Moj vrt

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

20. jun 2011 12:20

Lisa je napisal/a:

Baje je melancan dober dokler ima lep sijaj. Ko lesk postaja moten, je plod že šel čez idealno stopnjo.


Lisa

Kolikor vem, to velja za odtrgane melancane. Na vrtu pa se melancani svetijo tudi, ko so v njih že zelo trda semena.

Jade, imaš okrogle ali podolgovate? Kaj, ko bi nam eno fotko obesila semle...... Moji melancani imajo trenutno vijolične cvetove, beli plodovi še pridejo......

rimljanka

paulina d  

član od: 5.6.2010

sporočila: 249

21. jun 2011 8:41

Pomoč,pomoč!Meni vse kumare in kumarce,ki so še čisti male (1cm) začnejo rumeneti in se sušiti.Na eni sadiki imam 5 kumaric in vse so postale takšne (propadle).Kaj je to,kaj naj naredim? Tako so polne pa nič ne bo od njih.

 

paulina d

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

21. jun 2011 9:09

Najverjetneje sploh niso bile oprašene. Druga možnost bi bla, da jim primanjkuje katerega od nujnih elementov, recimo kalija ali kalcija. Kje pa imaš posajene?

rimljanka

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

21. jun 2011 9:39

Amelija, ko sem se pred par dnevi sprehajala po gorenjski sem si prav ogledovala nageljne in na nobenem nisem opazila popkov. Verjetno poženejo pozneje, saj tudi pozno cvetijo. No, pa javi ko ti zacvetijo, vsekakor držim pesti.

 

mejačka

petrick*  

član od: 27.3.2009

sporočila: 14

21. jun 2011 10:43

Drage vrtnarke,

zanima me kako ve sejete kitajsko zelje; posejete seme ali kupite sadike, kdaj to naredite in kako vam uspe?Namreč, sama bom prvič letos posadila svojega; seme je že pokukalo ven. Na vrečki piše, da se ga na prosto posadi konec julija in da obrodi konec septembra, v oktobru ali še pozneje.

 

Lep sončen dan..

 

petrick*

baška  

član od: 24.3.2008

sporočila: 221

21. jun 2011 18:21

Predlani sem ga sama sejala in bilo je zelo uspešno. Kljub temu, da pravijo, da se naj kitajsko zelje seje bolj na redko, ker ga naj ne bi presajali, saj se potem ne prime rado, sem ga jaz presadila in zrastlo je zelo lepo. Držala pa sem se navodil na vrečki.

 

lp

baška

paulina d  

član od: 5.6.2010

sporočila: 249

22. jun 2011 10:46

Kumarice imam posejane na vrtu in tudi gnojila sem jih z gnojilom za plodovke.

paulina d

macek muri  

član od: 5.11.2008

sporočila: 107

22. jun 2011 14:58

Za vse ki imate težave z voluharji  morda pride prav.

 

 

Voluharja odženemo stran z zeleno

maj 29, 2011 by gaia  
Objavljeno v: Eko vrt

Objavi komentar

 

Če imamo na vrtu težave z voluharjem ga poskušajmo odgnati z zeleno. Voluhar namreč ne prenaša vonja zelene, saj mu ta zelo smrdi.
V mesecu maju je dovolj toplo, da zeleno sejemo (še raje sadimo) na vrtu. Po vrtu oziroma kjer se nahaja voluhar uredimo manjše gredice, bolj otočke, prekopane zemlje, kjer bomo sadili zeleno. Sadimo jo na različnih in čim več mestih po vrtu, da se bo vonj zelene razlegal skoraj po celotni površini vrta. Zelena je dvoletna rastlina, zato bomo imeli v enem letu opravljeno delo in mir za dve leti. Je tudi znana vrtnina in tudi zdravilna rastlina, tako, da jo bomo poleg odpravljanja težav z voluharjem lahko porabili v kuhinji. Vseh gomoljev ali stebel pa ne smemo pobrati, nekaj jih moramo pustiti, da bo njen vonj še naprej odganjal voluharja. Zelena za rast  potrebuje veliko vode, zato okrog in med rastlinami nasujemo slamo, suho listje, da zastremo gola tla in tako preprečimo rast plevelom in preveliko izhlapevanje vode.

Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr

macek muri

macek muri  

član od: 5.11.2008

sporočila: 107

22. jun 2011 15:08

Pa še za strune sem nekaj našla.

 

 

 

Žal odgovora, s katerim bi vašo težavo hitro rešili ni. Možnosti je več, najboljše je, da jih med seboj kombinirate. Strune so ličinke hroščka pokalice. Odrasle pokalice ne povzročajo neposredne škode z objedanjem rastlin, vendar se seveda razmnožujejo in zato je potrebno tudi odrasle osebke pobirati in jih uničevati. Odrasle pokalice odlagajo jajčeca, katera uničimo s prekopavanjem zemlje, tako preprečimo, da se razvijejo ličinke – strune.

Stune zelo privablja krompir, zato zvečer v zemljo damo več na polovico prerezanih krompirjev, zjutraj pa jih poberemo ven ter jih uničimo. Če na krompirju ne bo ličink – strun, potem vaša težava niso strune, ampak kakšen drug škodljivec.

Strune so ličinke hrošča imenovanega Pokalica (na sliki).

Roža žametnica (Tagetes), njene korenine izločajo snov, ki je strupena za strune. Torej, če strnemo, zemljo je treba dobro prekopati, na gosto zvečer zakopati prerezan krompir, ki ga zjutraj vzamemo ven in uničimo, ko boste postopek s krompirjem večkrat ponovila in bo na krompirju vedno manj strun lahko začnete saditi zelenjavo s tem, da po celem (gosto) vrtu naredite majhne otoke žametnice (morda kar vrsta zelenjave, vrsta žametnice in tako naprej), med vrstami zelenjave redno obdelujemo tla (globoko pletje) ter pobiramo odrasle hroščke pokalice (na sliki) po vrtu in okrog vrta.

V kolikor to ne zaleže ali vam postopki ne ustrezajo obstaja registriran bio insekticid Naturalis, ki je namenjen prav zatiranju strun.

Želim vam veliko uspeha in obilo zdrave pridelane zelenjave!

Lep pozdrav,
Damjana Benec, univ.dipl.inž.agr.

macek muri

Amelia  

član od: 9.11.2009

sporočila: 322

22. jun 2011 22:07

mejacka, hvala za spodbudo nageljni res lepo rastejo, no zdaj verjamem, da bodo tudi cveteli. Bom sporocila in, ce mi bo uspelo tudi slikco posljem.

Amelia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti