2. feb 2009 21:12
Moja najboljša prijateljica je že od nekdaj evorvizijska navdušenka. Vse ve o Emi in Evrosongu, ki ga v resnici gledam samo zaradi nje, da ji potem lahko držim štango pri komentiranju in krementiranju.
Nekoč pa so bili časi, ko sem gledala jugosovanski predizbor in smo potem popevali tiste pesmice, ki so izpadle zaradi "nacionalnega ključa". In se jezila, ker nismo zmagali, ker smo zmago vedno napovedovali. IN ko smo zares zmagali, sem zbudila mamo in se drla od groze, da bomo zmagali. Takrat sem namreč že vedela, da to pomeni velik denarni zalogaj, ki ga je obubožana država težko zmogla.
Dva dni nazaj sem bila na njeni žurki, na kateri so igrali tudi nekaj šlagerjev, ki so nastali v predizboru. Ko smo skušali zapeti katero od kremenito slovenskih zmagovalk, smo končali s Sestrami, ki so nastopile kot štos in zmagale. In šle v finale, kar je nepojmljivo.
Včeraj sem gledala Emo, da bom razumela pripombe.
Meni ni šla nobena zelo na živce, ene so mi bile všeč, druge pa manj. Je pa to paša za oči, za ušesa pa test sprejemljivosti.
Bogu bodi potoženo, da Slovenci nikoli ne bomo poslali nikogar, ki bo zadovoljil vse okuse. Vsako leto bomo morali skozi sito, ali nas sme poslušati Evropa in drugi.
O tem, koliko na tekmovanje vpliva kvaliteta, lahko pove dejstvo, da se nekaj držav v finale uvrsti samo zaradi vloženega DENARJA. Mi pa potem o kvalitetah, o slovenstvu in slovanstvu.
Sem pa prepričana, da bi morali biti ustvarjalci slovenske predstavnice slovenski državljani. In vsaj to naj bi bilo resno.
Pri tem me prav malo briga, kaj dela Monaco, pa Švica pa Portugalska. Itak me je strah, da bi zmagali, potem pa bi jamrali, da ni denarja.
Naj se pesem poje. Naj se pesem pomni in popeva še leta.
PS Zakaj na OI ne smejo barve SLO zastopati drugi državljani ? In v čem se en Evrosong tako bistveno razlikuje od OI, da je državljanstvo sveto pravilo ?
F r i n a