Moj vrt

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

9. apr 2012 19:05

Ojla!

Pa še moje skromno vprašanje: Vsako leto na vikendu posejem na kile semen, pa nič ne zraste

Sejem vse od rožic do začimb, pa mi je doslej zrastel samo drobnjak. No, pa miniaturne muškatne buče, cele tri, lani, ko sem bila pol leta tam in sem zganjala cel cirkus okrog njih...

Pri tako slabih rezultatih se kar ne morem odločiti za kakšno gredico, kaj šele za "zaresen" vrt

                             

 

V čem je skrivnost (če je)?

 

Pozdravček!

Vrana

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

9. apr 2012 19:36

Kakšno zemljo imaš? Na katero stran je obrnjena? Kaj raste zraven?

lp

cervus

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

9. apr 2012 20:01

Ojla Vrana,skrivnost je v ljubezni do dela na vrtu:

in vsak začetek je težak.Poskusi z malim za začetek.Naredi si načrt,kaj bi rada imela na vrtu.

Potem pripravite gredico, 3x4 m bo za začetek dovolj.Kupi gnoj (kompost ali organik ali hlevski gnoj...)

Kupi sadike npr:solato (2x9oz.12),kolerabico(1x6),blitva(1x6),petršilj ( lonček) zelena (1x6) ;tagetes.(po 1.maju: kumare(2x6).paradižnik(1x6), sladki feferoni(1x6) bučke (2 kom).

kupi seme npr:redkvica,korenček,nizki fižol,rdeča pesa,grah;ognjič

Vrt razdeli na polovico in na sredini naredi potko.Na enem robu pripravi mrežo za kumare, na drugem posadi nizki fižol vmes pa bučke (po 1.maju).

Priporočam ti mešano zasaditev, ker potrebuješ manj prostora (poglej spodnjo povezavo):

http://www.pesticidi.net/nasvetizakmetovalce/mesani_po

ga.Miša Pušenjak priporoča tagetes in ognjič v zelenjavnem vrtu.Poglej si še kak njen članek in uživaj

 

 

jovita

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

9. apr 2012 20:44

Vrana, da ne bi nič vzklilo je skoraj neverjetno. Mogoče so pa ptiči na delu, še posebej vrabci znajo biti precej učinkoviti pri pobiranju semen. Poizkusi s pokrivanjem z belo kopreno, dokler seme ne vzklije,pa še toploto zadržuje.

Moja mami pravi, da ji brez pokrivanja ne bi zraslo nič, še grah pocukajo ven iz zemlje takoj po vzklitju.

 

Lijana

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

9. apr 2012 20:53

U, jovita, z ljubeznijo ni težav, vsega se lotevam na ta način. Zemlja je pa kar ok, vsaj meni, ki se na to ne spoznam kaj dosti, se zdi takšna. Gnojilo je kombinacija hlevskega gnoja in graulata. Aja, zemlja je bolj črnikasta, rahla, ampak polna kamenčkov. In težko bi govorila o kakšni pretirani globini, čeprav breze, ki sem jih pred leti sadila, (z rednim gnojenjem) zelo lepo napredujejo. Bi jo morala presejati? Parcela je obrnjena na jug, v bistvu je travnik, okrog pa so mešani gozdovi. Zima se pozno konča, jesen pa se začne "ob času". Poletja so običajno zelo vroča, če je le sonce. Na okoliških njivah gojijo samo krompir, pšenico in mislim, da ječmen, če ta informacija kaj pomaga. Toliko o tem, je pa še nekaj drugega.

Mimo imajo že od vekomaj svojo pot srne, medvedje, kunci, jazbec.... Pač vse, kar leze in gre sredi Ničesar - zelo prijazni in dobrohotni sosedje - jih pa ta pot vodi do izvira na dnu parcele in se gotovo ne bo v tej smeri nič spremenilo. Hruške sicer pustijo pri miru... Verjetno bi morala vrtiček kako zaščititi... Pa nebi z elektriko

Že vnaprej, pa tudi za naza,j hvala za pomoč!

Pozdravček! 

Vrana

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

9. apr 2012 21:02

Lijana, držalo bo, ptičkov je res ogromno. Od taščic, pastiričk, plavčkov in zelenčkov, črnoglavčkov, pa vse do vrabčkov in meni po imenu nepoznanih pevcev. Sem pomislila tudi na to, da imajo kljunčke zdraven in sem jim vedno nastavila (malce stran) zrnje, ki so ga sicer zobali, ampak nič se ne ve... Torej - koprena letos bo. Tudi poljske miške bi znale kaj pozobati... Tu se pa verjetno ne da kaj dosti pomagati, kaj?

 

Pozdravček!

Vrana

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

10. apr 2012 11:11

@ Vrana: mislim ,da je skrivnost  v ograji. Izkušnja s taščinega vikenda: hodijo gor za vikende, poleti nekoliko več, ko je dopust. Kakorkoli, vrt in njiva s povprečno zemljo, zraven gozd in drugi vikendaši. Nove posevke obvezno pokriva s kopreno, tudi pravi, da ptiči vse pozobajo. Vrt ima za ograjo, okrog njive vsako leto postavimo grdo oranžno gradbeno ograjo, ki pa služi svojemu namenu, ker sicer bi srne in druga divjad VSE požrli. lani so se spravili tudi na rože, tako tiste v zemlji kot v loncih. Še malin ne pustijo pri miru, kako jim uspe pozobat vse in se izognit trnom, mi ostaja uganka. Pa še - čez teden si tudi kdaj pa kdaj najde kakšen nepovabljen gost, ki si kar sam postreže. Na človeško nesramnost se kaj veliko ne da vplivat, živali se pa zaenkrat še da ustavit. Pa dovolj visoka ograja naj bo, običajno nizko srne prav lahko preskočijo :)

rag_doll

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

10. apr 2012 16:06

Vrana,tudi meni je zajec pogrizel najlepšo jelko, da o radiču in solati ne govorimo.Najraje takrat,ko dela glavice.

Zaleže "grda" oranžna ograja, šumeči trakovi iz Al folije,koprena...če ni preveč vetra.V nasprotnem je to povsod, samo na vrtu ne.Zaleže tudi mreža za kumare.Kak moški predstavnik bo rekel:zaleže tudi tašča, ki se motovili po gredah .Če pri tem spuli še kakšno travo,je pa sploh ta boljša.

Torej združi vse skupaj z mojim prvim zapisom,pa bo.Aja,naštete živali ne marajo kumar,paradižnika,buč,krompirja, čebule,česna.Petršilj zelo lepo uspeva v koritu na okenski polici.Solato pa skrij pod kopreno,pa bo

jovita

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

11. apr 2012 11:32

Ojla!

Hvala vsem za koristne nasvete, mislim, da sem že na dobri poti do izdatnega pridelka!

 

 

Kako se bo izšlo, bom še poročala, načrt imam izdelan in mislim, da je dober

 

Pozdravček!

Vrana

gobica1402  

član od: 21.7.2007

sporočila: 473

11. apr 2012 18:55

Moja lanskoletna izkušnja pa je takšna: srnjad mi je pojedla cvetove paradižnika, ki bi se začeli odpirati in prav tako visoko astro, tik preden je odprla cvetove.

gobica1402

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti