgočasila, pa sem bila med pridnimi. Kot pravi Rimljanka, ta tema je za SŠ še prezgodaj.

Drugače pa obstaja 'šola za starše', v vseh mogočih oblikah. Razna predavanja, delavnice ... predvsem pa za tiste, ki jih ta tematika zanima.

Sem se pa pri tem spomnila na predmet DMV (se spomnite?) - družbeno moralna vzgoja se je reklo, kasneje se je preimenovalo v 'etika in družba'. Govorilo se je tudi o tej tematiki in sama imam čast, da me je ta predmet imel Toni Gašperič.

Atina

neznan uporabnik

31. mar 2009 20:24

pozabite na izobraževanje za starševstvo. šteje samo vzorec iz lastne družine v kateri je posameznik odraščal. tisti ki so po izobrazbi najbližje družini, imajo najbolj sesute družine.povejte kaj mislite o tem vsi,razen vendeline jr.,ki je stopnjo večine nas že davno prerasla,pa da ne troši svoj dragoceni čas na nas..........pa lep pozdrav. hmm Sporočilo je spremenil(a) WRAN51 dne 31. mar 2009 20:27:34

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti