Moj vrt

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

10. jun 2011 21:58

Polarbear , hvala za nasvet , ga bom upoštevala .

A kdo ve , kaj mi luknja blitvo ? Temeljito sem pregledala nekaj listov , a našla nisem ničesar .

Lp

manca51

matejaoz  

član od: 1.6.2010

sporočila: 329

12. jun 2011 13:26

Danes že skopala zgodnji krompir, ki je odlično obrodil. Zdaj pa bo tam prostor za radič rdeči, radič štrucar, pa nasejala bom malo rukule, pa solate, pa malo prostora bom pustila še za črno redkev, ki jo bom posejala čez kakšna dva tedna.

Še kak teden pustim grah, da dozori, v skrinji že kr nekaj blitve, posušila sem že precej peteršilja, vso ostalo zelenjavo pa sproti jemo.

lep vrtnarski pozdrav

matejaoz

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

12. jun 2011 19:07

Tudi jaz sem morala izkopati nekaj krompirja,ki pa je že kar lepo debel. Nasadila sem  preveč na gosto krompir in fižol,  sedaj bo fižol lažje dihal. Zelo sem tudi zadovoljna s črno sojo, ki mi letos ,ko sem jo posadila na bolj peščeno zemljo (kot lani). Res lepo kaže in še veliko dela ni z njo. Posadim in 2 x prekopljem, brez škropljenje, brez škodljivcev. Kumare sem še malo pognojila s kurjimi briketi, jih obložila s solato, ter vse skupaj lepo ogrnila. Upam na lep pridelek, rada imam kumare v vseh oblikah .

kokr  

član od: 30.8.2010

sporočila: 16

13. jun 2011 8:59

pozdravljene vrtičkarice se vam bom pridružila pri debati o zatiranju škodljivcev. Sama prisegam bolj na naravne stvari. Pred časom sem na nizkemu stročjemu fižolu opazila uši, zato sem presejala pepel ki sem ga čez zimo shranila in ga posula  po pepelu, uši ni več , imam pa občasno v vodi namočene koprive in včasih polijem ,po zelenjavi. Vsa leta na vrtu nisem imela voluharja, ker sem imela tisto napravico, ki je podobna solarni svetilki, fila se na sončne celice ali na baterije. imela sem zapičeno ob robu vrta  in voluharja ni bilo ker ga je motil zvok - drobno komaj slišno piskanje . Po 5 letih pa je zaradi dežja - rja - ta zadeva crknila in tako sem letos ko sem vse nasejala in posadila na vrtu opazila polno lukenj , pod nogami pa se je kar " vdiralo - bilo je vse polno rovov  Kolerabica se mi je vsa posušila, ker je voluhar pod njo vse zril in s tem povzročil da je dvignil  korenine kolerabice na površje in ker imam vrt oddaljen se je seveda posušila. Šla sem v kmetijsko prodajalno in so mi dali nek strup, gor je narisana miš in podgana ,ko sem prodajalko opozorila da rabim za voluharja na vrtu je dejala da pride tudi to v poštev. Ker se mi je mudilo sem vzela . Ko pa doma začnem brati navodila sem samo pospravila škatlo v omaro ,mogoče kdaj pride prav, na misel mi pa ne pride , da bom strup dala v luknje, ta strup se  bo z dežjem raztopil in bom imela zastrupljeno zelenjavo, zato sem sedla pred računalnik in na nekem forum zasledila da dajejo voluharju v luknjo žvečilni gumi. En teden sem dajala žvečilni in tako voluharja ni več. Ni ravno humano ampak ....Sem pa ravno v soboto dobila v dar od sestre tisto napravico na baterije, baje so jih imeli pred mesecem v hofru po 20 € , dobijo pa se tudi v kmetijski samo tam kjer sem jih jaz iskala jih trenutno ni bilo.

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

13. jun 2011 10:15

Letos sem posadila okro,ki mi čudovito raste,upam da ima kakšen član tudi kakšne recepte zanjo,ker sem pri njej začetnica.Sem pa pobrala v sadnem vrtu češne,ki jih nič ne špricamo,obesimo samo rumene lepljive plošče in češnje niso črvive.Tudi na vrtu ne uporabljamo škropiv,upam ,da bomo letos imeli zdrav  in obilen pridelek zelenjave in rožic.Saj po mojem mnenju mora vrt biti tudi Gartelc,takega kot so imele naše ome.V njem mora zraven zelenjave,zelišč rasti tudi kakšna rožica.

antonija7

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

13. jun 2011 10:49

Kolegica Antonija7, super, da si posadila okro ali bamijo. To je ena od mojih priljubljenih rastlin in ko boš imela plodove dobiš tudi kakšen recept.  Bamija je nujna pri pripravi Begove čorbe, odlično gre skupaj z dušenim mesom, pa še se najdejo kombinacije. Tudi jaz sem jo letos prvič posejal na vrt, mi pa nekam počasi raste tako da ne vem, če bo kaj z njo. Bil sem nekoliko pozen, pa tudi sicer imam občutek, da ji nekaj ne odgovarja. Kakor koli, upam, da jo bom pridelal vsaj za eno čorbo, sicer bom poskušal spet prihodnje leto.

lp

hedonist

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

13. jun 2011 15:56

Ali obstaja kakšna zelenjava, ki jo polži ne marajo oziroma jo pustijo na miru?

 

 

rdkapica

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

14. jun 2011 10:02

Hvala ti hedonist,ko mi bo zrasla ti javim,da mi poveš recept.Jaz še je nisem nikoli poskusila, v Aziji pa jo baje veliko uporabljajo,je vsaj tako piše za zgostitev jedi.Zdi se mi uporabno,sploh za tiste ,ki niso pristaši moke.Zakaj ne bi namesto moke uporabili okro.

lp antonija7

antonija7

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

14. jun 2011 10:12

rdkapica je napisal/a:

Ali obstaja kakšna zelenjava, ki jo polži ne marajo oziroma jo pustijo na miru?

 

 



rdkapica

Je vprašanje zgolj retorično? Če ni, recimo: paradižnik, krompir, stročje ( fižol, grah ), buče, kumarice..........

ežoj

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

14. jun 2011 10:35

Ne vem sicer kako bi se dalo z bamijo jed zgostiti. Sem jo uporabljal tako svežo kot posušeno pa nsem opazil takega učinka. Tako, da si očitno narobe prebrala ali razumela. Z njo lahko jed obogatiš, zapolniš, nikakor pa ne nadomesti moke. No pa saj to tudi ni njena funkcija in namen.

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti