29. jan 2009 12:32
Takoj na začetku naj povem, da sem tudi jaz za to, da se mi po smrti odstrani vse kar je še uporabno. Izjave nisem podpisala, moji bližnji pa so s tem seznanjeni. Računam namreč na to, da bodo moje bližnje zdravniki vprašali, če sem želela darovati organe in bodo seveda postopali po mojih željah.
In zdaj vprašanje: zakaj (še) nisem podpisala?
Zelo težko razložim, da ne bi izpadlo preveč paranoično, puhlo, nerazgledano ali celo butasto...
Torej: najbolj me skrbijo evidence darovalcev organov, za katere nikoli ni bilo čisto točno povedano, kje se nahajajo. Predvidevam, da so v (računalniški) bazi podatkov, do katere imajo dostop zdravstveni delavci (logično). Nikoli ni bilo povedano ali je opredeljeno: kdo lahko vpoglejuje v te evidence in kdaj.
Vem, zdaj boste rekli, da obstaja Zakon o varovanju osebnih podatkov, pa vendarle. Toliko kiksov je bilo na to temo že narejenih (izgubljene kartoteke ob avtocesti, prižgani računalniki medicinskega osebja, ki je pravkar pregledovalo osebne podatke in vpogled kar pustilo na zaslonu,...), da težko verjamem, da se na tem področju ne bi dogajali.
In, če smo ravno pri filmih: tudi jaz sem gledala enega in zgodba je "šla" nekako takole: enemu moškemu je umiral njegov bližnji, za preživetje je potreboval organ (ne spomnim se več katerega), ta moški je vdrl v medicinski računalniški sistem, izpisal morebitne ustrezne darovalce in jih šel "iskat"...
O.K., verjetno bo kdo rekel: "Butasto" ali pa "Fikcija!" ali pa "Ne verjemi vsemu kar vidiš na TV" ali pa XYZ.
Ampak, dokler obstaja vsaj majhna možnost, da se kaj takšnega zgodi, se ne pustim vpisati na seznam.
Svojci pa vedo, kaj narediti, če pride do tega.