6. nov 2008 13:15
Hm, jaz gledam, kako bi bilo v naravi, pa se mi zdi, da se kar sklada z uradnimi priporočili: torej do pol leta, ko počasi zraste večini prvi zobek, gotovo ne bi jedla nič drugega kot moje mleko. Torej pol leta izključno dojenje. Celo življenje bo še jedla gosto hrano, zakaj bi se mi tako strašno mudilo, da se mora začet to par mesecev prej? Sploh če lahko s tem izzovem kake alergije?
Tako smo začeli s sadjem in zelenjavo (najprej kuhano, potem surovo) pri 6,5 mesecih, potem počasi naprej na krompir, meso, mlečni izdelki (ne pa mleko), pa itak je bilo veliko zelenjave in sadja za sprobat, tako da če hočeš uvajat postopoma, (kar se gotovo splača, da vidiš, če so kake reakcije...), tako ne moreš vsega naenkrat. Pač pustiš gluten, jagode in citruse za na konec, a je to tak problem?
Saj ne rečem, res je enostavno otroku poturit kos kruha, ko je lačen, ampak vseeno ni treba s tem začet pri 4ih mesecih, ko so njegova prebavila še zeloooo drugačna od naših - glede tega, kaj not živi, kako dobro presnavljajo in vskravajo hrano... Naj se počasi naredi vse skup, pa lahko potem je vse brez problemov.
zato sem sama pri hrani kar pazila do 1 leta starosti, ker se mi je zdelo brezveze, da bi zato, ker se nam ne bi dalo počakat še tistih par mesecev, imela mala kake posledice (alergije, do katerih ima dedno nagnjenje in vem, da so zoprne). Zato ji nisem dajala kravjega mleka pred 1 letom, v bistvu še kak mesec kasneje ne, potem sem začela z razredčenim in jo tako počasi navajala nanj.
Čokolinota nisem dajala prav tako do enkrat takrat, čeprav bi ga lahko že pri 8-ih mesecih. Od kašic je jedla tiste, ki so brez vseh teh zadev (brez glutena, brez problematičnih mlečnih proteinov,... skratka, ki so primerne za 4 mesečne - čeprav jih je jedla šele po 7 mesecu. Prej samo sadje in zelenjavo. ziher je ziher.
Smo pa ljudje različni: eni zelo pazijo pri nečem drugi pri drugem: nama se zdi pomembno to, na kar ona nima vpliva - torej če ji dava eno hrano prezgodaj, nima kaj, lahko pa dela štalo v črevesju - pustiva ji pa skakat po lužah, pa zgodaj sva jo dala na kahlico, ker lahko sama neha oz gre dol ali pove, če noče in ker jo itak preoblečemo, če je mokra. Nekateri delajo obratno in se jim zdi najin sistem nezaslišan... No, Ronja ni na nič alergična in gre brez problemov na kahlico, tak da po moje čisto zgrešila nisva
.
Se je pa mudilo babicam s kako hrano na katero še ni bila pripravljena - recimo jabolčno pito je morala nujno že zelo zgodaj probat, saj je samo sadje... No, potem ko je bruhala takoj po tem, ker so ji bili pač koščki še preveliki, se je pa tudi babi dala prepričat, da otrok pač rabi svoj čas. Zdaj je vse prav rada in niso nobeni koščki problem, tako da ni bojazni, da bi otroka razvadil z zmiksanimi hranami, dokler pač še ne more grist.
Torej: v teh starosti če že moraš nujno nekaj dat, daj sadje in zelenjavo, kruha pa res ne... Pa kako bi on najrajši jedel kruh? Kako ti je pa to 4 mesečni dojenček lahko povedal?