9. jan 2009 12:09
Lucy13, na tem forumu boš izvedela ogromno koristnega:
http://www.mojpes.com/forumbb/viewforum.php?f=31
Mačji pretepi so lahko tudi usodni, na žalost. Z ugrizi se lahko prenaša preceh zelo hudih bolezni, ko ni več pomoči.
Kot opisuje Frina, se je začelo tudi pri nas. Maček se je po dvodnevnem potepanju vrnil domov šepajoč in ves pretresen. Ko smo ugotovili, da ni nič zlomljeno, smo ga pustili pri miru, ravno tako kot Frinin je kake tri dni samo spal, le za wc se je zbudil. Potem je začel spet jesti in malo bolj elegantno hoditi, seveda ga nismo spustili iz hiše, vendar pa so se čez par dni začele nove težave- v enem tednu je močno shujšal- nehal je jesti, iz noska, ust in oči se mu je cedilo, zato smo ga takoj naslednji dan peljali k veterinarju. Dobili smo antibiotik, vitamine in opozorilo, da gre lahko za kako hudo virusno bolezen, s katero se mačke okužijo s stikom z drugimi mačkami. Torej, če bi antibiotik pomagal, bi bil znak za neko bakterijsko vnetje, če ne pa.....je rekel veteriner, da ga lahko testiramo za levkozo in mačji Aids, vendar pa je pri tako oslabljenem organizmu možnost preživetja zelo majhna.
Na žalost se je pri nas zgodilo prav to. Naš lepi, pametni Likar nam je peti dan jemanja antibiotikov med spanjem poginil. Vsaj doma, na toplem, revček.....
Zato sem si zelo k srcu vzela Frinin nasvet, ki mi ga je dala že nekaj mesecev nazaj - da je mačke, ki imajo izhod iz hiše zelo priporočljivo kastrirati, ker nimajo več toliko potrebe po teritorialnih borbah in se ne klatijo okoli med "gonjenjem". Ja, Frina, takrat te nisem ubogala.......
Zdaj čakamo pomlad, z otroki smo se dogovorili, da gremo v zavetišče po mucka, ki bo rabil topel dom in tokrat, Frina , obljubljam - mucek ali mucka bo kastriran/sterilizirana in cepljen proti vseh tem hudim, zahrbtnim boleznim.
mamaF - Mojca