Moj vrt

Mygrace

sporočila: 6506

18. jun 2012 9:42

Dej povej!

Mygrace

Mygrace

sporočila: 6506

18. jun 2012 9:42

Magari na zs

Mygrace

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

18. jun 2012 10:52

rimljanka je napisal/a:

Prva bi lahko bila njivska. No, najverjetneje je. Bi pa pomagalo, če bi jo fotografirala na rastišču, od blizu in id daleč.

Druga zagotovo ni njivska.



rimljanka

Vidim, da mi je ratalo v dve temi dati isto stvar ... sem dala v eno, potem pa v drugo temo šla čez čas pogledat, če je kak odgovor, pa ni bilo nič, potem sem pa še enkrat pisala, jezna, ker se je nekako zbrisalo. Zdaj vidim, da se ni. No, se opravičujem

Zanimivo, jaz bi pa prej za drugo rekla, da je njivska, ker je bila dejansko nabrana na njivi. Prva je bila nabrana v bližini zapuščenega kamnoloma, na kupu 'odpadne' zemlje. Rastišča ne morem poslikati, ker nisem več v BK. Dobro da sem vprašala, da vem, katero namočiti v jeger. Katera bi pa potem bila tista druga? Travniška?

 

Atina

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

18. jun 2012 10:55

Hehe, preslica. Pri nas je je za izvoz - travniške oz. njivske. Glede zamenjave z močvirsko preslico je meni najbolj pomagala tale razlaga:

 

http://www.mb-lekarne.si/slo/koristno/ste_v

 

Pa slike tukaj:

http://kamniski-vrh.net/prapr.html

 

Travniška razvije trosni klas preden naredi zeleno jalovo rastlinico. Pa še tale link, o preslici ste že debatirale:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1658

 

Najbolje pomaga, da jo sistematično puliš ven, s tem da mora it ven zelo dolga korenina. Če jo samo odtrgaš, kmalu zraste nova. Najlažje gre ven, ko je ravno prav mokra zemlja in ko so rastline nekoliko višje, ne čisto mlade (ima votlo steblo in se mimogrede odtrga). Je pa treba bit vztrajen. Verjetno je tudi kakšen pripravek, o tem morda ve več kdo drug.

rag_doll

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

18. jun 2012 11:07

No, pri nas raste 9 vrst preslic, nekaj si jih je kar podobnih in se jih po fotografiji ne da ločiti, sploh, če so na fotografiji le zeleni deli.

Preslice imajo pod zemljo dolge in večinoma razvejane korenike, iz katerih izraščajo nežne korenine. S korenikami (ki so podzemna stebla) se tudi razširjajo, zato jim ni kakšna velika ovira pol m široka betonaka pot, recimo.

rimljanka

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

18. jun 2012 21:08

Ne vem a je samo pri nas problem voluharjev in mišk vseh vrst? Vse je prevrtano, na njivici, v gozdu, če greš slučajno po gobe, doma okrog oglov vidiš miške kdaj hočeš.  Po njivici se mi kar ugreza od lukenj, sadike fižola,paradižnika in povsod kjer je slutiti gnojeno zemljo je vse razrahljano.

Kako se te zalege rešiti? Blaga zima, malo ptic ujed, razvajeni mačkoni, ni lisic, vse to je najbrž vzrok za ta naval glodavcev.Imate kakšno idejokako se jih rešiti.

sadjarvid  

član od: 3.12.2005

sporočila: 18

19. jun 2012 5:36

Lov z mišolovkami.V treh tednih sem jih do danes ulovil 149 miši.Na najuspešnejši dan sem ulovil 9 miši, sedaj pa od 2 do 5 na dan.Lovno območje je Vrt ,drvarnica in baraka za orodje, največ jih ulovim v krompirju. Upam, da se bo populacija miši zmanjšala,brez kakšne hujše epidemije in posledic za nas. 

LP Vido.

sadjarvid

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

19. jun 2012 15:04

hedonist je napisal/a:

Zagotovo cenejša , da uporabiš nek strup saj glede na namembnost zemljišča to ni nevem kako ekološko sporno.

To ni res, vsaj vedno ne. Npr. v Ljubljani so Žale na vodovarstvenem območju in je prepovedana uporaba fitofarmacevtskih sredstev. Enako velja za Pokopališča Stožice, Šentvid, Dravlje in Šmartno pod Šmarno goro.

Na podobmočjih ožjega vodovarstvenega območja s strogim vodovarstvenim režimom, ki zajema del pokopališča Žale, je gnojenje z mineralnimi gnojili, ki vsebujejo dušik, prepovedano.

Še to:

Na pokopališčih na območju Ljubljane uporaba herbicidov ni dovoljena, ker talni herbicidi, ki bi imeli dovoljenje za uporabo na nekmetijskih površinah in bi bili hkrati primerni za vodovarstvena območja ter lažja, peščena tla, v Sloveniji niso registrirani.

 

 

 

 

rdkapica

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

20. jun 2012 19:16

Evo bučke so že....

polarbear

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

22. jun 2012 20:19

kak lepo je videti bucke pa jagode.

Pri nas doma so jagode ze mimo, tukaj se niso zrele.

Prvi dve napol zreli cesnji sem danes utrgala.

Na vrtu pa ena sama zalost,

ja tak je to, ce se spravis vrtnarit na 980 m nadmorske visine.

Pa se bolj poredko sem pridem.

Nizkega fizola je ostala dobra tretjina, ostalo pogrizena stebla,

redkvica zraste do velikosti mojega nohta na mezincu.

Krompir sem eden izkopala, da vidim, pa so samo trije drobni gomoljcki bili (no, je tudi pri mami letos pri ta prvo posejanem bilo tako)

 

nic, grem se malo radica nasadit preden pride tema.

 

 

klavdija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti