Kaj jemo ni pomebno samo z vidika zdravja vsakega posameznika, ampak celotnega planeta. Zmanjšanje uživanja mesa bi lahko postalo učinkovit način v boju proti globalnemu segrevanju.
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=s
magnolija
Kaj jemo ni pomebno samo z vidika zdravja vsakega posameznika, ampak celotnega planeta. Zmanjšanje uživanja mesa bi lahko postalo učinkovit način v boju proti globalnemu segrevanju.
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=s
magnolija
8. sep 2008 11:46
In tudi kaj kupujemo! V današnjem Leclercovem katalogu ponujajo izvirsko alpsko vodo Francija. Upam, da voda ni zares iz Francije pripeljana v Slovenijo. Razumem kupovanje francoskih vin, ampak VODA To je pa res preveč! riba-ribica
8. sep 2008 13:17
Mislim da se Slovenci nebi rabili bati tega ,veliko več mesa zaužijejo naši sosedje,npr. na Hrvaškem,Srbiji poglej samo kakšna priprava mesa --glavnina samo meso,meso in samo meso!Mladina veliko več zaužije salam,hrenovk,kebaba... sendvičev..ni več fižolne juhe in palačink mora biti sej malo meseka in kak keks ,koka -kola!!Vse je to zavito v" najlon".V novem letaku Špara je nova vrečka -ekološka-grem videt kaj je to?Mislim da je prav da se o tem piše in govori!Sami pri sebi moramo vedeti kaj je prav(odpadke ločujem in sina imam zraven )i delati tako da je prav! senka
8. sep 2008 14:11
Z razmišljanjem: "Ja, sej oni ga pa pojejo še več!" ne pridemo nikamor. Strinjam se z vodjo IPCC, da je živinoreja zelo velik problem, saj: 1. zaradi velikih potreb po površini za živinorejo krčijo naravno vegetacijo (največji vir CO2), 2. je vir metana in 3. zaradi transporta hrane (ki je 3. največji vir CO2). Če drugače ne, bi se že zaradi svojega zdravja lahko odpovedali mesu in mesnim izdelkom! piščanec
8. sep 2008 14:29
piščanec je napisal/a: |
1. zaradi velikih potreb po površini za živinorejo krčijo naravno vegetacijo (največji vir CO2), 2. je vir metana in 3. zaradi transporta hrane (ki je 3. največji vir CO2). Če drugače ne, bi se že zaradi svojega zdravja lahko odpovedali mesu in mesnim izdelkom! piščanec |
Ja, piščanec, saj piotem, če mi ne bi jedli mesa, ampak bi vsi prešaltali na vegetarijanstvo, bi pa za nas gojili ogromne količine kulturnih rastlin in bi prav tako krčili naravno vegetacijo (za energetsko enakovredno prehrano moraš pojesti veliko več rastlinske hrane kot živalske).
Mimogrede, ljudje smo tudi vir metana
malce mesa tu in tam je čisto zdrava in telesu prijazna stvar, še posebno pri odraščajoči mladini. Saj se ve, če bi narava hotela, da jemo samo rastlince, bi nam dala črevesje kot ovcam in kravam in podobnim živalcam.
Aja, pa še nekaj, kar sicer, strogo gledano, ne sodi v isti okvir, ampak meni se vseeno zdi, da je ist šmorn: za proizvodnjo tako opevanega biodizla, ki je bio in eko in oh in sploh, posekajo in uničijo ogromne količine tropskega gozda, da lahko naredijo plantaše oljnih palm ali pač podobnega rastlinja, iz katerega potem pridobivajo biodizl. Halooo???????????????
Lp
cervus
8. sep 2008 14:42
Ksj pa, če bi tisti, ki imajo hrano v zmrzovalnikih (rastlinska ali živalska), skratka, tisti, ki jo imajo in če jo imajo v zalogah, je imajo očitno dosti do preveč, preprosto MANJ jedli. enostavno bi se vsak odločil, da bo odslej manj jedel. Pa ne bi bilo treba stokati o debelostih in dietah in globalnih spremembah temeperature....preprosto manj se poje. Bolj učinkovite metode pa res ni. Vendelina jr.
8. sep 2008 16:57
Sama sem še iz tistih časov, ko so bile v soboto hrenovke v nedeljo pa govedna ali pač kakšno drugo meso. Čez teden pa ne, ker je bilo tudi zamudno kaj delati še iz mesa, pa na kraj pameti nam ni padlo, da bi ga pogrešali.
Ne me razumeti narobe, ni bilo grozovito pomanjkanje, to je v času recimo od 1975 leta dalje, ko se spomnim. Moji so gradili, hrana ni bila največja postavka, pa vendar smo živeli na ta način. In sedaj, ko se pogovarjamo, smo vsi istega mnenja, da nam ni ničesar primanjkovalo, otroci v šoli pa tudi niso bili predebeli.
Torej: čez vikend kakšen kos meseka, čez teden pa ne - itak gre delo bolje od rok, če nisi "napokan" vsega....
Titta
8. sep 2008 17:24
Danes sem se peljala iz službe in na križišču sem srečala 2 tovornjaka nesrečnih krav, ki so jih peljali v Celjske mesnine ... Vem, da lep čas ne bom niti od daleč pogledala mesa. Nisem vegetarijanka, tudi si ne želim biti, čeprav pojem zelo malo mesa. Ampak da ga sploh ne bi jedla, si pa tudi ne znam predstavljati.
Po drugi strani pa vem, da me bodo te krave še dolgo spremljale... Kaj čem, sem pač taka.
jasna
8. sep 2008 19:42
Vendelina jr. je napisal/a: |
Ksj pa, če bi tisti, ki imajo hrano v zmrzovalnikih (rastlinska ali živalska), skratka, tisti, ki jo imajo in če jo imajo v zalogah, je imajo očitno dosti do preveč, preprosto MANJ jedli. enostavno bi se vsak odločil, da bo odslej manj jedel. Pa ne bi bilo treba stokati o debelostih in dietah in globalnih spremembah temeperature....preprosto manj se poje. Bolj učinkovite metode pa res ni. Vendelina jr. |
Bravo. Ni kaj dodati.lp
peter
8. sep 2008 20:06
Spet je nekdo spreobrnil bistvo globalnega segrevanja stran od dejanskega problema. Ampak da da smo za ta ekološki problem krivi ljubitelji mesa, ta je pa malo debela. To je skoraj tako,kot bi nekdo trdil, da je za hud veter krivo naše kihanje. Bedarija. Kaj pa grozovito povečan promet v mestih, pa izpusti iz tovarn, pa strahovito unićevanje celih pokrajin npr. na Kitajskem ? Pa letalski izpusti, sekanja gozdov v Amazoniji, uničevanje ekosistemov......... Vse to bomo rešili, če bomo namesto dveh pojedli en zrezek. Ali še bolje, nobenega ! Sam pol bomo pa pojedli vse kar je zelenega na tem planetu. Kaj pa potem ? Kaj bo potem krivo za sesipanje naravnih sistemov? LP hedonist
8. sep 2008 20:16
Vendi, res ni kaj dodati. Natanko tako !
kobra 1Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Hoppy brioš
Suzanine palačinke