Jedilniki po montignacu

ADRIJANAM  

član od: 15.10.2006

sporočila: 212

4. mar 2010 11:56

sok dveh pomaranč Z: ržen kruh, marmelada bs M: sir, paprika, paradižnik K: piščančji zrezek, brokoli in cvetača (narejeno kot pire), solata, rebro 70 % čokolade V: hrenovka in solata iz štročjega fižola Adrijanam

mirelca  

član od: 12.1.2010

sporočila: 97

4. mar 2010 17:19

marjan pm... hvala za spodbudo, sm se odločila da se resno vzamem v roke, mogoče mi rata pa bom komu za zgled ;) tulka...tebi pa hvala za ta basmati...saj se mi je zdelo da ni ravno neevem kaj ampak včasih sem ga zasledila tukaj pa sem vseeno pomislila... no ja :) stran ga ne bomo vrgli ne? :) torej je še najboljši rjavi riž - zlato polje? neka zelena škatla... samo kuha se zelo dolgo... Z: voda z pivskim kvasom + 2 kivija + sadni jogurt z kellogg'si (zmanjkalo jih je?? :O ) M: pohan piščanec in zeljna solata K: sojino-zelenjavni polpeti + čevapčiči + rdeča pesa V: jogurt (če bo nujno...z čežano) :) mirelca

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

4. mar 2010 22:00

Turbo mafini, kul . Po moje ti bodo všeč, je v njih tudi sadna pulpa, marjanpn.

Z: turbo mafini, čaj bs

M: jabolko

K: pasulj

V: pečen piščanec, zelena solata

tulka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

4. mar 2010 22:04

Marjanpn je napisal/a:

Ne vem če tor res drži rimljanka, umetni cukr je cukr, pomoje vsak cukr vpliva nakrvni sladkor.

Ni res, če te zanima razlika, ti lahko na ZS razložim, da ne smetim tukaj.

rimljanka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

4. mar 2010 22:26

Jasna82 je napisal/a:

Bo tale jedilnik danes OK? : Kava Zajtrk: mešani kosmiči (koruzni, ovseni, pšenični) s suhim sadjem, mleko 1,3 maščobe vmes pijem rahlo sladkan čaj (prej kar precej sladkan) malica: paradižnik + konzerva tuna/sir (kot solata, nič slano) Kosilo: popečene hrenovke, zelena solata, paradižnikova solata Večerja: še ne vem (bom še malo pogledala po forumu) a bi lahko 2 jajčki s salamo ali s sirom, seveda brez kruha? Aja, pa še nekaj (dobim v kratkem knjigo, jo bom prebrala), ampak... koliko časa bi naj minilo med obroki?

 

Kava: ok, idealna je brez sladkorja, črna.

Čaj: idealen je nesladkan. Če si prej vse zelo sladkala, poskusi zamenjati beli sladkor za fruktozo ali pravi rjavi sladkor (mislim res pravega, videti je kot pesek, ne onega kristaliziranega). Pri tem pazi na naslednje: fruktoza je slajša od belega sladkorja in je moraš dati manj. PRai rjavi sladkor je manj sladek, ampak ne ga dat več, kar navadi se na bolj zdravo slajenje .

Zajtrk: koruzni kosmiči imajo zelo visok GI (85!), pri ovsenih in pšečinčnih bodi pozorna, da so polnozrnati, sicer je GI ponovno previsok. Pa ne jih zdaj stran zagnat, pojej jih do konca z nemastnim mlekom, potem pa bodi pozorna pri naslednjih. :) 

malica: ok

kosilo: ok

večerja: ok, najbolje je vzeti nemasten sir (v Hoferju najdeš takega z le 17% mm, Šmarski rok je ima 25%. Pazi pri oznakah 'lahki' sir - Lahki jošt ima še vedno 35% mlečne maščobe (akr je 10% manj od navadnega Jošta, a še vedno ni malo)). S salamo je enako, vzemi tako s čim manj maščobami.

Kar se časovne razdalje med obroki tiče: Monti o njej ne govori. Po njegovi metodi naj bi dnevno zaužil tri obroke, zadnji naj bi bil čim prej (vsekakor pred 19. uro, idealno ob 18h). Tule na forumu smo se že večkrat pogovarjale, da večina od nas vmes tudi malica - predvsem zato, ker smo zaradi služb odsotne in smo prisiljene v čas med zajtrkom in kosilom vriniti še eno malico. Ob tem naj te samo prijazno opomnim, da pazi: če si boš delala malice, ki bodo pravi mali obrok (testeninska solata je že nekaj takega), potem mora biti tudi tisto pozno kosilo zelo lahko. V nasprotnem primeru se ti hitro zgodi, da imaš štiri polne obroke na dan. Če ti gre za izgubo teže, bo šlo v tem primeru precej počasneje.

tulka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

4. mar 2010 22:37

Pa še Montijev odgovor na temo sladil:

http://www.montignac.com/en/questions_reponses_details

Če ne razumete angleško, povejte, bom prevedla. Bistveno sporočilo je, da se je sladil bolje izogibati iz dveh razlogov. Prvič, ker umetno vzpodbudijo željo po sladkorju in sladki hrani. In drugič, ker nekatera sladila (npr. aspartam, ki je prisoten v marsikaterem 'lahkem' jogurtu) povzročijo nenormalen dvig krvnega sladkorja po zaužitvi živil v naslednjem obroku.

Rimljanka ima torej prav, sladila sama neposredno ne dvignejo ravni krvnega sladkorja. Montignac pravi, naj se jih izogibamo, kolikor je najbolj mogoče.

Pri tistih mafinih sem se pač zamislila, da če se že grem zdravo prehranjevanje je najbolj naraven vir sladkorja pač neposredno iz sadja, zakaj bi dodajala npr. fruktozo, ki je konec koncev prav tako sadni sladkor? Sicer vem, da so tudi med sadnimi sladkorji razlike (odvisno, iz katere vrste sadja je sladkor pridobljen - zato imamo cenene fruktoze in neznansko drage tudi), a mi ti pojmi še niso čisto jasni.

tulka

MIZZI  

član od: 14.2.2009

sporočila: 41

4. mar 2010 22:54

Lahko vprašam, katere polnozrnate testenine kupujete? Pa še to me zanima, kako veste, kakšen GI imajo oz. na kaj naj bom pozorna, da bom kupila prava živila? MIZZI

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

5. mar 2010 9:59

MIZZI, živjo.

Beri deklaracije. Polnozrnate testenine so lahko z jajci ali brez. Z jajci so okusnejše, a imajo malenkost višji GI. Narejene morajo biti samo iz polnozrnate moke (ter nobene druge moke), najpogostejše so pirine, pšenične, ajdove. Ne nasedi na ime 'pirini rezanci', pisati mora polnozrnati.

Načeloma je GI polnozrnatih testenin 50, če so kuhani al dente pa 40.

Montignacovi špageti z imenim 'low GI' imajo GI le 10! No, to sem odkrila pravkar, ne vem, s čim naj bi jim zbil GI. Evo, punce, pa smo našle izdelek, ki bi ga bilo mogoče vredno kupiti - če le ni nezaslišano drag, kot vsi ostali : http://www.montignac-shop.com/montignac-products/p

tulka

ADRIJANAM  

član od: 15.10.2006

sporočila: 212

5. mar 2010 14:56

Z: rženi kruh, marmelada bs M: 2 pomaranči K: postrv, solata iz štročjega fižola V: pirota lp Adrijanam

Lizzie  

član od: 26.2.2009

sporočila: 504

5. mar 2010 15:06

2 kivija, sok 2 pomaranč Z: pirin kruh, marmelada SF, kava K: polpeti iz puranjega mletega mesa, rdeča pesa (pesa menda ni OK, samo se mi je mudilo pa je bila pri roki ) M: jabolko V: pršut, sir, olive Jaz kupujem polnozrnate pirine testenine brez jajc od Biotopa - so pa kar precej drage in malo jih je. Tak da tile Montijevi rezanci sploh ne zgledajo slabo, pa tud ce so 14 eur (tako kot pise) jih veliko dobis. Lizzie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti