5. nov 2008 22:55
No, moj fantič je bil pri štirih mesecih težak 9 kil in pol (sem šla preverit). Polno dojen, brez dodajanja. Zakaj? Ker je že v startu imel nekaj prednosti: pri rojstvu je bil težak 4320 g in potem vsak mesec dobil malo več kot kg. Tako da jaz kar verjamem, da ima toliko kil.
Hčerki sem začela dodajati hrano pri 5,5 mesecih, a on je bil lačen že prej, pri 4,5 mesecih. Dejansko lačen. Neutolažljiv. Začela sem uvajati hrano (najprej sok, potem banano), pojedel je pol banane in bil v momentu vesel in zadovoljen. Nikoli ne bom pozabila tistega hvaležnega pogleda (in mojega olajšanja, ker sem ugotovila, kaj mu manjka). Na to, da me je potem pediatrinja dobesedno nadrla, kaj si mislim, pa že dodajam, "a sem mislila, da je otrok lačen", se nisem ozirala. Moj otrok je potreboval "konkrretno" hrano, ker mleko ni bilo več dovolj.
Nasvet? Kupi revijo Mamina paparica - notri imaš kup nasvetov strokovnjakinj, kako postopoma uvajati okuse. Meni je bila v veliko pomoč. Drug nasvet: če dojiš, doji še naprej in zraven še kaj dodajaj. Jaz sem recimo dopoldan dala nekaj sadnega (banana, jabolko, breskev ipd. posamezno ali kombinacijo, zdaj je na voljo kaki), kosilo je bilo zelenjavno (korenček, cvetača, brokoli, koleraba, bučke, kasneje krompir), zvečer pa mlečno kašico, če otrok prenese (sin ni, hči pa). Vmes sem dojila.
Zdaj je zdrav triletnik in čisto normalne kilaže.
Aja, kruha pa ne dajaj zaradi glutena. Šele po šestem mesecu.
Atina