Moj vrt

nataska2  

član od: 12.7.2011

sporočila: 42

10. nov 2011 11:18

Kaj pa vem,notri  je bila na oknu rosa,zemlja pa je bila plesnava,po moje bi mogla zračit.

nataska2

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

10. nov 2011 20:46

Drži, morala bi zračiti, ampak zagotovo jim ni zmanjkalo zraka, bolj verjetno je, da jih je napadla plesen, ker je bilo preveč vlažno (glede na to, kar si napisala).

rimljanka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

11. nov 2011 9:45

Moram sporočiti, kako se je obnesel moj vrt - 1. leto:

vse poletje in jesen sem imela dovolj različnih solat, od kristalke do endivije, radičevev, motovilca.

Najbolj sem bila zadovoljna s stročjim fižolom, visokim in nizkim, malo manj s kumarami, bučke so obilno cvetele, pridelka pa skorajda ni bilo (nimam pojma, kaj je bilo narobe ). Paradižnik mi je začel črneti sredi avgusta, do takrat pa smo si ga obilno privoščili. Korenje in čebula: samo za silo, peteršilja ogromno, tudi zelene.

Zelo dobro so mi uspele vse začimbnice in dišavnice :meta, bazilika, šetraj, drobnjak, pehtran, pelin, žajbelj.

Aja, še cime di rapa ( a obstaja slovensko ime  ), za katerega sem mislila, da je brokoli, tega imam še zdaj na vrtu in je prav fajn za zelenjavne juhe. Poleg tega zdaj, v tem času pobiram na vrtu še endivijo, razne radiče, motovilec, zeleno, peteršilj in blitvo.

Meni se zdi, da sem, glede na neizkušenost, kar dobro vrtnarila in sem kar malo ponosna sama nase.

rosie

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

11. nov 2011 9:48

Oh, sem pa res ena .

Pozabila napisati tisto,  zaradi česar sem pravzaprav začela pisati zgornji post: vsem, ki ste mi prijazno svetovali ob moji nevednosti, se iskreno zahvaljujem.

rosie

nataska2  

član od: 12.7.2011

sporočila: 42

11. nov 2011 9:58

Ja,to je bilo rimljanka,pa še voluhar je vse zrahlal,da ja nebi kakšna solatka več ven pršla

nataska2

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

11. nov 2011 10:57

Čestitam, rosie, kaj ni res, da je vrt neizčrpen vir veselja? Letos je bil moj bolj kot ne samooskrbni, mogoče se je tudi zato zgodilo podobno kot pri tebi, da so bučke sicer cvetele, potem so se pa kar nekam zgubile vase. Ne vem zakaj, mogoče kakšna bolezen, suša je sicer bila, ampak saj je vsako leto in očitno ni motila paradižnika, paprike in melancan. No ja, od cuket se mi zdijo cvetovi najbolj okusni in letos smo si jih do sitega privoščili.  

Zadnja dva melancana sem pobrala včeraj, pa sem ju tudi hitro vrgla stran ker sta bila grenka, očitno sem ju predolgo pustila zoreti. Danes sem pobrala še nekaj predzadnjih paradižnikov in zadnje paprike. Blitva, ki sem jo posejala kar tako, iz ene vrečke semen iz kdo ve katerega leta pa še veselo uspeva. Peteršilj in koriander se tudi veselo bohotita drug ob drugem in malo drug med drugim. Posledično imajo moje jedi včasih nepričakovano aromo, drugo leto ju bom sejala vsakega na svoj konec njive. Absolutna zvezda mojega pridelka je pa paprika v loncu. Spomladi mi je sadiko skupaj z lepim kosom divjačine prijazno podaril član naše skupnosti, posadila sem jo v velik keramični lonec in že od poletja trgam in z grmička okusne sladke paprike.

Opažam pa prav neverjeten vpliv mikrolokacije. Moja njiva (pri nas je vsaka obdelana površina njiva, ne glede na velikost. Moja meri manj kot 40 kvadratov) se nahaja kakšnih pet, največ deset metrov nižje od hiše. Pred hišo imam seveda nasajeno baziliko, malo pomidorov, peteršilj, majaron, timijan itd. za prvo pomoč. Vse to je že kakšen teden če že ne ovelo, vsaj izgubilo voljo in barvo. Enako rastje pa samo nekaj metrov nižje še veselo uspeva. Celo osovražena aktinidija ima pet metrov niže še enkrat večje plodove kot njena zgornja soseda. Morje očitno greje in hladi, zdaj mi je končno jasno zakaj se redim - preblizu morja živim.

 

 

 

 

 

 

nola

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

11. nov 2011 13:32

nola, a veš, da mi je vrtnarjenje veliko dalo v vseh pogledih:

niti enkrat od zgodnje pomladi nisem bila na tržnici v Lj., kar je bila prej redna praksa 1x do 2x na teden.

Konjski gnoj sem dobila v zamenjavo za nekaj pomoči sosedu, semena sicer stanejo, ampak 2x na teden na tržnici sem zapravila bistveno več.

Čeprav je moj vrt v resnici majčken vrtiček, (cca 25m2)sem na njem pridelala čisto vse, kar potrebujemo.

Dela sploh ni bilo veliko na tako majhnem koščku zemlje, zraven mene je pa užival in mi pomagal celo poletje 7-letni vnuk, včasih še 3-letna vnukinja.

Naslednje leto bom poskusila s paradižniki, ups pomidori v loncih. Sem jih videla letos pri prijateljici, ki jih je posadila kar na zunanji strani kozolca, oporo privezala visoko pod streho, in rastline so splezale čisto do vrha in dale obilo paradižnikov.

Lp,

rosie

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

18. nov 2011 14:28

Na sprehodu sem videla zdaj cvetoče grmičke. Ali poznate te rožice? hvala.Migla

mišab  

član od: 18.11.2011

sporočila: 8

18. nov 2011 15:27

nataška2 mi toplo gredo odpremo vsak dan ko posije sonce in zapremo, ko sonce zahaja, tako, da se vsaj malo prezrači in solata lepo uspeva.

mišab

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

18. nov 2011 17:45

Migla je napisal/a:

Na sprehodu sem videla zdaj cvetoče grmičke. Ali poznate te rožice? hvala.Migla



clerodendron trichotomum  ali po slovensko: usodnik

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti