Moj vrt

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

20. apr 2013 6:25

JanisJoplin je napisal/a:

P

Ni mi pa jasno, zakaj motovilec pri nas nikoli ne uspe. Sejala sem ga septembra (prej nisem, ker je bilo baje prevroče, tako so mi rekli poklicni vrtnarji), enkrat sem ga nabrala samo zase, zdaj ga bom pa spet za 1/2 porcije. Vzklilo ga je veliko, ampak redko katera rastlina je zrasla.

Zelo bi bila vesela, če bi mi kdo znal razložiti, zakaj je tako. Poskušali smo že nekajkrat in rezultat je bil vedno isti.

Hvala za odgovor!


JJ

 

Kljub vsem navodilom, ustnim in na vrečka s semeni, je sejanje motovilca v osrednji Sloveniji in kar je še severneje sredi septembra večinoma  prepozno.  Poskusi naslednjič sejati takoj po 15. avgustu, zasenči in zalivaj. Za primerjavo ga posej še 2x:  enkrat konec avgusta in enkrat sredi septembra, pa boš prišla do najbolj optimalne variante. Vsaj dvojna setev je priporočljiva že zaradi nepredvidljivim jesenskih vremenskih razmer. 

 

Sej na redko, motovilec se ne mara drenjat - ne z bratci, ne s plevelom.



Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 20. 2013 06:26

neika  

član od: 11.10.2004

sporočila: 169

20. apr 2013 6:46

pa ne pozabit dat semenske vrečke prej v zamrzovalnik, na tak način je meni prvič zrasel. to je nasvet starejših vrtičkark.

neika

VEROVNIKA  

član od: 28.8.2005

sporočila: 639

20. apr 2013 8:13

Zanima me, če dosledno upoštevate pri sajenju dobre in slabe sosede? Letos sem se malo uštela in na vrtu posadila preveč krompirja, sedaj mi pa zmanjkuje prostora. Posaditi moram nujno še nizek fižol, petršilj (za trenutno rabo imam še zelo lepega od lani) in čebulo.

Prodajalec v semenarni mi je rekel, da naj čebulo sadim okoli 15. maja in da v tem primeru ni šans, da pride čebulna muha. Ali imate kaj izkušenj s tem?

Veronika

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

20. apr 2013 9:56

VEROVNIKA je napisal/a:

Zanima me, če dosledno upoštevate pri sajenju dobre in slabe sosede? Letos sem se malo uštela in na vrtu posadila preveč krompirja, sedaj mi pa zmanjkuje prostora. Posaditi moram nujno še nizek fižol, petršilj (za trenutno rabo imam še zelo lepega od lani) in čebulo.

Prodajalec v semenarni mi je rekel, da naj čebulo sadim okoli 15. maja in da v tem primeru ni šans, da pride čebulna muha. Ali imate kaj izkušenj s tem?



Veronika

 

Jaz se tega v veliki večini držim-tudi setvenega koledarja od Marije Thun. Krompir ne mara rasti poleg paradižnika in graha-tako da fižol lahko posadiš zraven.Tudi jaz čebulo sadim po 15 maju, razen čebulčka bele čebule, ki ga sadim že jeseni, sejanček pa posejem takoj, ko imam pripravljene gredice na vrtu- zgodaj pomladi.

anibas

čarodejka  

član od: 6.4.2013

sporočila: 35

20. apr 2013 21:00

Pozdravljene,

ker sem precej mlada članica (čeprav vas prebiram že kar nekaj časa) bi prosila za vaše izkušnje pri rahljanju ilovnate zemlje. Vsako leto imam problem, ker je zemlja trda in zbita in vse rastline, ki so pod zemljo slabo naredijo (korenje, čebula...). Tašča ima zemljo kot pepel in me je sama foušija, ko vidim njeno rdečo peso, čebulo... Nekateri nam govorijo mivko ali pesek, vendar od nobenega nisem izvedela, kakšna količina bi bila potrebna. Njivo smo jeseni pognojili in zorali, sedaj jo bomo prefrezali. Sedaj ne vemo, ali bi to posuli pred frezanjem ali po njem in predvsem kakšno količino.

Za kakršnekoli izkušnje se vam zahvaljujem.

čarodejka

 

čarodejka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. apr 2013 22:04

Jaz bi poklicala na Kmetijski inštitut Slovenije, oddelek za poljedeljstvo. Zmotno je misliti, da nekemu "navadnemu vrtičkarju" ne namenijo pozornosti. Vsaj včasih vem so radi svetovali tudi posameznikom. Lahko si se obrnil tudi na Kmečki glas, na radiu je bilo več oddaj o kmetijstvu. Dandanašnji je res veliko sprememb, toliko pa vendar ne. Če boš poklicala, moraš vedeti mere vaše njive, da ti bodo lahko svetovali, koliko peska ali mivke, ali kar že bi bilo dobro nasuti. Kdor jezika špara, kruha strada! Korajža velja!

 

 

 

naor

čarodejka  

član od: 6.4.2013

sporočila: 35

22. apr 2013 11:33

Danes sem jim kar preko el. pošte pisala na kmetijski inštitut in me je kmalu poklical prijazen gospod, ki je povedal, da se brez analize zemlje težko kaj pogovarjava. Tudi peski in mivke so različni in lahko z napačno izbiro naredimo več škode kot koristi. Zemljo lahko neseš ali pošlješ in ti naredijo analizo in tudi nasvete, kako ravnati. Cena je okrog 25 €.

hvala za nasvet.

 

čarodejka

čarodejka

pohorka_ančika  

član od: 19.1.2012

sporočila: 5

22. apr 2013 16:17

no da se še jaz malo pobaham z vrtom in njivo :P z mamo sva delali po etapah, ker je vrt kar velik in je bil vmes še sneg. Prvo sva posadili krompir (kljub vsem okrog ki so govorili da sva nori, ker bo itak pozebo, ker je bil sneg napovedan), posejali zelje, kolerabico, brokoli in redkvico, rdečo peso, zraven pa še braziljanke (ali brziljanke, saj ne vem prav, v glavnem solato:)). Nato je prišlo obdobje snega in štihanje se je malo zamaknilo (sreča za moje mišice:P).

No sedaj pa sva zaštihali še za čebulček, ki je že lepo v zemlji, rukolo, blitvo, korenček, peteršilj, kumare, nizek fižol. Krompir je že prav luškan za videt, bo počasi za ogrnit, redkvico iz prve runde že skoraj lahko jemo (jo šparamo da še malo zraste da ne zmanjka prehitro :)), flanci so že vsi zelo lepi.

 ker sva v prvi rundi pozabli na cvetačo sva prejšni teden še to posejali, danes sva naredili tunel za paradižnik, ki je bil do zdaj v hiši. Na presajanje v vrt pa čaka še rumena paprika, feferoni in zeleno-rdeča paprika.

Rukola bo naslednji teden za prvo obiranje, blitvica je tudi že taka luškana mini. Solata v prvi rundi je malo 'čudna' zato sva dali novo rundo. Korenčka bo če bo uspel kot lani za celo vas (ga pač obožujemo:)). Na njivi pa je že krompir za ozimnico. Tja gredo še hokaido bučke, ene ne vem kako se jim reče so pa zelo velike bučke, ter ene dokaj klasične jedilne (tudi ne vem kako se jim reče ker imamo domače seme in so tudi že malo se spremenile oz eno leto zmešale, z ne vem čem, ker so daleč stran od vseh drugih bučk od sosed, ampak je pa hecno videt ko na isti rastlinci zrastejo podolgovate rumenkaste in podolgovate zelenkaste bučke. Melone bomo imeli letos prvič. Te bučkaste zadeve sem ravno včeraj sejala v lončke, da gredo ven že majhne rastlinice. V prav velike rastlinice pa so zrastli že melancani, ki jih bo letos ogromno. Po lanskem velikem kiksu, ko smo jih prvič sadili in imeli samo dve stebli. Mislili smo namreč da se razrestejo kot bučke in smo se potem celo leto še temu smejali, ker sta bila tak osamljena na svojem eku njivce z vsem puščenim prostorom okrog.  Na njivo gre še visoki fižol, nizki fižol (sorte ne vem nobene, ker je vso seme že pri hiši od nekdaj), ter nato zelje (starinska sorta, ki je za ribanje primerna okrog prvega novembra, naredi pa zelo trdne glave in pa ogromne).

Dela je veliko, sploh sedaj ko se je vreme izboljšalo in imamo še kmetijo tako da je še z drugimi zadevami veliko posla, ampak imamo radi zelenjavo, vemo kaj jemo, ter tudi ne kupimo veliko zelenjavo oz ne vem kaj sploh kupimo, pride pridelka dovolj za celo zimo.

Kolikor opazujem okrog sosede nima nihče še nič sejano in naju prav čudno gledajo, ampak naš vrt je tak da če ne sejama vsega do začetka maja, nimamo ničesar, tako da je vse prej, no pa tudi pridelek je skoraj mesec prej, ko pridejo sosede gledat vrt in se čudit ja kako pa to da je že paradižnik zrel, naš pa komaj cvete :P  joj sem se razpisala :D

pohorka_ančika

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

23. apr 2013 10:42

Kot novopecena Zakrakovka imam "sadjarsko"  vprasanje:

najino parcelo (5000 m2) Krka vsaj trikrat na leto poplavi, rada bi posadila sadno drevje (trenutno ni na njej nicesar, razen robid, lesk in dveh "divjih" sliv), pa si ne upam ne vem kako eksperimentirati, da mi ne bi vse zgnililo, ko pride prva voda. Ima katera take izkusnje?

Lahko na tako zemljo sadim vrtne jagode, pa ameriske borovnice?

Okrasne buce sem ze posadila, za te vem, da bodo rasle, zeliscni vrt tudi ze imam.

Lepo prosim za odgovor, take tezave imas, ce se s Pohorja preselis na ravno polje, gore (Gorjance) pa samo gledam v daljavi ...

lp Nena 

Nena-morje

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4742

23. apr 2013 14:28

Ma Nena, končno živiš v prelepi deželi Kranjski, imaš kranjca...kaj češ lepšega. To, da se je treba kdaj s čolnom po kuhinji vozit...no, se človek navadi . Upam, da boš konec avgusta prisotna, ko bodo tam blizu tebe tvoji someščani predstavili stare šege in navade teh krajev.

Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti