21. avg 2008 12:46
Mislim, da imamo strah pred kačami v genih. Neketeri so imeli možnost, da so se tega strahu znebili. med njimi je zanesljivo Elaphus.
Pred nekaj leti mi je sosed pokazal slepiča, ki ga je imel v rokah in mi predlagal, da ga pobožam. Kar sem storila in ta dotik sploh ni tako nagnusen kot sem sprva mislila. Od takrat je moj odnos do plazilcev ( da me ne bo kdo za ušesa), drugačen.
Živim na podeželju, na damorski višini približno 520 m. Iz otroštva se spominjam srečanja z gadom, ki je bil v neku snežni plundri po poznopomladanskem sneženju. Prav tako se spominjam modrasa iz gozda pod gradom Podsreda, kjer je živela moja babica. Pa mislim, da je glede na listaniti gozd precej nižje.
Lani sem videla dve kačičci,ki sta se očitno fajtali, ker sta se grizli. Pogledala sem vse strani s plazilci in nisem mogla ugotoviti, ali gre za smokuljo ali goža, ki jih je več vrst. Slednji je ugriznil mojega soseda, ki je segel v košaro na uto, kjer je plazilec počival. Tulil je ko zmešen, kričali so vsi in so pobili kačo do mrtvega. Kar jim niti ne zamerim. Od ugriza je imel dve luknjici.
Meni zadostuje, da ločim strupene od nestrupenih. Če bi na našem vrtu bila strupenjača, dvomim, da bi v bitko poslala mačka. Ki sicer z zanimanjem gleda slepiče, pa nimam občutka, da bi ukrepal.
Na tvojem mestu bi vzela lev ( slečeno kožico) in jo odnesla najbližji biologinji na kako srednjo šolo. PA tudi kaka biologinja s KulSlo bi , po moje, z veseljem določila žival. Dijaki iz tvoje okolice bodo to naredili še z večjim veseljem. Če ugotovite, za katero kačo gre, je en problem rešen.Ti pa ne zamerim, da te je strah. V resnici je večino nas, ki se tukajle zbiramo, hudo strah, če bi te živalice imeli v vrtu.
Kakorkoli, tem plazilcem boste že kos. Meni se zdijo dosti bolj odurni, ogabni in nesramni španski polži, ki so v velikoh trumah na našem vrtu. Pa sploh ne grizejo.
F r i n a