4. jul 2008 13:14
Imam prijateljico Matejo. V šestdesetih letih je bilo to blazno popularno ime. S tem, da je Mateja v najstniških letih (okej, takrat smo bili vsi na edinstven način nemogoći) zahtevala, da se jo kliče Teja in bila blazno jezna na starša, da sta ji dala tako popularno ime.... A se nista mogla pod milim bogom spomniti nič bolj duhovitega, Matej je kot listja in trave, je takrat tožila....
Če to smiselno upoštevaš, Luka in Anja, ne, hvala.
Sicer je pa imenovanje otroka eno zelo intimno dejanje in meni se nekako ne zdi primerno, da tule cel forum s svojimi preferncami in pogledi na svet sodeluje.
Jaz se že vnaprej odpovedujem soodgovornosti za kakršnokoli konkretno ime.
Intimnost v poimenovanju se kaže v tem, kaj je starše inspiriralo takrat., ko so dali ime svojemu otroku. To je en zelo dragocen tretnutek in ne se mu izogniti s tem, da sprašuješ množico ljudi, ki je ne poznaš. Razmisli raje, kaj bi želela otroku s tem imenom sporočiti in kakšno sporočilo daje človek s takšnim in takšnim imenom (vzhodne kulture ime tako razumejo in bi veljalo to smiselno uporabiti). Ali želiš, da bi otrok nekako nosil kvalitete neke osebe iz družine (recimo kakšen dedek) in mu daš ime, ki ga je že nosila ta oseba? Ali želiš, da bi z imenom to dete dajalo kakšno edinstvenost in ga poimenuješ pp kakšnem človeku, ki se ti zdi občudovanja vreden (poznam starše malih Edvardov, ki so bili fascinirani z drznostjo in inovativnostjo Edvarda Rusjana).... Skratka, kaj naj bi ime pomenilo in kaj naj bi nosilec tega imena sporočal - ker nomen est omen (ime je znak). Na tak način razmišljaj.
In predvsem naj bo dete zdravo.
P. S.
Ne obremenuj se, kako se da iz imena narediti kakšen nick name, s katerim se potem otroci obkladajo - kdorkoli je bil kolikor toliko popularen, je to enkrat v otroštvu fasal....
P. S. II.
Meni sta dala starša ime po rožnem grmu, ki cveti v času mojega rojstnega dneva. Vsak dan bolj se strinjam z njunim izborom....
Vendelina jr.