6. apr 2011 9:31
tulka je napisal/a: |
terakota, nekaterih stvari nikakor ne smeš posaditi/posejati na sveže pognojena tla. Bo več škode kot koristi. S čim pa nameravaš gnojiti?
tulka |
Tulka, lep pozdrav!
Gnojilo bom vzela od bližnjega kmeta, predvidevam, da je kravji, za perutninskega sem slišala, da je najslabši pa še vonjave so najhujše-konjskega se pa niti postopila nisem iskati. Torej, vrt je čisto na frišno, niti ne vem ali je bil prejšnjo jesen kaj pognojen, ker pa bi rada že začela vsaj nekaj delati saj smo že skoraj sredi aprila, se mi malce mudi.
Kakor sem brala naj ne bi nikoli gnojilo z hlevskim gnojem nobenih gomolnic (če se tako reče?), torej predvidevam, da si prej naredim načrt vrta (najmanjši, ki ga lahko najmem je 60m2, drugi so po 100m2), prekopljemo in pač pregnojim tisto kar lahko, ostalo pa z organiskim gnojilom? Pa moram tega tudi najprej nanesti v zemljo in čakati? Ali vse gnojim ali recimo čakam presajanje maja za plodovke in takrat uporabim namensko gnojilo? Joj, koliko vprašanj...!Bom kmeta še vprašala ali je gnoj uležan, vsaj to...
Za velikost tudi ne vem. Po eni strani imam letos minimalno časa do konca junija, tam enkrat na teden pa še kakšno popoldan ali dva med tednom, si pa zelo želim vrta in ga najemam tudi za vnaprej, za druge leto, ko se mi obveznosti vsaj toliko sprostijo, da mu bom lahko posvečala več časa, zato že sedaj razmišljam o velikosti. Letos sem za krompir, mislim da, že prepozna, drugo leto pa bo šlo in se mi že zato splača vzeti večjega.
Hvala za vsak nasvet in lep dan!
Mateja
terakota