Moj vrt

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

17. feb 2013 21:04

Jaz dostopam lahko samo preko explorerja,mozzila mi napiše isto.

So pa nekatere najbolj aktivne menda obvestili o nadgradnji "moj forum.si".

Kot sem danes brala njihove poste,so vsem nam svetovali da naj počistimo piškotke ;)

Drugače pa forum deluje normalno.

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

17. feb 2013 21:28

Meni dela normalno, na IE, od koder dostopam običajno, tudi Mozilla in Google Chrome ne delata težav, sem preverila. V četrtek res ni delal do nekako 13. ure, so menjali strežnik menda. Pobriši piškotke pa bo menda OK.


rimljanka

začetnik  

član od: 14.3.2005

sporočila: 113

17. feb 2013 21:32

Hvala anaeva. Pobrisala (pojedla) sem piškotke in vse štima.

začetnik

začetnik  

član od: 14.3.2005

sporočila: 113

17. feb 2013 21:35

Rimljanka, sva hkrati pisali.Hvala, piškotke je bilo treba pobrisati.

začetnik

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

21. feb 2013 16:24

anibas je napisal/a:

Kotarca je napisal/a:

Cila, tole je pa zanimivo.  Poskusila bom paprike in papadižnike, iz radovednosti in  za začetek.

Mislim, če bi zdaj posadila paprike, bi jih morala dati ven ali pustiti v hiši in kje? Hvala.



Kotarca

Papriko posej (do konca februarja najkasneje) v platojčke, ko ji zrasteta prva dva prava lista jo prepikiraj in potem jo pustiš da raste dokler je ne posadiš v vrt.Za paradižnik je pa še absolutno prekmalu, saj hitro kali in raste in potem boš imela vse sadike pretegnjene in to ni v redu.Paradižnik nekje v začetku marca in je dovolj kmalu.Ko ga pa pikiraš, ga posadiš v lonček skoraj do kličnih listov, tako bo rastlinica naredila korenine še po steblu in bo močnejša.

V glavnem je zdaj čas za sajenje v sadilne plošče, korita in platojčke tisti rastlin, ki za kalitev potrebujejo več časa.Konec februarja pa še ostalo zelenjavo.Jaz imam vse na okenski polici kjer je dovolj svetlobe in toplote.



anibas

Jaz sem papriko posejela začetek februarja pa mi je do zdej vzkalilo samo kakšnih pet.Ne vem zakaj.

golubić

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

21. feb 2013 17:20

Golubič, na kakšni temperaturi pa imaš posejano? Tam nekje okoli 23 bi bilo kar treba, da je.

rimljanka

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

21. feb 2013 17:24

Sigurno je temperatura  manjša.Dala jih bom na topleje.hvala.

golubić

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

2. mar 2013 13:18

Tako, pomlad trka na duri, na vrtu je še kake 20 cm zbitega snega, ampak, v žlebovih na severni strani žubori (na južni ne več, je že včeraj vse skopmnelo s strehe). Zaplate trave se pojavljajo, ob forziciji cveti oranžni žafran, v meji nad cesto, kjer zavetje pred snegom dajejo smreke, cvetijo trobentice in zeleni telohi, še kak dan, pa se jim bodo pridružili prvi cvetki jetrnika.

Zvončki se takoj postavijo v pozor, ko sneg izgine in zvončkljajo, sploh danes, ko piha veter. Leske so že skoraj v odcvitanju, vrbove mačice se kažejo, lep kosmate na vejah.

Včeraj sem sejala papriko (ene mini sorte), jajčevce, čilije in nekja paradižnikov, malo za dušo. Pa nekja sort čebule, posadila (v lončke, pa bo, kar bo, ko bo vrt primeren ga bom pa presadila) česen, ena runda ima že 5 cm poganjke in krasne korenine, sajen je bil kak mesec dni nazaj, v sobi je zrasel kake 5 cm v višino, zdaj je pa že vsaj 3 tedne na ganku, na suhem in nekja ur, če je sonce, na soncu.

Danes sem v lonce, v katerih sem imela lani paradižnik, ob južni steni hiše, sejala solato, pokrila s kopreno. Tja bom jutri dodala še 3 korita s posajeno solato in kolerabicami (sadike sem pred ta hudim snegom dobila v dar, na Primorskem je pač malo drugače kot pri nas). Ko se sonce upre, je prav toplo, tudi kamnita stena se segreje in še po zahodiu sonca oddaja toplotoi. Izkušnje od lani in predlani so dobre, nadejam se solate tja konec marca.

Pod snegom ni zmrznjeno, radič je lepo prezimil pod kopreno (ki je bila sicer na lokih, pa jih je sneg podrl), malo je potlačen, a jutri bo že lahko za kosliloo, sem 2 dni pograbila sneg in ga malo odstranila, pa se hitrje topi kot tam, kjer je enotna snežna odeja. Kodrasti ohrvot kuka izpod snega, toskanski je še pod njim in ena sama in osamljena raštika tudi. Blitva je še zalita s snegom, ne vem, če je preživela ali ne.

Regrat bo kmalu.......

Kar nekako ne morem verjetoi, da sem pred tednoim dni kidala v soboto dobre 30, v nedeljo komaj kaj manj snega, zdaj ga pa na južnih legah ni več, no, na napluženih kupih in v osojah ga še ne bo zmanjkalo.

A v zraku je pomlad, tudi ptički jo oznanjajajo, ................

(niti ene same pomladanske cvetice ni med smeški)

 

 

 

 

 

 

rimljanka

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

2. mar 2013 17:17

Del mojega vrta iz balkone konec februarja.

Schnugg  

član od: 18.3.2010

sporočila: 53

2. mar 2013 20:14

 

Pri nas je sneg tudi ze skoraj vzelo, zvoncki ze cvetijo in naslednji teden, ko je napovedanih celo 16 stopinj bo verjetno tudi ze forzicija.

 

Danes sem se koncno opogumila in obrezala stare cvetove iz treh velikih hortenzij. Ker sem v vrtnarstvu nova, sem rabila pomoc strica gugla. So namrec tri razlicne vrste in ce narobe odrezes, potem lahko ne cvetijo vec.

Petersilj in drobjak sta skalila v lonckih, pa lupine (ne vem kako se rece tistim visokim rozam, ki so vedno rastle na vrtu stare sosede) tudi.

Nekaj je zmotilo mojo pozornost v rimljankinem porocilu. Kodrasti ohrovt in toskanski? Se temu rece tudi kodrasto zelje? Kaksen je pa toskanski? KJe pa dobite sadike?

Soseda ima kodrasto zelje na vrtu in ga celo zimo ze pridno pobira. Mi je dala za probat in bi rada to poletje tudi sama to nasadila.

 

Zunaj sem v eno plastenko in eno posodo od destilirane vode nasadila tudi ene ovijalke zvoncaste in sta danes pokukali ven:) Bi vec, pa ce mi verjamete nisem prisla do plastenk. Mi jih ne kupujemo, moj dragi pa jih je pozabil prinest iz sluzbe. Bo pa drugo leto vec. Bom celo leto zbirala:)

 

Zdaj se moram pa se pozanimat kako naj pognojim vrt. Hlevski gnoj odpade. Lansko leto sem samo iz kopriv naredila nekajkrat. Nekaj je vseeno zrastlo.

 

Naj se pridno topi. Se malo potrpezljivosti vam zelim.

 

 

Schnugg

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti