![](/userdata/avatar/0762JNZGDORV3P725T9Z.jpg)
5. mar 2014 15:45
Žal ga nisem nikoli slišala, sem pa tako navedbo o uporabi imena slišala pred dnevom reformacije. V imenu vere so sežgali prve knjige, ki so bile redke, sovražili ime Primož, in, ker so prvi imeli božična drevesca protestanti, jim pri nas, vsaj na podeželju, niso delali, ker so bili heretični.
Ne ve, če se spomnite proslave ob 300. obletnici smrti Trubarja leta 1986, ko je v Rašici govoril takratni predsenik predsedstva SFRJ, zdi se mi, da je bil Sinan Hasnani, nekaj takega. Imel je govor - v albanščini. Stari državi vsaj jaz tega nisem nikoli odpustila, ker se mi je pa to zdelo le preveč. O tem se nikoli ni kaj veliko pisalo.
Ob tem se spomnim tudi neke sončne nedelje, ko smo na TV gledeli ameriški film, o zamenjavi dveh fantov, od katerih je bil eden princ, drugi pa reven. Podnapisi so bili v - cirilici, pri čemer nas je vse dvignilo s stolov. V tistem času so bila neka skupna jedra za kulturno vzgojo Jugoslovanov.
Nekje sem prebrala,da je nekoč prvorojenec dobil ime po očetu, drugi po dedu, nato po botru in drugih sorodnikih. Nakateri so otroke poimenovali na ime svetnika, rojenega na dan rojstva. Poznala sem žensko, ki je zaradi neugodnega datuma rojstva dobila najbolj grozljivo ime, ki ga je mogla dobiti. In ker je tako redko, po poroki se je preimenovala v ime, na katerega je slišala in spremenila še hudo tuj priimek, ga žal ne morem napisati, bom pa napisala na ZS, če koga zanima, ali pretiravam.
Pravijo, da je ime znak. Imena, ki so se pojavila pi leta 1990 se mo zdijo preveč "tehnična" in nimajo žara. Naši psički in mačke so imeli človeška imena in ljubezen lastnikov, vredno tudi človeka. Takrat še ni bilo Filipov, Oskarjev in Maksov, pa tudi Bajsi so redko koga klicali.
F r i n a