Odpoved delovnega razmerja

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

21. sep 2008 9:52

Regresa ti ne smejo odtegniti brez tvojega soglasja in podpisa obojestranskega sporazuma. Če to storijo, so v prekršku. Če se ti, da se obrneš na delovno inšpekcijo, predložiš papir, iz katerega je razvidno, da os ti trgali regres (plačilna lista?), oni preverijo podjetje, ki ti mora nato vrniti trgani del regresa.

Mijan  

član od: 30.12.2006

sporočila: 554

21. sep 2008 9:59

Regres ti lahko odtegnejo, če si dopust prenesla k novemu delodajajcu, ker je regres vezan na letni dopust. To so pa morali napisati zdraven k odločbi o nekoriščenem dopustu. Iz razbranega so ti verjetno odtegnili 4/12 bruto regresa (za mesece od septembra do decembra 2008). To razliko ti je dolžan izplačat nov delodajalec, torej vrtec v katerem si se zaposlila. Mijan

marusa 2  

član od: 5.9.2007

sporočila: 58

21. sep 2008 12:12

Hvala vsem ste me kar malo potolažili, a pa je mogoče kdo imel takšno izkušnjo da delodajalec ni hotel podpisati sporazumne prekinitve? Kaj se da napraviti v tem primeru? Tulka na kakšen način si dobila potrditev o predčasnem končanju odpovednega roka - ustno ali ti je šef napisal kakšen papir. marusa 2 Sporočilo je spremenil(a) marusa 2 dne 21. sep 2008 12:28:42

Tarja83  

član od: 17.11.2006

sporočila: 273

21. sep 2008 12:39

Odpovedni rok naj bi bil praviloma zato, da bi imel delavec moznost iskanja nove zaposlitve, ce je delovno razmerje prekinjeno s strani firme. Tako naj bi bil rok v prid delavcu.Spomnim pa se kako je bilo z eno naso usluzbenko, ko je ravno tako nasla novo zaposlitev pa je niso hoteli spustiti se dober mesec. Kako tocno je uredila stvari, ne vem, vem le da se je dalo,da je se vedno celi mesec delala,kljub temu pa se nato zaposlila pri novi firmi.Ce ne gre drugace pa "spricaj" tri dni kar pomeni avtomatsko prekinitev delovnega razmerja :), kar pa mislim,da ne bo treba saj bo slo skozi brez tezav. Tarja83

Mijan  

član od: 30.12.2006

sporočila: 554

21. sep 2008 14:23

Ko sem sama rekla kadrovnici (tudi ona ima 7. stopnjo izobrazbe in je pač morala tudi sama podpisati pogodbo o zaposlitvi s takom odpovednim rokom), da se mi zdi odpovedni rok 150 dni nenormalen, mi je rekla nekaj v takem smislu: "Ma kaj se sekiraš, saj te ne more noben zvezat za mizo, če želiš stran! Prej ali slej ti dajo delavno knjižico, saj niso neumi, da bi te plačevali, če te pa ne bo več tukaj!" To je strokoven odgovor! Mijan

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

21. sep 2008 15:20

Marusa, šef mi je napisal papir - ampak jaz sem mu odpoved osebno dala v roke in se je že takoj (po prvem presenečenju) strinjal. Papir o strinjanju mi je dal v roke čez kakšen mesec - pri nas birokracija bolj počasi teče. Sicer pa v naši kolektivni pogodbi piše: "Delavec in ravnatelj zavoda se lahko sporazumeta o krajšem odpovednem roku. Sporazum mora biti sestavljen v pisni obliki." O odpovednih rokih v Zakonu o delavnih razmerjih piše 92. člen: (minimalni odpovedni roki) (1) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece. (2) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec, razen v primeru iz tretjega odstavka tega člena, je odpovedni rok: - 30 dni, če ima delavec manj kot pet let delovne dobe pri delodajalcu, - 45 dni, če ima delavec najmanj pet let delovne dobe pri delodajalcu, - 60 dni, če ima delavec najmanj 15 let delovne dobe pri delodajalcu, - 120 dni, če ima delavec najmanj 25 let delovne dobe pri delodajalcu. tulka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

21. sep 2008 16:17

Tarja83 je napisal/a:
Odpovedni rok naj bi bil praviloma zato, da bi imel delavec moznost iskanja nove zaposlitve, ce je delovno razmerje prekinjeno s strani firme. Tarja83

Ne drži povsem.

Odpovedni rok naj bi tudi delodajalcu omogočal zadržati delavca, dokler ne dobi primernega nadomestila.

Če težava ni v tem, praviloma delodajalec ustreže delavcu. V nekaterih primerih to pač ni mogoče, takrat se  od delavca pričakuje, da bo spoštoval podpisano pogodbo. Samovoljne enostranske prekinitve ne priporočam, razen v res izjemnih in opravičljivih  primerih. Naš slovenski trg delovne sile je majhen in informacije med podjetji in kadroviki se hitro razširijo. Kaj lahko te takole nevede spremlja črna pika in ti škodi, ko je najmanj treba.

Tudi za novo službo je najbrž več možnosti, če poveš, da te bodo morali čakati zaradi dolgega odpovednega roka (avtomatsko pomislijo: dober delavec, težko ga spustijo iz rok), kot če jim rečeš, da ga boš enostransko prekinila (že mačken sum na nezanesljivost)

Cila

dalsi  

član od: 18.9.2002

sporočila: 339

21. sep 2008 17:17

Cila je napisal/a:

Tarja83 je napisal/a:
Odpovedni rok naj bi bil praviloma zato, da bi imel delavec moznost iskanja nove zaposlitve, ce je delovno razmerje prekinjeno s strani firme. Tarja83

Ne drži povsem.

Odpovedni rok naj bi tudi delodajalcu omogočal zadržati delavca, dokler ne dobi primernega nadomestila.

Če težava ni v tem, praviloma delodajalec ustreže delavcu. V nekaterih primerih to pač ni mogoče, takrat se od delavca pričakuje, da bo spoštoval podpisano pogodbo. Samovoljne enostranske prekinitve ne priporočam, razen v res izjemnih in opravičljivih primerih. Naš slovenski trg delovne sile je majhen in informacije med podjetji in kadroviki se hitro razširijo. Kaj lahko te takole nevede spremlja črna pika in ti škodi, ko je najmanj treba.

Tudi za novo službo je najbrž več možnosti, če poveš, da te bodo morali čakati zaradi dolgega odpovednega roka (avtomatsko pomislijo: dober delavec, težko ga spustijo iz rok), kot če jim rečeš, da ga boš enostransko prekinila (že mačken sum na nezanesljivost)

Cila

Ti odpovedni roki stopijo v veljavo šele ob sprejetju novega zakona o zavarovanju za primer brezposelnosti do takrat pa veljajo še stari, daljši, odpovedni roku. Pravico do celotnega regresa delavec pridobi s 1. 7. vsakega leta do takrat pa ima pravico do sorazmernega dela, enako je tudi z dopustom. V primeru prezaposlitve po 1.7. ni potrebno vračati regresa bivšemu delodajalcu.

lp

Marjana

Winnie  

član od: 14.12.2006

sporočila: 116

21. sep 2008 18:09

Tudi jaz sem dala odpoved. Poskusila sem s sporazumno odpovedjo, pa so mi jo kratko malo zavrnili. Morala sem dati redno odpoved in upoštevati 60 dnevni odpovedni rok. Žal drugače ni šlo. No, tisto "špricanje" tri dni pa mi ni šlo preveč od rok, tako da sem nekaj delala, nekaj pa dopust koristila. lp Winnie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti