Jedilniki po montignacu

Kitanna  

član od: 16.12.2008

sporočila: 116

27. maj 2009 10:55

oktober je napisal/a:
k:bučke s pz testeninami.solata(morem še kak recept poiskati za bučke) oktober
jaz obožujem polnjene bučke z mletim mesom... Kitanna

dalea  

član od: 6.5.2009

sporočila: 87

27. maj 2009 12:10

Pozdrav imam vprašanje glede palačink, (mogoče se kje skriva odgovor) pa da ga zdaj ne bi iskala; - če naredim palačinko običajno ampak z polnozrnato monti moko ali pa z ajdovo moko, je potem to v redu? samo moko menjam? ali kakšne palačinke vi delate, sem jih opazila na jedilnikih - jedrca (lešniki orehi mandelji) se lahko uživajo ? - kupila sem light mlečni namaz od dukata, to se lahko kombinira z monti marmelado? - sojini kosmiči se lahko uživajo v jogurtu ? pa še današnji jedilnik; z: 3 rezine wasa kruhki, monti jagodna marmelada, kava bs in s pm m: nekaj mandeljnov, 2 kocki čokolade 85%, 1 manjše jabolko k: mini kos svinjskega mesa, veliko zelene solate m: kuhana cvetača, brokoli v: zelena solata z mocarelo na bučnem olju dalea Sporočilo je spremenil(a) dalea dne 27. 2009 18:19

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

27. maj 2009 20:48

Na 1. stopnji naj bi delala palačinke z vodo namesto mleka (ali s sojinim mlekom); tudi jajc naj v njih ne bi bilo (je pa kar problem, ker se trgajo)

Večina oreškov ima nizek GI (15) in jih mirno uživaš, če so nepraženi in nesoljeni.

Na 1. stopnji naj bi na kruhu ne kombiniral mlečnih namazov z marmelado.

sojini kosmiči so ok, če so nesladkani (sladkaš sama s fruktozo) in brez dodatkov (preberi deklaracijo!)

Vidim, da uporabljaš monti polnozrnato moko in monti marmelade - se me čisto nič ne tiče, ampak veliko ceneje pz moko dobiš v kakšnem mlinu (pa tudi v Mullerju ali Hoferju); marmelada se pa tudi najde s fruktozo ali brez sladkorja - za 1/3 cene...

kozarec slivovega soka

Z: ržen prepečenec z marmelado bs, kava bs, skodelica čaja bs

M: jabolko, breskev

K: jota s klobaso (brez krompirja); vrstica črne čokolade

M: jogurt

V: pz makaroni (aglio & olio), skleda zelene solate

 

tulka

dalea  

član od: 6.5.2009

sporočila: 87

27. maj 2009 20:57

Tulka hvala za hitre odgovore. Bom probala to s palačinkami, čeprav jih rajši ne bi jedla, ali pa mogoče eno navadno, pa me tudi ne ubije, ker nekak si jih res težko predstavljam brez jajc, vodo bi še dodala. Se pravi da oreške lahko jem za malico. Kakšne namaze pa vi koristtite ko sem opazila na jedilnikih, ali je potem to samo navadna pusta skuta s marmelado, ali pa jaz ko sem na prvi stopnji moram še ločevati, se pravi en dan skuto, npr. drugi dan pa marmeldado?? sojini kosmiči pa so od naturale in mislim da ni nič dodano, jih bom samo zmešala v navadni jogurt, osladkala pa s kakšno suho slivo, pa se mi zdi da je odlično. Kar pa se tiče monti izdelkov, glede na to da sem šele na začektu in se še tako ne znajdem se mi je zdelo najboljše da vzamem njegove izdelke v katere sem sigurna da so dobri ker pri ostalih še ne vem. Danes sem recimo 10 min prebirala deklaracije na rižu in nisem bila sigurno, če ga lahko vzamem ali ne (in mešanica basmati in divji riž, je to v redu, oz. mi lahko prosim napišeš točno kakšnnega vi uporabljate) in potem nisem nič vzela. Marmelado pa tudi nisem iskala, oz. te ki sem videla so bile samo iz 50% manj sladkorja, tak da tudi tu bi bila hvaležna za kakšno ime. Ker njegovi izdelki so res dragi in jih tudi jaz dolgoročno ne mislim kupovati, toliko malo za začetek. dalea

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

27. maj 2009 23:24

Ti po pravici povem, da jaz palačinke že od vsega začetka naredim z jajci, pa so šle kile (ko sem hujšala) vseeno dol. Namesto mleka daš pa lahkovodo ali mineralno vodo, ali pa mleko z malo mm. Brez jajc se palačinke trgajo, da znoriš, sploh če so iz ržene moke.

Ja, oreške lahko ješ za malico - sem pogledala v knjigo (samo ne jih preveč in kar naprej; M. priporoča po eno pest). Upam, da ni nič narobe, če napišem, kje jih kupim (naj me prosim moderatorka popravi, če takšna 'reklama' ni dovoljena) - v Hoferju dobiš mešanico orehov, lešnikov, indijskih in brazilskih oreščkov (brez soli in olja). V LeClercu so tudi kar poceni.

Sem bila prejle malo prehitra - če v pusto skuto zamešaš marmelado brez sladkorja mislim, da s tem ne narediš nobene katastrofe. Naj me punce popravijo, če se motim.

Ne vem katero mešanico basmatija in divjega riža si gledala. Tisti, ki sem ga kupila jaz, je bil obupen - basmati je bil prečiščen (torej bel) in hitro kuhan, divji riž pa popolnoma trd. Nekaj časa sem uporabljala polnozrnati riž 'Bali Quick' iz Spara - je pakiran po 500g, kuha se 15 minut, ker je 'parboiled' varianta. Pakiran je v dolgih, ozkih visokih vrečkah rumene barve z rjavo slikico:

http://www.rickmers-reis.de/cms/upload/pdf/Reis/V

Imajo tudi parboiled divji riž: http://www.rickmers-reis.de/cms/upload/pdf/Reis/W

 

Potem sem prebrala, naj bi predkuhane variante ne bile najboljše. No ja.  Na tržnici BTC (notri, v trgovini z zdravo prehrano)  sem potem našla neprečiščen riž basmati. Po tem, ko sem ga namakala 12 ur, je bil izjemno hitro kuhan in odličen. Žal 500g stane cca 2 evra ali nekaj takega. Tam imajo tudi pravi divji riž po grozljivi ceni 30 evrov.

Marmelade... najboljša je seveda domača, sladkana s fruktozo. Sicer marmelade s fruktozo najdeš tudi v večjih trgovskih centrih - išči na oddelkih z dietno prehrano ali zdravo prehrano.

tulka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

27. maj 2009 23:36

Aja, pazi, na nekateri marmeladah piše '100%' prav na veliko, ampak to ne pomeni, da so iz 100% sadja (imaš zraven zvezdico in potem v drobnem tisku pojasnjeno, da so za 100g marmelado sicer uporabili 100g sadja, ki pa je seveda obdelano in ga je potem v 100g končnega izdelka le še 65 g, ostalo je sladkor).

Firma 'Menz & Gasser' se hvali s 100% marmeladami brez sladkorja (odvisno, iz katerega sadja so, moraš pogledati vsako posebej). Marelična je sladkana s prečiščenim zgoščenim grozdnim sokom.

http://www.mercator.si/trgovina/blobs_si/22009.jpg

Slivovo marmelado brez sladkorja (slive so dovolj sladke same po sebi) dobiš od znamke 'Bakina tajna'

http://www.promostil.si/slike/reference/bakina_tajna.

Hrvaška znamka 'sms' ima pa namaze iz suhih fig s pomarančo (delež sadja 99%), namaz iz suhih brusnic in jabolk (delež sadja 98% ter npr. namaz iz suhih višenj in jabolk (sadni delež 85%)). Prepoznaš jih po znaku 'sms' na pokrovčku. Tole spodaj ni prava slikica, se pa lepo vidi pokrovček:

 

http://click4you.com/split/prod/customer/117207526

 

tulka

dalea  

član od: 6.5.2009

sporočila: 87

28. maj 2009 7:06

Dobro jutro hvala lepa, to pa so zelo koristne informacije. Verjetno se bom s kakšnimi podobnimi vprašanji še oglasila in se priporočala za odgovore. Mislim pa da so tudi drugim članicam (novejšim) zelo uporabni. Si moram vzeti čas, pa sama v šoping in malo preštudirati in nabaviti sestavine, da bom lahko malo experimentirala. Sicer pa je šla 1 kilca dol, po dveh tednih ?! (je to premalo??) pa še jedilnik: 2 dcl navadne vode z: kava bs in s pm, wasa kruhka z marmelado m: nekaj oreščkov, 1 kocka temne čokolade, 1 manjše jabolko k: svinjski zrezel z gobicami, zeljna solata m: kava z mlekom v: navadni jugurt z m.m. +1 žlica sojinih + 1 žlica ovsenih kosmičev, sladkano z 2 suhima slivama dalea Sporočilo je spremenil(a) dalea dne 28. 2009 12:27 Sporočilo je spremenil(a) dalea dne 28. 2009 20:07

oktober  

član od: 15.3.2009

sporočila: 85

28. maj 2009 10:01

Kolikor jaz vem,se marmelada lahko meša z malo mastno skuto ali jogurtom.Jaz to delam že od začetka,pa je šlo dol.Z marmelado(s fruktozo) sem kombinirala Cottage chees iz Hoferja,ki ima 0,9 mlečne maščobe- je pa zelo dober. Še citat iz knjige: Nemastni bel sir,posneto mleko,skuto,navadni jogurt lahko zmešaš z marmelado bs. Važno je,da je v mlečnih izdelkih malo maščob Marmelada bs-ne pomeni,da ni v njej nič sladkega-lahko je sladkana s sadnim sladkorjem-fruktozo. lp Pa še o palačinkah.Tudi meni so se trgale,zadnjič pa sem jih naredila iz čičerikine moke,malo pz moke in vode,pa so lepo ostale cele.Le kakšna kapljica olja v ponvi more biti več. Sporočilo je spremenil(a) oktober dne 28. 2009 10:08

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

28. maj 2009 10:05

Tulka, hvala za informacije. Tudi sama si širim obzorje o prehrani M. Migla

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

28. maj 2009 13:17

oktober je napisal/a:
Julija-kremna špinača-kako jo narediš?Uživajte v hladu!!!oktober

Špinačo blanširam, odcedim(moraš jo dodobra odcediti, sicer je potem vse skupaj preredko) in zmeljem s paličnim mešalnikom. Potem jo dam v posodo na štedilnik (ja, ponovno gretje) in ji dodam žlico kisle smetane (lahko tudi sladke), česen, muškat, sol in poper. Grejem samo toliko, da je vse skupaj spet vroče. Enako lahko narediš tudi zmrznjeno špinačo.

Julija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti