Pravica do dopusta

nincika  

član od: 23.11.2006

sporočila: 71

tema odprta - 10. jul 2008 15:11 | ogledi: 5.571 | odgovori: 17

Pozdravljeni!

Javljam se z vprašanjem in sicer me zanima koliko dopusta mi pripada glede na to da sem v delovnem razmerju od 16.3.2008 in imami pogodbo do 16.9.2008.Ker pa sem dobila boljšo ponudbo zaposlitve razmišljam, da bi z 14.7.2008 dala odpoved.To ni moja prva služba, za seboj imam 22 let delovne dobe in me zato zanima, ker v pogodbi ki sem jo podpisala z zdajšnim delodajalcem piše v 19. členu da mi pravica do letnega dopusta pripada po preteku 6 mesecev, v drugih primerih pa le sorazmerni del. In glede na to da bi dala odpoved, me zanima kolikšen je ta sorazmerni del, vsaj približno. Naj povem da sem prej veliko let delala v podjetju,kjer sem delo prekinila z 15.3.2008, tam sem porabila 6 dni dopusta, imam 3 otroke.

Sem že pošteno zakomplicirala, vendar močno upam, da se bo našel kdo ki se spozna na take zadeve, ali me vsaj napotil kam naj se obrnem, kljub temu,da to ni ravno kulinarična zadeva.

Že vnaprej hvala in lep dan.

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1720

10. jul 2008 15:32

Sorazmerni del je npr. takole.

Jaz imam 24 dni dopusta, torej na vsak mesec dela dva dni. Če bi s službo zaključila v 7 mesecu bi torej lahko koristila 14 delovnih dni dopusta (dva tedna in 4 dni). Sedaj si pa sama izračunaj po svojih podatkih.

Upam, da je tako prav, naj me kdo popravi če ni...

Lp Saša

Mir in dobro!

alma  

član od: 9.5.2006

sporočila: 31

10. jul 2008 16:45

Ne vem če je ravno tako, odvisno je od tega kakšno pogodbo imaš sklenjeno. V našem podjetju imamo splošno kolektivno pogodbo, kjer vsakomur pripada 20 dni dopusta (potem pa še na 1 otroka 1 dan, selitve, smrt ipd). Mož se je lansko leto zaposlil s 1.5.2008, imel je poskusno dobo 3, mesece (v tem času dopusta ne moreš koristiti), sklenil je pogodbo za 1 leto in mu je pripadal 1,5 dni/mesec dopusta. Je pa kot se že napisala odvisno od kolektivne pogodbe delodajalca. Mogoče dobite še kakšen podatek na spodnjem link, ki je zelo uporaben za nas, navadne smrtnike... http://www.racunovodja.com/ Želim lep dan še naprej! lp, Alma alma

srcektorta  

član od: 13.5.2008

sporočila: 153

10. jul 2008 19:44

1 DAN NA MESEC srcektorta

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

10. jul 2008 19:54

Kar je meni znano, ti po zakonu v osnovi pripada 1,5 dni dopusta na mesec, razen v poskusni dobi, pa na vsakega otroka po en dan na leto, prav tako na vsakih 10 let še en dan na leto, torej , če daš odpoved 16.7., imaš po moji matematiki 7 dni dopusta ( na letni ravni 18 +3+2 = 23 dni: 3 = sedem pa dve tretjini. To so moji podatki, ne bi bilo pa slabo, če bi vprašala kakšnega računovodjo. lp pero

ursa40  

član od: 28.4.2005

sporočila: 610

10. jul 2008 20:06

Jaz sem službo menjala po 26 letih. Novo službo se nastopila z 2.4.08. V nstari službi sem morala porabit sorazmerni del dopusta kar je pomenilo 6 dni. Po pogodbi sem imela 26 dni LD , torej 26:12= 2 dni cca.V novo sem službo sem zaposlena za določen čas 6 mesecev in moram porabiti 12 dni do 2.10.08 ko mi poteče pogodba za 6 mesecev. Tak je zakon. Ne glede kakšno kolektivno pogodbo imate je tako. Kolikor dni imaš dopusta deljeno z 12 meseci krat število mesecev zaposlitve. Upam, da nisem preveč zakomplicirala. Lepo in radi se imejmo ursa40

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

10. jul 2008 21:58

Določen je mininum dni letnega dopusta.

Delodajalec mora v pogodbi za določen čas določiti pripadajoče število dni dopusta po pravilniku. Natančno mora pisati, koliko dni je to in kako se to izračnuna in koliko pride na posamezni mesec.

To pa ne pomeni, da moraš vsak mesec izkoristi npr. 2 dni, ampak jih zbereš od aprila do avgusta in potem izrabiš. Do celotnega dopusta imaš pravico po 6 mesecih nepretrganega dela.

Pri deljenju se nad polovico zaokroži navzgor. Nincika ima pogodbo za 6 mesecev in 1 dan, torej ima pravico do celotnega.

Izraba dopusta je predvsem stvar dogovorjanja in delodajalec bi moral imeti interes, da ima zadovoljne delavce, ki dopust izrabijo v sezoni in v tem smislu tudi govori

Sem pa že videla Pogodbo o zaposlitvi, kjer je pisalo takole: Delavec ima po osnovah v KP pravico do skupaj 24 dni dopusta, ki pa se jim v odreka... Odreče se tudi nadomestilu za prevoz na delo in z dela, malici, regresu, čeprav ima pravico.

Toliko, da boste vedeli, kako zgledajo slovenske kapitalistične razmere

F r i n a

karnak  

član od: 24.10.2006

sporočila: 702

10. jul 2008 23:06

Jaz sem imela enak primer. Z delodajalcem, pri katerem sem bila takrat v d. razmerju, mi je odobril ves dopust, tako da sem ga lahko prenesla naprej, kar bi mi ga ostalo. Vse je odvisno od pogodbe in delodajalca odvisno. Če si v dobrih odnosih, se pozanimaj pri nekom, ki bi ti v firmi lahko to povedal

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

11. jul 2008 0:45

To je zelo široka tema. Na kratko: Osnovo za določitev dopusta določa Zakon o delovnih razmerjih. Podjetje se ravna tudi po kolektivni pogodbi branže, če je članica (logično je, da KP določa več dni dopusta kot ZDR). Podjetje pa ima lahko tudi notranji interni akt, ki delavcu določa več dopusta (ali dodatno specificira razloge) od KP. O višini tvojega dopusta bi lahko govorili, če bi poznali KP, ev. interni akt delodajalca, tvojo starost, št. mlajših otrok, pogoje dela, vrsta dela, invalid (da, ne), skrb za kakšnega člana v družini, ki ne more skrbeti zase (za to je potrebno posebno potrdilo socialne službe).... Stvar dodatno "zakomplicira" že druga menjava službe v tem letu - torej trije delodajalci v enem koledarskem letu. Novela ZDR govori o sorazmernem delu dopusta, posledično regresa, ki se porazdeli med delodajalci. Višina sorazmernega dela dopusta se določi pri vsakem delodajalcu glede na mesece zaposlitve pri njemu in hkrati glede na KP in ev. int.akt, prav tako izračun prejema sorazmernega dela regresa. Regulativa porabe dopusta je na strani delodajalca (razen po ZDR 1 dan dopusta, ki ga lahko koristiš, kadar želiš sama; pa zopet KP, pa int.akt); seveda ti lahko pusti delodajalec tudi proste roke pri porabi le-tega. Torej stvar "politike" podjetja in/ali neposredno nadrejenega vodje. Kot vidiš, pravega odgovora tu verjetno ne boš dobila; vsaj na hitro ne. Obrni se na odgovorne v svojem podjetju (kadrovska ali pravna služba). LP Lipa

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

11. jul 2008 9:08

Ja, Lipa, v idelanem svetu bi delodajalci spoštovali predpise, tako pa jih ne. Tudi pravne službe nimajo, saj celo za posle, v katerih tvegajo premožnje nekaj generacij, odvetnika, ali pa vsaj pravnika ,ne vprašajo za nasvet.

Praktična rešitev:

1. Vprašati delodajalca, če že to ni določeno v Pogodbi, ali posebnem sklepu, koliko dni dopusta ti pripada za čas trajanja pogodbe. Vprašanje je glede na sezono dopustov razumljivo.

2. Iz celotnega števila dni izračunati sorazmerni del. Sorazmerni del se izračuna tako, da vzameš celotni dopust, ga deliš s številom mesecev pogodbe in pomnožiš s številom mesecev, ki jih boš oddelala v tem podjetju. Če je decimalka nad 5, zaključiš na cel dan. To je vsa znanost sorazmernega izračuna.

3. Če je delodajalec prevzel obveznost dopusta od prejšnjega delodajalca in je to napisano, potem se število ustrezno poveča.

4. Pri pisni odpovedi je potrebno predlagati, kako se naj dopust izkoristi in v katerem času. Delodajalec lahko sam določi, kdaj se dopust izrabi, vendar mora pri tem upoštevati tudi osebne okoliščine delavca. Praktično ima pravico, da ne odobri dopusta v času, ki je že bil prej dogovorjen in npr. počitinice že plačane.

5. Ob odhodu mora delodajalec izdati potrdilo o izrabljenem dopustu in prejetem regresu, ki se preda naslednjemu delodajalcu. Pri novi pogodbi pa je treba biti pozoren na odmero dopusta, da ne bo težav.

6. Ob dogovoru pa se lahko stvari uredijo bistveno boljše za delavca. V praksi je to precej redko.

Pravzaprav zelo preprosto, v praksi pa gre velikokrat za nagajanje delodajalca, pa tudi delavca.

F r i n a

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

11. jul 2008 9:40

odreči se dopustu NE MOREŠ. to je pravica delavca. V kolikor ni prekinitve delovne dobe (npr. odpoved 31.7. nastop dela -novi 1.8.) se dopust lahko prenese tako, da stari delodajalec napiše potrdilo o neizkoriščenem dopustu.

Delavcu za določen čas pripada sorazmerni del dopusta za čas zaposlitve. (torej od skupnega števila pipadajočih dni na leto) . Po 6 mesecih pridobiš pravico do celotnega dopusta, ki ga izračunaš nekako takole: osnova (recimo 20 dni), vsak otrok do 15 leta 1 dan, delovna doba (glej kolektivno pogodbo) . To je osnova. Pridobiš še dneve za nočno delo, invalidnost, starost, razmere, tarifni razred...vse to pa je stvar delodajalca, če to upošteva in ima v svojih aktih tudi zapisano.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti