V razmislek
8. sep 2008 21:57
Ah globalno segrevanje gor in dol...dokler ne bodo tornadi,orkani,poplave in ostale naravne katastrofe popolnoma uničile planeta in zraven najhujšega virusa in bolezni ČLOVEKA ne bo nič bolje.To kar smo nardili z našo ljubo Zemljo ne bomo popravili...izboljšali bi že lahko,tako kot je bilo pa ne bo nikoli več. In ja,mesna industrija proizvede ogromno količino CO2 in prav grozljivo je koliko te packarije gre v ozračje ob izdelavi enega hamburgerja. Ampak totalna bedarija pa je da zaradi tega nehamo jetsi meso: 1. začnite ugašat luči in uporabljat varčne žarnice 2.10x manj čvekajte po mobitelu 3.po hladilniku ne brskajte 3 ure 4.ločujmo,ločujmo inše enkrat ločujmo 5.varčujmo z vodo 6.poskusite ustaviti avtomobilsko industrijo (se je kdaj kdo vprašal koliko co2 se porabi ob IZDELAvI 1 avtomobila) . . . Veliko več je stvari s katerimi bi omilili segrevanje ozračja,izumiranje živalskih vrst,deževnih gozdov,koralnih grebenov,zmanjšali naravne katastrofe,tone odpadkov in zboljšali naše življenje ampak... DOKLER BO VSAK 2. REKEL "jaz ne morem nič,kaj pa bo enden sam naredil" BOMO ENOSTAVNO POC****I V SVINJARIJI,KI SMO SI JO ZAKUHALI!!!!! In ja,razburjam se in se bom...in žalostna sem kaj se dogaja...nasplog je šokanten film "6 stopnij bi spremenilo svet" in ga bo...kmalu kmalu...mi ne bomo čutili tako hudih posledic,naši zanamci pa jih bodo v mnogo hujših oblikah ...in sram nas je lahko (z mano vred) kaj delamo :(.Vse se vrača,vse se plača :(... in vsako razburjanje je zopet zastonj :( Drugače pa lep večer Roncolino
9. sep 2008 8:31
elaphus je napisal/a: |
Ja, piščanec, saj piotem, če mi ne bi jedli mesa, ampak bi vsi prešaltali na vegetarijanstvo, bi pa za nas gojili ogromne količine kulturnih rastlin in bi prav tako krčili naravno vegetacijo (za energetsko enakovredno prehrano moraš pojesti veliko več rastlinske hrane kot živalske). |
9. sep 2008 8:53
Ampak ne morem se znebiti občutka, da je ta članek napisal nek ortodoksen vegetarijanec ,žal.Res je malo je potrebno za človeško preživetje ampak ali je v današnjem času ,ko igra kapital največjo vlogo in je pred vsakršno moralo ter je ves razviti svet podrejem normam potrošniške miselnosti to sploh smiselno poudarjati ? Zagotovo ne, saj bo ideja o zgolj preživetju izzvenela v prazno in se razblinila kot milni mehurček. Tak način življenja bi tudi ustavil vse razvoj in nas vrnil v kameno dobo npr. Res pa je , da ta pot, po kateri hodimo sedaj vodi v totalni propad civilizacije. Ampak za to poskrbi narava sama, brez skrbi. Prve začetke že lahko občutimo. Sej to se je v zgodovini človeštva že kar nekajkrat zgodilo . Jaz bom meso zagotovo še jedel , pazim pa na ostale stvari,ki se mi zdijo mnogo bolj smiselne. Zopet pa naj povem, da nikakor ne trdim ,da imam prav in da je to povsem moje mnenje. LP hedonist
9. sep 2008 9:03
Pri nas doma imamo (skoraj) čisto vest - smo vegetarijanci (na vsake kvatre tudi vegani), imamo varčne žarnice, ločujemo (zares in čisto vse) odpadke, vozimo se s kolesi in hodimo (pač ne povsod, zato pravim skoraj, ker je javni prevoz res na psu). Tudi tuširamo se skupaj :) Doma imamo na hiši kolektorje, tako imamo celo poletje (tudi jesen in pomlad) energije dovolj za vse potrebe. Sedaj pa še razmišljamo o gradnji posebne "štirne", od koder bomo meteorsko vodo uporabljali za splakovanje vode v wcju. Aja, tudi vrtiček imamo, zelenjavo (če je le možno) nabavimo pri kmetih v okolici.. Saj pravim, mam čisto vest :) Vsak pa le zase ve, če zmore takega življenja. Drugače pa si lahko kje kaj preberete/ogledate, kako je bilo na Kubi v začetku 90ih; to nas čaka prav hmalu. Lp slovinkita
9. sep 2008 9:49
Zdi se mi, da se vam zdi malo hecno, da bi prehrana z mesom tako vplivala na proizvodnjo CO2, meni se sicer ne, ampak sem si pa približno izračunala, o kakih energijah se pogovarjamo. Če na kratko opišem, človek potrebuje od 1200 do nekaj tisoč kcal na dan - odvisno od načina življenja, velikosti in posebnih stanj (nosečnost, bolezen, rast ipd.), vzemimo 2000 kcal za neko povprečje. Kako bomo te kalorije napolnili, je odvisno od vsakega posameznika, eni z več živalske hrane, drugi z manj. Recimo, da povprečni Slovenec poje polovico svojih kalorij iz živalske hrane, torej 1000 kcal. Za 1000 kcal mesa mora žival že ob samo upoštevanju izgub iz enega prehranskega nivoja na drugega zaužiti 10.000 kcal (ostalo se porabi za dihanje, rast, tvorbo kosti, premikanje, gretje,...). Vrednost je v resnici še veliko večja zaradi transporta, predelave v mesne izdelke, izločanja metana, slabega izkoristka vode ter še veliko drugih stvari, kakšen dejavnik so v resnici transport idr., ne vem, lahko da malo, če kupujemo lokalno, ali pa za 1000 kcal iz mesa zapravimo 50.000 kcal, če meso pripeljemo iz Argentine (kar se pri nas tudi že dogaja). Aja, pa ta številka je izmišljena, ker nisem iskala podatka, koliko energije porabimo za transport 1 zrezka čez pol Zemlje. Po drugi strani pa za pot v službo, ki je dolga 15 km z avtom, ki požre 7 litrov na 100 km porabim 1 l bencina, ki vsebuje okrog 8000 kcal. Torej vidimo, da če vseh 2000 kalorij na dan dobim iz rastlinske in ne iz živalske hrane prihranim 9000 kalorij. Če pa se ne peljem z avtom pa 7500 (500 kalorij razlike zato, da se za pot dobro podprem). S tem razmišljanjem nikakor nočem povzročiti, da bi se začeli množično voziti z avtomobili, ker je »šparanje pri transportu itak brezveze, mesu se pa tudi ne moreš kr tak odreč«. Vsak bi moral prispevati kar največ kar lahko v nekih normalnih okvirih. Zavedati pa se moramo tudi, da smo odgovorni zase in za svoja početja, ne pa tudi za vse grehe (s tem mislim na način življenja, na katerega so me moji starši navadili in se ga očitno ne da vzdrževati v nedogled) svojih predhodnikov, teh še ne bomo tako hitro izbrisali. Slovinkita, vi bi bili pa lahko vzgled marsikomu! Res pohvalno. piščanec
9. sep 2008 10:30
Čiste vesti nima nihče, razen morebiti nekaj peščica ljudi, ki živijo popolnoma z naravo, tudi pri nas je nekaj takih skupnosti.Ostali smo pa vsi cestninarji. Moja soseda mi vedno govori kako naravno živijo, kupuje pa neverjetne količine oblačil, parfumov, čistil itd. Onasnežujemo lahko direktno ali indirektno.Običajno je pa vsaj v sedanjem času vsega kriv kmet, tisti , ki pa sedi za računalnikom pa nič.
lp
mizarka
9. sep 2008 10:34
Roncolino je napisal/a: |
2.10x manj čvekajte po mobitelu Roncolino |
9. sep 2008 10:38
Preden neham jest meso bom raj kje drugje nardila kaj za svoj planet. Reciklirala in podobne stvari. Ko bodo pa vsi to delali, bom pa tud meso nehala jest :D evagirlneznan uporabnik
9. sep 2008 19:21
evagirl,,saj ne misliš resno.saj veš nekdo mora začeti. ***** Sporočilo je spremenil(a) WRAN51 dne 09. sep 2008 19:23:55Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti
Fokača s paradižnikom in timijanom
Veganski narezek z nachosi