20. nov 2008 11:00
kozamurnik je napisal/a: |
Dokazano je, da so otroci,katerih starsi se veliko ukvarjajo z njimi,z njim spremljajo igre,Tv,se ne prepirajo pred njimi in dosledno preprecijo zacetke agresivnih vedenj(tako, da naslednji dan,ko je otrok dober, ne popustijo) veliko manj nasilni-pa ne mislim nate, mamaF!
Ni lahko, ampak vzgoja je ogromna odgovornost in majhno nasilje danes lahko pomeni nebrzdanega , surovega odraslega moza jutri.
kozamurnik |
Kozamurnik, prav mene si opisala , hotela ali ne. A veš, da letos celo resničnostni šov Kmetija skupaj gledamo. Zakaj? Zato, da smo se ob reakcijah nekaterih tekmovalcev, ki svojimi dejanji (neprestano preklinjanje, ponazarjanje, kako bi nasprotnika "zmečkali", "razbili gobec", metanje kamnov in polen....) nikakor niso vzor za mladino, ki take šove rada spremlja, pogovarjali in debatirali kaj je normalno in dostojnoi in kaj ne.
In ko so producenti glavna dva nasilneža kazensko poslali domov, je moj sin ploskal. Veš, koliko mi je pomenilo, ko sem videla, da se mu taki ljudje ne zdijo "carji" in "glavni frajerji", ampak prav obratno!
In prav v tej smeri, ki jo nakazuješ v zadnjem odstavku, ves čas razmišljam in na to opozarjam v šoli - nasilje pri osem, deset letnikih še lahko preprečujemo, kaj pa bo pri 18-tih, če se DANES ne soočimo s tem problemom?!
Pa še nekaj bo morda koristno za avtorico teme.
Jaz sem na sestankih vedno "zasliševala" učiteljice, če je zaradi svojega vedenja moj otrok v razredu odrinjen, se ga izogibajo, ga ne marajo itd. (ker, povem po pravici, včasih, ko sem bila najbolj jezna, bi mu prav privoščila, da ga sošolci kak dan niti pogledali ne bi, da bi na lastni koži občutil, kako nesprejemljivo je njegovo vedenje).
Pa je zmeraj prav obratno, vedno je priljubljen, grebejo se, da bi bil z njimi v ekipi, učni skupini in podobno, baje ga imajo radi, ker je smešen, zabaven in ker......ja, tudi ker si upa udariti.
O tem sem govorila tudi z nekaterimi njegovimi sošolci, ki jih ima za prijatelje in sem videla, da se jim zdi čisto prav, da se tepejo. Halo???? Če jim odrasli ne pomagamo, imajo otroci dostikrat popolnoma izkrivljen pogled na stvari.
Enkrat (v drugem razredu!!) mi je prijatelj mojega sina vneto razlagal, da si je fant, ki ga je moj brcnil in vrgel po tleh, to presneto zaslužil! Halo??? Razlaga je bila, da je tisti fant itak vse zafrkaval in jih "spravljal" ob živce, moj sin pa je na koncu naredil prav, da mu je "zavezal gofljo", kot se je izrazil ta mladenič.
IN potem sem še njemu "prala možgane".....
Vidiš, Peka, tudi v tem grmu tiči zajec. To, da tvojega otroka toliko časa nadlegujejo, pomeni, da imajo ti otroci podporo pri sošolcih. Verjetno se ostalim zdijo "carji", ker si upajo "enega malčka" spraviti v jok.
IN zato bi bilo prav, da se s problemom tvojega sina sooči ves njegov razred, da se vsem otrokom pove, da ne sprejemamo takega vedenja, da tisti, ki ustrahuje, dela narobe, ne tisti, ki se ne more braniti. In da je stanje ob strani in posmehovanje sošolcu, medtem ko ga drugi tepejo ali zmerjajo, enako napačno in nesprejemljivo kot direktno nasilje!
Svetujem ti, da zbereš pogum, poveš to pred vsemi starši na roditeljskem sestanku, saj je možno, da tvoj sin ni edini, ki trpi. Prav je, da se o problemih pogovarjamo vsi skupaj, starši nasilnežev, starši žrtev, otroci in učitelji.
mamaF - Mojca
Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 20. nov 2008 12:24:04