24. sep 2008 13:54
Vsa čast forumu na kulinariki, ki kljub različnim mnenjem ohranja neko dostojanstvo. Včeraj sem bral Siolov forum glede tega, da Bajukova NSi ni več v parlamentu. Ljudje so se dobesedno zgrizli in obmetavali s takšnimi žaljivkami, da me je bilo sram, da pripadam isti družbi. Ni čudno, da so se beli in rdeči pobijali med vojno in po njej, še zdaj bi se. Skrajni čas je, da nehamo razlikovati med belimi in rdečimi ali med desnimi in levimi, ampak med dobrimi, poštenimi in uspešnimi in med tistimi, ki to niso.
Moje zelo osebno mnenje je, da dosedanja vlada ni bila preveč uspešna oziroma je bila uspešna ravno toliko, kolikor glasov je dobila na volitvah. Poglejte, tudi tu teče debata o brezplačnih malicah, brezplačnem vrtcu ipd., kar je sicer pomembno za posameznika, ampak ravno toliko, da ne premišljujemo o drugih stvareh. Zakaj je, na primer, pri nas najvišja inflacija v evro območju? Nič mi ne pomaga toliko hvaljena visoka gospodarska rast, mojo denarnico najeda inflacija. Sram me je, ko vidim Slovenijo na dnu razpredelnice z najvišjo inflacijo. Zmoremo precej več! Ali naj zato spet volim istega ministra za finance!?
Zakaj še nobeni aferi nismo prišli do dna? Mene osebno resnično zanima, ali je J.J. dobil podkupnino pri naročilu Patrij ali ne. Če jo je, prosim z dokazi na sodišče z njim, če ne, je treba soditi tistemu, ki mu je vso stvar podtaknil! Pri nas pa je sodni sistem kot "luk i voda". Niso razjasnili ne orožarske afere ne kdo je oropal ljubljanske sefe in še marsikaj drugega ne. Verjetno po navodilih. Pol Evrope, ki je videla prispevek finske novinarke o aferi Patria, se dela norca iz nas. Po izkušnjah ne verjamem, da bom kdaj dobil odgovor, ki bi temeljil na dokazih. Zaslužimo si več, saj Slovenci znamo delati in smo v osnovi pošteni, le inštrumentov ni pravih, s katerimi bi pometli z izjemami. Ali nam jih bo nova vlada ponudila? Stara jih je skrivala.
Zakaj ni nikjer transparentno zapisano, kako so novi lastniki prišli do podjetij, ki so bili včasih v lasti delavcev? A najbrž zahtevam preveč, s tem se za nazaj ne bo ukvarjala nobena vlada in se zamerila vodilnim gospodom gospodarstvenikom. Sam pri sebi pa sem prepričan (in vem), da je marsikateri gospod gospodarstvenik družbo dodobra prinesel naokoli in se okoristil s svojim tedanjim položajem direktorja. Zdaj je lastnik in kot lastnik proizvodnega kapitala je "bog i batina" za vse zaposlene.
Vse napisano je družbena nadgradnja. Če ne bo vse rešeno v teh sferah, tudi drugod ne bo. Začasno nas lahko potolažijo s kakšno liziko ali bonbončkom v smislu brezplačnih vrtcev ali učbenikov, ampak to se ne dotika niti osnove problemov, ki jih ima Slovenija v tem trenutku. Sam sem volil za spremembe, ker si jih želim. Ampak srčno upam, da ne bom čez štiri leta grdo napisal "Isti ku**c, drugo pakovanje!"
Lep dan!
booris