20. avg 2016 6:56
rimljanka je napisal/a: |
Mišljeno morda ne, bere pa se. In, ker se živali ne morejo braniti osebno, jih moramo pač mi. Vsaka ima svoje mesto v biosferi in večina jih dlje naseljuje ta planet kot vrsta, ki ji pripadamo in ki si praviloma neupravičeno jemlje pravice, ki ji ne pripadajo (žal si dolžnosti ne, čeprav ji tudi pripadajo).
rimljanka |
Verjetno se res ni tako bralo, zato ne gre soditi človeku, ampak se pač pogovarjati.
Vem, da ima vsako bitje svojo vlogo. Vem. Vem tudi, da s posegi v naravo sami vplivamo na ekosistem, bioritem.
Ampak ukrepanje pa je obširno.
Nekatera bitja se lahko branijo sama. Nekatera žal ne. Isto je pri ljudeh. Zlorabe se dogajajo tekom širnega sveta tako pri živalih, kot pri ljudeh, na katere tudi pogosto pozabljamo. Tudi ljudi je že zdavnaj preveč, industrije, vsega, kar uničuje bit sveta.
Jaz vem, da s tem posegam v naravo. Vem pa, da tudi tisti, ki bo šel zaradi okel ubit slona, po možnosti vodjo kardela. Itd itd.
Ne bom o tem zdaj tu, ker bo temo speljalo v povsem druge vode, tako da ostajam pri vrtičkarstvu in gledam trenutno megleno vreme zunaj, ki ni prijetno, a mi ponuja možnost, da ker sem ta vikend sama in frej, pa ne dežuje, da končno v naravo presadim eno svojo lončnico.
NutellomAnka