Rešilje

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

tema odprta - 17. jul 2008 9:20 | ogledi: 8.597 | odgovori: 15

Hojla!

Dandanes težko še najdeš koga, ki zna delati rešilje. Še težje pa vzorce zanj. Oseba se je našla, vzorcev pa .... za te se obračam na vas, ker ste mi že pomagale pri podobnih zadevah. Že vnaprej hvala za trud.

Lp,

veverica

madronsica  

član od: 26.9.2006

sporočila: 103

17. jul 2008 9:26

V Celju na Hudinji v trgovini Gumb imaš vzorce že narisane na blago madronsica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. jul 2008 9:41

Poskusi z iskalnim nizom "richelieu embroidery" Vendelina jr.

631141  

član od: 14.11.2003

sporočila: 612

17. jul 2008 11:58

Če mi pošlješ naslov ,ti kašen vzorec odstopim. Jih imam veliko, tiste italijanske, ki se pripeglajo. Drugače pa v reviji Mani di fata in Rakam najdeš veliko tega. Lp, Klavdija

Irena54  

član od: 16.4.2007

sporočila: 97

17. jul 2008 13:59

Moja mami zna delati z rešiljejem ( doma imam zavese v kuhinji in dnevni sobi ter prte in prtičke - vse njeno ročno delo) zato ima kar nekaj vzorcev. Lahko ti jih prekopiram in pošljem na tvoj naslov. Prerišeš na blago z indigo papirjem. LP Irena54

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. jul 2008 14:42

A tako tole izgovarjate? Rešilje? Sem najprej mislila, da je bil je šlo za "češko tipkanje". Saj mislite na tisto, ko se na platno izvezejo vzorčki, potem se pa zadeva obreže. Če je to TO,in če so ene mojstrice v tem (meni so všeč, čeprav ne za moj dom, bolj jih vidim v kakšni starejši primorski hiši), potem bi bilo pa sloh fajn, da tudi pravilno izgovarjate. Zadevi v originalu reče la dentelle richelieu (čipka rišelje) - in nisem čisto prepričana, če je poimenovanje tega po tistem famoznem kardinalu Richelieu-ju - in se izgovarja RIŠELJE (in izgovorjava e-ja gre v polglasnik) Vendelina jr.

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

17. jul 2008 20:15

Vendelina jr. je napisal/a:
A tako tole izgovarjate? Rešilje? Sem najprej mislila, da je bil je šlo za "češko tipkanje". Saj mislite na tisto, ko se na platno izvezejo vzorčki, potem se pa zadeva obreže. Če je to TO,in če so ene mojstrice v tem (meni so všeč, čeprav ne za moj dom, bolj jih vidim v kakšni starejši primorski hiši), potem bi bilo pa sloh fajn, da tudi pravilno izgovarjate. Zadevi v originalu reče la dentelle richelieu (čipka rišelje) - in nisem čisto prepričana, če je poimenovanje tega po tistem famoznem kardinalu Richelieu-ju - in se izgovarja RIŠELJE (in izgovorjava e-ja gre v polglasnik) Vendelina jr.
Najlepša hvala za poduk, ampak mislim da gre tu spet za ljudski izraz. Jaz že odkar vem zase to imenujem rešilje, pa moja babica, pa vse gospe s katerimi delam.... Kakorkoli, glavno da se razumemo, in če bom dobila rešilje ali rišelje vzorce, vseeno, samo da bodo. Lp, veverica

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. jul 2008 20:46

Menda ima ime po kardinalu. Izgovarjam pravilno, delat pa ne znem. Pa bi bilo boljše, da bi bilo obratno.

To je ena od stvari, ki se jih bom nekoč naučila delati. Pa ja, idrijsko čipko, ki sem jo kot pionrka poskusila delati v Cerknem, ko sem prespala pri neki družini.

F r i n a

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

17. jul 2008 21:11

Ej, frina, v cerknem ni idrijska čipka....jo bom pa jaz tudi (enkrat) spet znala delat. Opremo imam....

rimljanka - zasebno mnenje

IrenaM  

član od: 23.9.2002

sporočila: 66

17. jul 2008 21:53

Zakaj pa v Cerknem ne bi delali idrijske čipke? Saj gre za tehniko, ne lokalno naravnanost. Irena z Bleda

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

18. jul 2008 8:01

Tudi v prekmurju delamo idrijsko čipko. Imamo mojstrico, ki je doma prav iz Idrije in dela ter uči čudovite stvari. Rišelje pa sem nekoč sama dosti šivala, posojala vzorce, samo nazaj niso prišli. Sem jim pozabila napisati naslov se mi zdi. Tako da jih imam zdaj zelo malo, vendar če še rabiš, ti z veseljem kakega prefotokopiram in pošljem. Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti