15. jul 2012 9:51
Sama sem več let pripravljala podlage za zavarovanje in preverjala pogodbe in izplačila. Ker sem opravljala tako dobro, da nas je zavarovalnica prosila, da vsaj v enem primeru sklenemu drugo pogodbo. Na pogajanja so mi poslali vsakič bolj lušnega agenta. ( Nismo spremenili, ampak je prišlo do statusne spremembne podjetja, v katerem sem delala.)
Vsak bereč svojo malho hvali, velja predvsem za zavarovalnice. Zavarovalničarji sklepajo pogodbe na domu, govorijo kot raztrgan dohtar, ljudje pa sklenejo zavarovanje tudi za svojo parcelo na Luni, ker se ne morejo upreti.
Ko sem naletela na zavarovalničarja, ji sta mu moja starša plačevala premijo za zavarovanje nepremičnine, sem hotela imeti SPLOŠNE POGOJE ZA ZAVAROVANJE. Zabrusil mi je, če jih potrebujem, ker ponoči ne morem spati. Ni jih hotel dati in jih očitno ni nihče hotel imeti. ( Jih vi imate?)
Presneto sem se namučila, da sem dobila pogoje za vsakoletno zavarovanje avta, ki ga zahtevam, če vidim, da se je spremenila tista številka, kjer piše v KRATICAH npr. A- 2012, Ao 2012 ipd. Pogojev zavarovalničarji ne dajejo zraven.
To pomeni, da jih večina ljudi niti ne zahteva. Zavarovalno pogodbo sestavljata: Zavarovalna polica + pogoji, ki so sestavni del, torej neločljivi, če se tako izrazim. Ali bolj poljudno, tisto, kar vidite, ko sklenete zavarovanje in je napisno na polici plus DROBNI TISK na pogojih.
Pogoji so običajno na barvnih listih, hudo droben tisk. Naprej pogledam, kdaj zavarovalno kritje NE VELJA, kdaj ni izplačila. Ko se spremenijo pogoji, položim na mizo stare in nove. Primerjam dolžino členov in NATANČNO preverim, ZAKAJ je dodan nov odstavek, zakaj se odstavek konča drugje. S tem ni veliko dela. Koristno je, da si prdidobite obrazce za odškodnino.
Pri avtu: kišite v Muelerju ali drugje za nekaj evrov fotoaparat za enkratno uporabo, za fotografiranje škode. Sploh v avtu.
Če PRED sklenitvijo zavarovanja zahtevajte pogoje in jih pregledate, če ob PODALJŠANJU zahtevate nove pogoje in opravite pregled, kot sem navedla, je že pol dela opravljenega.
Če sem pmagala enemu samemu, se zahvalite Elaphus, ki je odprla temo, ki smo jo nasmetili.
F r i n a