11. jul 2008 23:29
Pka peciva za ohcet ni namenjena prehranjevanju, s tem se gostitelj, običjano so nevestini , postavi, koliko je pripravljen žrtvovati za hčero. Kako dobro pečejo pri njih, da ne skoparijo in da so dobri gostitelji. Zato je tega običjano prveč, "mora pa biti".
Pri mojem izboru peciva sem pazila, da so bili različne vrste, barve in različnih okusov. Nekaj peciva je bila namenoma narejeno za kakega gosta.
Pričeli smo ob enih popoldan, poleg peciva so bile na mizi še etažere s sadjem, velikanska izrezljana lubenica, ki so jo kmalu shranili in potem razrezali in smo jo vso pojedli.
Kasneje so mi povedali, da večina ni poskusila peciva, ker je prijateljica nakaterim prišepnila, da so je pecivo v škatlah za domov. Ko smo na koncu sedeli, utrujeni od zabave, so nekateri glodali tisto, kar je bilo na mizi.
Gostinci so po svoji oceni povedali, da pecivo in potica morajo biti, da pa ga običjano nihče ne je. Imeli smo še torto, pa je tudi ta bila konkurenca.
Meni je všeč, da se sedaj ne kadi za mizo, da hrana nima vonja po dimu, razstavljeno pecivo pa smo pobrali in ga nismo ponujali za domov.
NAše mame so bile prepričane, da mora biti tudi orehova potica, pa je nisem pekla. Bogata potratna potica in kokosova potica iz baze je bila bolj vabljiva. Me še pa zdaj jezi tisti žarki mak v makovo-brusnični-skutini potici, ki je zvita na posebni način in sem hotela z njo presenetiti.
PA še nekaj: večina mojih prijateljev, ki so bili na gostiji, so na vseh takih feštah veseli peciva za domov. Naslednji dan boljda tako paše ob kavi, pa potem pomisliš, da se ga nisi niti dotaknil. Nekateri ga ponudijo kakemu obisku, zato pogostitev pomeni: pecivo smo spekli tudi za vas, ki si ga sami ne bi. Včasih se je ob ohceti najedla cela vas, ker drugače ni bilo hrane v izobilju. Tudi berači so bili obdarjeni, saj naj bi to prinašalo blagostanje paru, ki ima toliko, da deli z drugimi.
Mar mislite, da jaz nisem vesela kakega tržnega presežka s tuje gostije, ki je ne bi bila deležna ?
F r i n a
Sporočilo je spremenil(a) frina dne 11. jul 2008 23:30:50