7. apr 2003 8:00
Ne vem, Tortica, lahko ti le opišem svoji dve zadnji izkušnji. Moja mama trdi, da se mora lonec namakati dolgo, več ur. Ker je bila zraven, sem ga res pustila v vodi več kot 1 uro. Zelo se tudi boji, da bi počil, zato sem ga dala v mrzlo pečico in najprej samo na 150st. Jaz sem se ukvarjala z gosti in pozabila povečati na več, vendar sem videla, da je enkrat vmes ona povečala na 180st. (vendar ne vem, kdaj). Po 2 urah je bil piščanec s krompirjem pečen, vendar je bilo kar precej tekočine (tj. kakšne 4 cm visoko v naloženem loncu) in ni bilo zapečene skorjice. Vseeno je bilo kar dobro. Drugič se mi je bolj mudilo, lonec sem namakala samo tisti čas, kar sem pripravljala meso in krompir (kakšne četrt ure). Dala sem v že malo ogreto pečico (no, 50st. in ne več), da ne bi zopet pozabila, sem kar takoj nastavila na 200st. Zopet sem se posvetila gostom in - po pravici povedano - pozabila na vse skupaj. Po debelih dveh urah sem malo strahova vzela vse skupaj ven, vendar je bilo odlično. Tekočine samo toliko, da je bilo komu za krompir polit (niti ne za vse), piščanec in krompir lepo rjavo zapečena, kot bi imela lonec odkrit, okus še boljši kot zadnjič.
Imam neglaziran Schlemmertopf, sama sem zaključila, da sem prvič preveč dolgo namakala in pekla na prenizki temperaturi, tako voda ni imela časa izhlapeti.
Moje dodatno vprašanje: ima kdo izkušnje, kako se v tem pečejo ribe? Koliko časa in ali ima sploh smisel proti navadnemu pekaču? Ima smisel v rimskem loncu speči tudi narastek, kako ga potem razrezati?
Lp Fani